
Er worden in de discussie wat opmerkingen gemaakt. Het gaat daarbij over de rol van de ouders en de invulling van deze rol binnen het passend onderwijs. Nu, wordt er betoogd, hebben ouders een handelingsplan waar ze zich aan vast kunnen houden, en dat verdwijnt in de toekomst.
Dan zit je voor de computer, je verwacht een door "The Fonz" ingegeven intelligent antwoord, je hoopt dat je vakminister dit keer niet een hele beroepsgroep schoffeert, afserveert en voor schut zet.
Dan hoor je in de discussie in de Tweede Kamer de voor mij toch wel historische woorden, uitgesproken door onze minister: "ach, het handelingsplan wordt schromelijk overdreven. De inspectie kijkt niet naar de handelingsplannen, dat heb ik vanmorgen nog met de inspectie besproken. En ach, er zijn scholen en begeleiders die stellen zo'n handelingsplan soms wel 2 of 3 jaar per jaar vast, dat is nergens voor nodig. In MIJN regelgeving staat dat 1 maal per jaar moet, en dat is dan ook zat. Het is allemaal overbodige administratie en nutteloze bureaucratie".
Nou snappen we het eindelijk. Voor al die kinderen in het speciaal onderwijs wordt jaarlijks een handelingsplan gemaakt. Dat stuurt het handelen in de klas aan. Dit wordt met ouders besproken, en in de wet staat dat er "overeenstemming" moet zijn. Dat plan moet dus door ouders ondertekend. Dan wordt het handelingsplan na een periode geëvalueerd, er komt weer een bespreking, een nieuw plan en zo steeds verder. De inspectie serveert scholen af als er op 1 handelingsplan 1 handtekening van een ouder ontbreekt. Dan ben je een fokking zwakke school.
En dan zegt deze gemankeerde omhooggevallen assistent-verpleegster dat "dit nou valt onder overbodige bureaucratie".
Wij snappen dat ze ouders geen rol meer wil geven, die zouden wat te zeggen hebben, schei eens uit.
Nee, dan deze minister. Die heeft geen benul, geen benul van ouders, geen benul van onderwijs en al helemaal geen benul van alle mensen die zich dagelijks het schompes werken om dat onderwijs zo goed mogelijk invulling te geven.
Overbodige bureaucratie, flikker toch op.