donderdag 21 juli 2011

Je krijgt er UITSLAG van

Je zal maar een moeder van 84 hebben die niet naar een bejaardenhuis hoeft, omdat ze een paar dochters heeft die een paar keer per week langskomen.
Ze doen boodschappen, helpen moeder met douchen en zorgen er zo voor dat moeder op een waardige manier oud kan worden, zonder (zoals ze het zelf noemt) "opgesloten te worden bij die ouwe wijven".
Of je hebt een schoonzus die kanker heeft. Niet zo maar kanker, nee, zodanig dat ze weet dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft. Met haar dochtertje van 6. Dan zijn er van die vriendinnen en van die zussen die de complete zorg voor die schoonzus op zich nemen; wassen, kleden, verzorgen, lachen, huilen..... en wel zodanig, dat ze uiteindelijk tot het einde thuis kan blijven wonen.

Dat heet nou "mantelzorg".

De definitie:
"Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.
Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie."

En er is nogal wat mantelzorg in dit land. Er wordt namelijk heel veel gehouden van mensen die niet altijd volledig voor zichzelf kunnen zorgen, en daar gaat heel veel tijd en energie naartoe.

Nou hebben we Sabine Uitslag, het nieuwste domme blondje van het CDA.
Ze heeft een column geschreven op zorgwelzijn (lees HIER). Er is nogal wat ophef over deze column, onder meer omdat ze zich afvraagt of een eitje bakken voor haar lief ook mantelzorg is.

Nou (met dank aan de reacties op wijzijnverbijsterd) vragen wij ons af of haar naam een goed teken is in deze discussie, maar ook op onze site komen de reacties al los.
Zo hebben we het eerste lied al binnen:

Rosanne, eeeeehhh, Sabine:

Sabine, ik weet dat ik heel veel uitslag krijg
Elke keer bij het lezen en mij doet 't pijn
Want jouw mening waarmee jij ons niet verblijdt
Wil ik liever liever liever liever lekker kwijt


En we willen daarom graag de vraag stellen aan jullie:
Als Sabaine met de uitslag een eitje bakken voor haar lief al beschouwt als mantelzorg, wat kunnen we daar dan (voor haar) nog meer onder laten vallen.

Ik geef een kleine aftrap:

- de luier verschonen van je baby van 2 maanden
- lunchen bij de Bijenkorf met je schoonmoeder
- naar de bioscoop met je kinderen.

Ga los, laat ons niet in de steek: laten we Sabine met de uitslag even helpen.