donderdag 10 februari 2011

Complot?

Gelukkig is mevrouw van Bijsterveldt (of hetSpoorbijsterveldt) niet alleen de brenger van slecht nieuws.
Vandaag schreef zij verheugd naar de tweede kamer dat het goed gaat met het terugdringen van het aantal zeer zwakke scholen. Steeds minder leerlingen krijgen onderwijs van onvoldoende kwaliteit en zeer zwakke scholen verbeteren zich steeds sneller.
Mooi nieuws toch?

Toch maakte de minister tegelijkertijd duidelijk dat zij scholen die ondermaats blijven sneller flink zal korten of zelfs zal sluiten.

Hé, wacht even, het zal toch niet? Wij van wijzijnverbijsterd zijn niet zo van de complottheorieën, maar denk even mee:
de minister besluit het Passend onderwijs dusdanig te herzien dat uiteindelijk het speciaal onderwijs uitgehold en de ambulante begeleiding flink gedecimeerd wordt.
Gevolg: het speciaal onderwijs kan niet meer de kwaliteit van onderwijs waarborgen en zal uiteindelijk (ja, mevrouw Ferrier, hoe creatief wij ook zijn) ondermaats gaan presteren.
Minister grijpt in: speciaal onderwijs weg.

Vervolgens krijgen de reguliere scholen alle kinderen met een specifieke hulpvraag in hun toch al overbevolkte lokalen, zonder (ambulante) begeleiding.
Reguliere scholen kunnen niet meer de kwaliteit waarborgen.
En u snapt het al: minister grijpt in en hopla, regulier onderwijs op de tocht. En uiteindlijk ook het gehele onderwijs op de schop.
Onderwijs weg, kritische vragen weg.
Lastpakken weg, kabinet vaster in het pluche.

"Het zal toch niet", zegt u? "Paranoia", zegt u?

U hebt natuurlijk gelijk, maar ergens is er ook een kern van waarheid te bespeuren.
Zo onderkent ook Kete Kervezee, voorzitter PO-Raad: “We zijn blij met de inzet op kwaliteit. Aan de andere kant moeten we vaststellen dat de minister het onderwijs een pijnlijke bezuiniging oplegt van 300 miljoen, en dat deze bezuiniging bovenop eerdere bezuinigingen en tekorten in de bekostiging komt. Deze bezuinigingen brengen de kwaliteit van het onderwijs juist in gevaar. Het risico is groot dat de minister hiermee de kwalitatieve doelstellingen juist op de tocht zet”.

Dus zo gek zijn we hier bij wijzijnverbijsterd ook weer niet

Bezuinigingen onder de microscoop (2)


Wij van wijzijnverbijsterd zitten niet stil, ook niet laat op de avond. We spitten alles uit, struinen het internet af en zijn op zoek naar informatie. Er komen de komende dagen ongetwijfeld nog onthullingen aan. Zo verwachten we nog vakantiefilmpjes waar Ton Elias in zijn zwembroek een bommetje doet in een kinderbadje, waarbij hij hard roept "Ik zei toch dat jullie moesten luisteren!!" of het filmpje van Kathleen Ferrier in een te kort rokje op het podium, een imitatie van K3 ten gehore brengend waarbij ze aan het eind roept "Maar ik ben toch Kathleen, en ik ben zelf ook creatief".
Help ons als je iets tegenkomt.

Maar ondertussen hebben we de informatie die recht onder onze neus ligt nog niet uitgespit: de Brief van de minister die op maandag 31 januari een enorme bom bleek in speciaal onderwijsland.

In die brief wordt de nieuwe koers voor passend onderwijs aangegeven. Nou zijn wij van wijzijnverbijsterd altijd al voor passend onderwijs geweest, want alle scholen voor speciaal onderwijs geven al jaren 100% passend onderwijs voor al die leerlingen die, vaak na een lijdensweg aan verwijzingen en mislukkingen aan ons zijn toevertrouwd. Dat is zo in Rotterdam, in Winterswijk, Amsterdam en Winschoten. We zitten dus niet te utteren maar doen onze stinkende best.

In haar brief zegt de minister dat het aantal leerlingen met 65% is toegenomen. Dat is een stelling die je vervolgens wel moet onderbouwen.

