vrijdag 18 februari 2011

Het Bijsterveldt (II)

In het idyllische dorpje Verbijsteren hebben wij van wijzijnverbijsterd tijdens een midweekje uit het geluk gehad om een paar scholen te mogen bezoeken. Na de Kavier Ferrierschool hebben we de ZMLK-school in het dorp bezocht. De G.W.-school is genoemd naar de man die de invoering van passend onderwijs heeft gesteund en gedoogd.
Rechtsboven vindt u een foto van het gebouw.

We werden ontvangen door de directeur, een beetje sjofele man, wat je in een dorp als Verbijsteren niet verwacht. Zijn kantoor is vlak bij de voordeur.
"Dat moet ook wel", geeft meester Ton aan, "want ik moet ook de deur openen. Ik ben de enige met een sleutel". Hij ontvangt ons in zijn kantoor.
"We hebben ongeveer 20 minuten, want dan moet ik de groep in om gymles te geven".
"Ik haal even koffie, lopen jullie mee, dan laat ik gelijk wat zien". Meester Ton neemt ons mee de school in. Hij hangt ondertussen even een nieuwe rol wc-papier in het toilet, raapt wat propjes op en neemt een volle vuilniszak mee.
"Hier", zegt hij, en leidt ons de keuken in. Op dat moment rent er een kind de gang in. Meester Ton springt er voor, pakt de jongen vast en neemt zijn gezicht in zijn handen. "Nee, niet" zegt hij ferm en neemt de leerling mee.
In de keuken zet hij water op voor de thee en doet hij even nieuwe koffie in een filter. Ondertussen zet hij de vieze kopjes in de vaatwasser. "We hebben geen concierge meer, dus dat doe ik er maar bij" zegt hij.

Het Bijsterveldt (I)

Ingeklemd tussen de Rutte en Eliasland, ver in de Achterlijkhoek ligt het Bijsterveldt. Het Bijsterveldt bestaat uit een klein dorp, Verbijsteren, en een prachtig stuk natuur, het Bijsterveldtse Veldt. De rivier de Rutte kronkelt zich langs dit prachtige landschap en het is er prachtig fietsen. Aan de noordkant van Verbijsteren liggen de scholen en de winkels.

De basisschool (de Kavier Ferrierschool) is een moderne school met professioneel personeel. Wij van wijzijnverbijsterd hebben een kijkje genomen in een van de klassen. Juf Marja heeft groep 7. Ze is een blije juf (zie foto) met, naar ons oordeel, heel veel talent. Ze heeft dan ook na aanvankelijk een verpleegstersopleiding te hebben gedaan, de Pabo afgerond. Vervolgens mocht ze op kosten van het ministerie een cursus volgen om met "kinderen met problemen" om te gaan.

In haar groep zien we een heleboel kinderen (er zitten er in totaal 26 in).
In de hoek achter een schotje zitten 2 kinderen met autisme. Die stuurt ze aan met aan individueel dagprogramma. Ze hebben iedere dag hetzelfde programma, dus ze hoeft het niet te vervangen.
Daarnaast zit een kind met ernstige ADHD. Hij zit onder de Ritalin-automaat, die elke 2 uur na een piep eerst een reclameboodschap van de farmaceutische industrie laat horen en dan een pil geeft (de PeeVeeVautomaat).

De 2 leerlingen met gedragsproblemen zitten in de "Brandonhoek". De kinderen mogen niet vastgebonden, maar er mag wel een riem om de schotten heen zodat ze niet weg kunnen.
De 2 leerlingen met het syndroom van Down zijn de hulpjes van de juf: ze zijn nu aan het leren om de jassen van de andere kinderen dicht te doen.

Vandaag op MARKPLAATS

Vandaag op MARKPLAATS, de persoonlijke verkoopsite van onze premier een bijzondere aanbieding.

Omdat hij al weet dat het niks kan gaan worden bij de verkiezingen van de provinciale staten heeft hij het zooitje voor niks, nop en nada aangeboden.

Zie hier de advertentie:

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

Het is van belang om te weten dat het ECHT getalenteerde jongens en meisjes zijn.
Ze kunnen wat dus je hebt dan ook wat, ze luisteren oprecht als er wat wordt gezegd, ze zijn empathisch en meelevend.
Ze hebben een groot hart voor allerlei gebieden, vooral onderwijs, en zijn zeer begaan met de zwaksten in onze samenleving.
Ze treden graag op voor gehandicapten. Vorige week is clown Marja nog op een school in Rotterdam geweest, en dezelfde middag heeft ze ook nog opgetreden in Nieuwegein.

Pierrot Mark ging gisteren de fout in: hij was geboekt in Den Haag, maar hij had een dubbele boeking geaccepteerd en was op de Libellebeurs. "Ik treed liever op voor Libelle-vrouwen, die zijn niet zo kritisch", zei hij toen hij 's avonds thuis was.
Als u hem erbij neemt zult u wel de touwtjes aan moeten halen en hem af en toe op zijn lazer moeten geven.

Pak je kans: GRATIS AF TE HALEN IN DEN HAAG!!

