dinsdag 12 april 2011

Een christelijk appel

Een werkelijk christelijk appel op wat ooit een christelijk appel (daar komt de "A" vandaan in CDA) was: een mooie bijdrage op de blog "Romijn's World".

Laten we het eens hebben over…

…naastenliefde!

Een prachtig woord, dat al eeuwenlang hoog in het vaandel staat bij christenen. Maar niet alleen voor gelovigen is de “zorg voor naasten” belangrijk. Humanisten noemen het “solidariteit” of “medemenselijkheid”, boeddhisten spreken van “compassie”. Al met al dus een “force to be reckoned with”, die naastenliefde, zou je zeggen.

Maar niet in het Nederland van 2011.


Lees hier verder.

ZZP mee met TON van de VVD

Deze week in het nieuws:

"VVD Tweede Kamerlid Ton Elias wil af van het Vervangingsfonds voor leraren en pleit voor meer ZZP’ers voor de klas. Het fonds vergoedt de kosten voor vervanging van ziek personeel in het primair onderwijs, maar volgens de liberaal is er te veel ruimte voor onrechtmatig gebruik. Daarnaast leidt het ook niet tot een verlaging van het ziekteverzuim. Elias wil dat scholen zelf verantwoordelijk worden voor de vervanging van personeel. ‘Het inhuren van een ZZP’er zou een heel goed en logisch alternatief zijn. Weg van het onderwijscorporatisme en meer frisse buitenstaanders de school in. Alles dat de ramen openzet juichen we toe.’ Minister Van Bijsterveldt reageerde positief op het voorstel van het VVD Tweede Kamerlid."

Hoe zit het? We hebben in het onderwijs te maken met het vervangingsfonds en het participatiefonds. Hier ligt een ongelooflijk ingewikkelde regelgeving aan ten grondslag, de finesses zal ik jullie besparen.
Scholen zijn verplicht aangesloten bij het vervangingsfonds. Daar betaal je verplicht premie voor. Dat zit in de algemene loonkosten verwerkt die een bevoegd gezag betaalt om iemand te laten werken. Een beetje school betaalt al gauw 150.000 euro aan premie.
Als iemand ziek is, meld je dat bij de bedrijfsarts en bij het administratiekantoor. Dan is iemand dus ook echt ziek en als zodanig op 2 verschillende plaatsen geregistreerd. Als er dan een vervanger is (meestal is dat niet zo) dan kun je het salaris van die vervanger onder voorwaarden declareren bij het vervangingsfonds. Omdat dit vaak niet gebeurt, betaal je altijd meer premie dan dat je terugkrijgt. Dat zit vaak in de rato van 1:3, dus 150.000 euro betalen en 50.000 euro declareren.

Wat zegt ons VVD-ongeleid projectiel: "er is te veel ruimte voor onrechtmatig gebruik". Waar komt dit vandaan, is dit onderzocht dan, zijn er cijfers, zijn er scholen bestraft, zijn er directeuren opgepakt, is er zelfs maar aanleiding om te veronderstellen dat er sprake van zou kunnen zijn? NEE DUS.
Omdat de heer Elias een idee heeft, creëert hij zijn eigen werkelijkheid en creëert hij een probleem. Feitelijk lijkt het alweer of schooldirecteuren de kluit belazeren: hij schoffeert weer even een complete beroepsgroep.

En dan de ZZP-er. "Het inhuren van ZZP-ers zou een logisch alternatief zijn". Een alternatief voor wat? Voor de vervangers die door het vervangingsfonds frauduleus worden ingehuurd? Een ZZP-er is een "zelfstandige zonder personeel". Vaak schilders of klusjesmannen, maar leerkrachten? Nooit van gehoord.
Ton denkt natuurlijk: "we schoppen er 10.000 uit, laat ik wat voor ze bedenken, die kunnen mooi voor zichzelf beginnen". Dan moet je eerst naar de kamer van koophandel om je in te laten schrijven als zelfstandige. Je bent niet permanent aan het werk, dus je tarieven moeten aangepast zijn aan tijdelijke inactiviteit. Zeg nou dat je in drie dagen een compleet salaris moet verdienen. Dan kost een ZZP-er een vermogen, en wie gaat dit betalen?

Ton niet. Die zadelt en het onderwijs weer met een bezopen idee op, en hij creëert werk voor een beroepsgroep die er niet is, die niet te betalen zal zijn en waar helemaal geen behoefte aan is.

Maar wij van wijzijnverbijsterd hebben al eerder gewezen op de neoliberale expansiedrift van dit kabinet. Ze doen er alles aan om de marktwerking te stimuleren. Dat gaat heel ver, en soms gaat het VEEL te ver. Dat hoort dus NIET thuis in het onderwijs; wij zijn nou eenmaal geen bedrijf waar je naar hartelust proefballonnetjes op los kan laten. Het idee dat je een school kan runnen door allerlei voor zichzelf werkende ZZP-leerkrachten in te huren is te zot voor woorden.

En de minister? Ach, die vindt het wel weer een goed idee, want het is een VVD-idee van Ton, en tja, ze mag nou eenmaal niet nadenken van Mark, en ze moet zich nou eenmaal conformeren aan het regeerakkoord. En op pagina 56 staat "het CDA mag niet nadenken, heeft niks te vertellen en mag geen enkel principe uitdragen". En dat klopt, zo doen ze dat.

CDA slapper dan slap

Vandaag in het nieuws:

CDA-fractie stemt tegen wil van CDA-congres

De fractie van het CDA heeft vooralsnog geen boodschap aan de onlangs aangenomen partijresolutie over het verzachten van de bezuinigingen binnen het passend onderwijs. Een motie om die te temporiseren haalde dinsdag, mede door toedoen van de christendemocraten, geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Leden van het CDA spraken zich eerder tijdens een congres uit tegen de huidige kabinetsplannen om te bezuinigen op het passend onderwijs.


Het hele artikel staat HIER.

Het zat er natuurlijk aan te komen: het CDA, in congres bijeen, stemt voor een motie over passend onderwijs. In de Tweede Kamerfractie hebben ze daar echter NIETS mee te maken.

Je zou eens zelf na gaan denken, of bedenken dat je moet gaan staan voor de "C" in "CDA".

Maar het is vandaag weer volstrekt duidelijk geworden dat het een stel principeloze meelopers zijn. Ze laten zich ringeloren door de VVD en de PVV.
We hadden dit al kunnen voorspellen toen slapzakken Ferrier en Jongejans hun fiat gaven aan dit kabinet.
CDA, goed gedaan! Complimenten! Chapeau! We dachten dat het niet slapper kon. Maar dat kan dus wel.