Er staat "het aantal leerlingen met een indicatie". Wat wordt daar mee bedoeld? In REC-land, het land van het speciaal onderwijs waar 300 miljoen wordt bezuinigd en wat exclusief wordt afgerekend op de "groei van het aantal indicaties met 65%, wordt ermee bedoeld dat je een indicatie voor speciaal onderwijs hebt. Hier gaat het in de brief echter fout. Het blijft wat onduidelijk in de tekst, maar verderop in de brief valt de minister enorm door de mand.

Reactie uit het SBO

Argumenten tegen de bezuiniging:

6.000 leerkrachten de deur uit: hoeveel expertise wordt
weggooid.....van jaren lange opbouw; van kostbare KENNIS weggegooid voor de samenleving
Wat gebeurt er over 5 jaar als de economie weer aantrekt.......
Dan is de expertise weg, want die 6000 zijn uitgewaaierd en niet meer in het
onderwijs!
Ja en dan moet NEDERLAND GAAN CONCURREREN MET DE OMRINGENDE LANDEN....DIE INHAALSLAG HALEN ZE NOOIT MEER IN....
Ik heb de petitie getekend......
Zo heb ik er over nagedacht en over gesproken....
C.T.

Bezuinigingen onder de microscoop (deel 1)

Het is inmiddels bekend dat men in de politiek vaak maar wat roept zonder al te zeer na te denken over de gevolgen: "tuigdorpen", "JSF" en natuurlijk "bezuinigen op Passend Onderwijs".
Kenmerkend is daarbij vaak dat het dan ook nog eens gaat om puur korte-termijn-beleid, dus: "voor de tijd dat ik op het pluche zit en na mij de zondvloed".

Gelukkig zijn er dan nog steeds (althans nu nog wel, vóór de dreigende kaalslag in het hoger onderwijs) echte wetenschappers, die wel hun verstand gebruiken en luistern naar de mensen in het veld.

Bijvoorbeeld Mark Huijben, die de stelling dat er een teveel aan overhead in het onderwijs is onder de loupe heeft genomen. Zijn conclusie is dat deze grote hoeveelheid "vet" dat volgens de politiek flink weggesneden moet worden door bezuinigingen eigenlijk helemaal niet zo groot is.

"Onder financiële druk is het vet al enorm teruggedrongen. Dat betekent dat in die sectoren verdere ingrepen nadelige gevolgen zullen hebben voor het primair proces."

En dat laatste kunnen wij allemaal natuurlijk beamen: niet het vermeende "vet" wordt door de bezuinigingen weggesaneerd, maar juist het meest vitale deel van het primaire proces: de (zorg)leerlingen en de leerkrachten, de ouders en de begeleiders.

Lees hier meer over het onderzoek van Mark Huijben

Internetconsultatie wetsvoorstel Passend Onderwijs

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om inhoudelijk te reageren op het wetsvoorstel passend onderwijs dat de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De LVC3, lvc4 en de PO-Raad roepen hun leden op om te reageren middels deze consultatie.

Tot 8 maart kunt u uw mening laten horen ten aanzien van de plannen van de minister.

Maak hier gebruik van !!!

U komt op de site van de internetconsultatie door hier te klikken.

Bron: website LVC3. Klik hier

Lekker belangrijk!

Klik op afbeelding voor vergrote weergave


Er werd over gesproken, er werden geintjes over gemaakt en wij van wijzijnverbijsterd hebben daar natuurlijk even niet aan meegedaan.
Wij dachten: "het kan niet zo zijn dat de goedlachse en positieve politicus Ton Elias een vraag heeft gesteld over de reiskosten van de mensen die woensdag naar Nieuwegein gingen".
Maar ja hoor, hier staat het. Je wordt er toch simpel van dat dit hetgeen is waar ze zich druk om maken.
Dat op menig school tientallen kinderen er uit geschopt gaan worden doet ze niks, maar dat een keihard werkende leerkracht misschien een paar kilometers declareert, dat gaat ze te ver.

Wij weten wel hoe Ton Elias dat doet.
In zijn CV staat dat hij naast zijn kamerlidmaatschap nog een paar baantjes heeft: directeur Elias Advies en Ton Elias BV. Kijk HIER maar eens.
Wij snappen dat hij al die kilometers opvoert.
Als hij ergens opdraaft om zijn kenmerk, een eliasje te laten zien dan schrijft hij gewoon een factuurtje, de ene keer voor de BV en de andere keer voor de andere BV.

Lekker makkelijk!