NEWS FLASH

PO-Raad nieuws
18-02-2011 Overleg Passend onderwijs opgeschort !!
Lees meer

en Sociale partners stoppen overleg onderwijs....
Lees meer

Da's MOOI......

Naar de klote (II)

In de reacties vonden we dit bericht. Dit hoort hier te staan, en eigenlijk zou ieder tweede kamerlid dit verplicht moeten lezen (uitdelen op de Libelle-beurs misschien?).
Het geeft nou precies weer waarvoor we ons uit de naad werken.... Ze hebben geen idee.


Tja.. ik heb er tijdens mijn zwangerschap en als moeder natuurlijk altijd van gedroomd dat mijn kind verstandelijk gehandicapt is, dat ze behoorlijk autistisch is leek me ook zó leuk, oja en ook nog een zware vorm van ADHD heeft is altijd een feestje, altijd al gewenst dat ze dagelijks met een bus gehaald word, i.p.v. haar gezellig zelf naar school te brengen en te halen net als mijn zoontje.
Ook was het natuurlijk de wens van mij als ouder dat mijn kind eigenlijk geen vriendinnetjes kan maken, moeilijk contact maakt, over haar toeren raakt van het minste geringste, niet tegen geluiden kan, met ruim 5,5 nog niet zindelijk is, nog in een buggy zit enz....
Ja wij als ouders van gehandicapte / beperkte kinderen vinden het gewéldig dat we gebruik moeten maken van het speciaal onderwijs.
Tenminste..dat is wat de minister lijkt te denken....

Hebben jullie enig idee hoe moeilijk het is als je kind afwijkt, als het zich níet goed ontwikkeld, een ziekte, afwijking of handicap(s) heeft.
Hebben jullie enig idee hoeveel tijd het kost om dat te verwerken, hoe moeilijk het is dat je als ouder 'levenslang' hebt en dat je je kind nooit echt kan loslaten. Dat je kind altijd een 'kind' blijft en nooit volledig op eigen benen zal komen te staan..
Hebben jullie enig idee hoeveel pijn het doet als je je kind dagelijks ziet knokken om haar hoofdje boven water te houden en niet te verdrinken in alle ingewikkelde regels, prikkels en eisen van de samenleving.
Hebben jullie enig idee hoeveel ik van haar houd en hoe graag ik wil dat ze dezelfde kansen krijgt als mijn gezonde kind...
Hebben jullie enig idee hoe kwetsend deze insinuaties zijn en hoeveel er kapot gaat met deze bezuinigingen....hebben jullie enig idee?

JULLIE HEBBEN WERKELIJK GÉÉN IDEE!

.....D, mama van een meisje met een verstandelijke beperking (ZML), klassiek autisme en ADHD.

Twittert u mee ?

Op www.twitter.com kunt u meetwitteren en meelezen wat er gezegd wordt over de onfatsoenlijke (en dat is keurig gezegd) bezuinigingen.
In het vakje "search" typt u : #passendonderwijs en vervolgens leest u alle tweets van de afgelopen tijd over het passendonderwijs.

Algemene Onderwijsbond kondigt harde acties aan

“Dit kabinet jaagt zesduizend mensen de werkloosheid in. Tegelijkertijd zetten CDA, VVD en PVV kinderen in de kou die extra hulp het hardste nodig hebben om een plek te veroveren in de maatschappij."
AOb-voorzitter Walter Dresscher is woest en kondigt hardere acties aan nu het kabinet vasthoudt aan de 300 miljoen bezuinigingen op het passend onderwijs.

Lees hier verder over de stellingname van de Algemene Onderwijsbond (AOb)

Naar de klote

30 jaar hebben we aan ontwikkeling gedaan van een klein ZMLK-schooltje naar een fantastische school waar we supergoed onderwijs geven aan allerlei verschillende, leuke, grappige, moeilijke, hele moeilijke en soms verschrikkelijk moeilijke kinderen die allemaal in ons hart zitten. Sommigen van ons hebben die hele groei meegemaakt; verbonden, gecommiteerd en vooral nog steeds gemotiveerd.
Steeds weer gaat dat team weer supergoed aan de slag, en soms gaan ze ook de strijd aan in alle groepen die er zijn.

Er zijn eigenlijk geen "gewone" groepen meer; je zal maar 10 Kermits voor je giechel hebben, of 12 Schakels die aan het puberen slaan of 6 Bertjes waar je wel met 3 man moet zijn, of de eindgroep waar jongvolwassenen soms even de weg kwijt zijn.

En vanavond, dankzij het CDA, onze christelijke (voormalige) vrienden, de VVD, die "nooit , maar dan ook nooit...." en de PVV van die blonde koopjesjager is het gewoon allemaal naar de KLOTE geholpen.

Marja, zeg maar hoe je ze wil hebben: in de rij (dat lukt niet), op een stoel (dat lukt niet), hand in hand (dat lukt niet), een voor een (ook dat lukt niet), ooooh met begeleiding...... (eeeeh dat lukt niet), dan maar vastgebonden (dat mag niet), doe dan maar met een juf (die heb ik niet) of een assistente (die is er ook niet) doe dan met de intern begeleider (die hebben we niet), de gymleerkracht (die is er ook niet), kan het met de logopediste (met de wat?), met een pilletje (dat mag niet van Ton Elias), dan met de locatieleider (de leerkracht bedoel je, die is aan het gymen met 16 kinderen), de directeur dan (Gekke Henkie).

Rutte schoffeert (maar dat wisten we al)

Ik ben leuk op de Libelle-beurs!
RUTTE SCHOFFEERT OPPOSITIE

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft zich donderdag de woede van de voltallige oppositie op de hals gehaald.
© ANP


Ondanks herhaaldelijke verzoeken weigerde hij naar de Tweede Kamer te komen om in debat te gaan over de geplande bezuiniging op het passend onderwijs, de extra hulp aan kinderen die moeilijk meekomen op school.

"Een schoffering van de Tweede Kamer", verwoordde ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet de stemming onder de oppositiepartijen.

Lees meer

Post

En om de dag toch nog even positief af te sluiten. Soms zijn er verrassingen in het leven die je echt niet aan ziet komen.

Dat geldt voor deze bezuinigingen.
We wisten wel dat er iets aankwam, maar dat we op een ongehoorde, asociale en nooit eerder vertoonde manier bij het vuil zouden worden gezet dat had echt helemaal niemand voorzien, alleen Fons Dingelstad en Marja van Bijsterveldt, het nieuwe koppel van "Losers dansen op het ijs", en dat doen ze allebei in een korte broek, want het zijn ijskouwe ijskikkers van zichzelf.

Wat we allemaal wel aan zien komen, en dat is dan wel weer gezellig, is dat we maandag een brief krijgen van onze minister.
Daar staat in dat we volgend jaar 700.000 euro minder krijgen om dan wel beter en kwalitatief hoogwaardig speciaal onderwijs te kunnen gaan verzorgen: 25% personeel de laan uit en wel allerlei eisen stellen.
En dat, terwijl ze zelf de goede termen niet uit elkaar kan houden en gesouffleerd moet worden als er een afkorting als LGF langskomt.

Want, en dat staat natuurlijk ook in de brief die we van onze tante Marja krijgen: dit is geen bezuiniging, dit is een herverdeling van geld.
Het is een kans voor de scholen om hun kwaliteit te verbeteren.
En dat moet ook, terwijl de complete zorgstructuur wordt opgedoekt.

Welterusten minister, u heeft vast geen kind met het syndroom van Down, u heeft vast geen kind in het speciaal onderwijs.

Dan sprak u wel anders, dan sliep u ook niet meer, net als de ouders van onze leerlingen.

?????? (Stemming Motie Rouvoet)

Uitslag hoofdelijke stemming in Tweede Kamer met betrekking tot de motie van André Rouvoet waarin opgeroepen wordt tot het schrappen van 300 miljoen bezuinigingen in deze vorm: 70 voor en 72 tegen......
Er zitten toch 150 leden in de Tweede Kamer?

De oppositie niet compleet, zijn ze gek geworden?

Zo, dat is dus duidelijk ..... Op naar 28 februari en 2 maart

...... de minister wil op geen enkele manier meedenken met al die specialisten, organisaties, bonden, leerkrachten, ouders, raden, kortom: iedereen die een greintje verstand heeft van de problematieken van de leerlingen in het speciaal onderwijs.
Waarom? Gewoon, omdat ze niet wil. Punt. Uit.

Een aardige analyse vandaag was dat juist mensen die werkelijk geen verstand hebben van zaken per definitie hun hakken in het zand zetten. Omdat ze te stom zijn om flexibel met kennis en feiten om te gaan.
Dus, zie daar de beweegredenen van deze minister.

Maar wat nu? het is nog niet gedaan!

Allereerst is er op 28 februari nog een grote manifestatie (klik HIER) en op 2 maart kunnen wij allemaal laten zien van dit soort onmenselijke bezuinigingen (WANT DAT ZIJN HET ONVERKORT!) niet gediend te zijn.

Vergeet even je luxueuze renteaftrek, je tweede auto of welke reden je ook zou hebben om op Rutte en trawanten te stemmen.
Trek de rode kaart en kleur het vakje van een oppositiepartij, om het even welke. Alternatieven genoeg.
Liberaal: D'66, groen-liberaal: GroenLinks, beetje links van het midden: PvdA, "rood": SP, sociaal-christelijk: CU, vóór dieren (maar niet tegen allochtonen): PvdD.

En blijft u ondanks alles wat de allerzwaksten aangedaan wordt toch vasthouden aan uw keuze voor VVD en CDA (al verwacht je het niet van ieder zinnig mens die op welke manier dan ook betrokken is bij zorg, onderwijs): laat uw geweten spreken, laat de dissidenten van die partijen zich nu eens uitspreken.
Mail, schrijf, twitter, sms.

We blijven herrie maken, roepen en schreeuwen.
Voor nu althans, want uiteindelijk zal ook ieder die niet horen wil misschien wel moeten voelen!