Nog meer pineuten

Klik op illustratie voor een vergroting

En ja hoor, zo leer je nog eens wat. De bezuinigingen op het speciaal onderwijs zijn natuurlijk maar het topje van de ijsberg.
Dit kabinet van VVD en CDA pakt vooral de zwaksten, de gehandicapten maar ook nog de chronisch zieken.

Weet u nog? "De VVD zal de gevolgen van de crisis NOOIT maar dan ook NOOIT afwentelen op de mensen die het schild van de overheid het hardste nodig hebben".
Het is bijna kolderiek als je bedenkt dat we het bewijs (het filmpje) van onze premier ook nog hebben.

Zoals eerder gezegd: Mark Rutte, ga je schamen!

Mevrouw Ferrier, ga zo door!

klik op illustratie voor een vergroting

Kijk, zo gaat dat als je je zo opstelt als dat Kathleen Ferrier doet. Je draagt een asociaal beleid uit wat absoluut niet past bij de doelstellingen en de uitgangspunten van het CDA. Je schoffeert tussendoor nog even een volledige beroepsgroep en je zet even alle directeuren van SO scholen voor schut.

Ga zo door, hou vol!!
Als onze missie, alle bezuinigingen van tafel niet lukt dan moeten alle partijen die er gisteren waren hun grote woorden maar waarmaken in de Eerste kamer. Dan halen CDA, PVV en VVD geen meerderheid. GA ZO DOOR!!

Gesprek met leerlingen


Vandaag werd ik aangesproken door een paar leerlingen die aangaven dat ze een gesprek met me wilden over de geplande bezuinigingen.

Ze hebben grote moeite met het idee dat de school er niet meer voor hun zou kunnen zijn.

Soufian geeft aan dat als er veel meer kinderen in een klas komen, dat moeilijk wordt voor de juf. Bijvoorbeeld als er ruzie is en het een beetje lichamelijk wordt. De juf heeft ook niet meer genoeg tijd om aandacht aan jou te besteden als dat nodig is.
Soufian vindt dat ze het erg hard nodig hebben, want wat moeten de jonge kinderen nou als ze niet meer naar school kunnen.

Nick vindt bezuinigingen niet goed. Als de klassen groter worden dan worden de klassen onrustiger. Hij wordt dan snel afgeleid, en kan niet meer normaal met anderen communiceren. Hij wordt daar onrustig van en dan leert hij niet genoeg.

Ze willen allebei tegen de minister zeggen dat dat anders moet:
"dit is niet de goede manier."

Brief van de LVC3 en de LVC4

Stand van zaken: Woensdagavond 9 februari 2011,

Beste collega’s,

Dat was nog eens een woensdagmiddag !!!
Wat een geweldige opkomst, wat een sfeer, wat een actiebereidheid. Grandioos.

We mochten vanmiddag ruim 10.000 gemotiveerde collega’s ouders en leerlingen begroeten in Nieuwegein.
Bussen vol, auto’s, met de trein en de tram, uit alle windstreken. Files op de snelwegen rondom Nieuwegein waren het gevolg.
De eerste collega’s meldden zich al om 12.30 uur bij het NBC te Nieuwegein, tegen 13.30 uur mochten eindelijk de deuren open. Al snel werd duidelijk dat de immens grote zalen te klein waren voor de toegestroomde menigte.
Daar was door de organisatie rekening mee gehouden: Ook buiten was een groot scherm neergezet, zodat enkele duizenden collega’s buiten in een milde voorjaarszon de toespraken van de prominenten konden aanhoren.

Nieuw

Volg ons nu ook op twitter:

@verbijsterd

alle berichten van www.wijzijnverbijsterd.nl nu direct bij je gemeld

Oppervlakkige media (opnieuw een oproep)

Omdat wij van wijzijnverbijsterd voortdurend een vinger aan pols willen houden met betrekking tot de media-aandacht voor de bezuinigingen op het passend onderwijs (en in het bijzonder het speciaal onderwijs) valt ons wellicht wat sneller op dat de media op zijn zachtst gezegd zeer onvolledig verslag doen van er te gebeuren staat.
Vaak is het meer een verhaal van "klok" en "klepel".

Zo legt website nu.nl uit dat de bezuinigingen vooral de hulp aan kinderen met dyslexie of adhd betreft.
Een vandaag gaat iets dieper in op de zaak, maar komt ook niet veel verder dan een (hoewel zeer correct en terecht) verhaal over een rugzak-leerling met taal/spraak-problemen. En het NOS-journaal spreekt alleen over extra geld voor begeleiding op reguliere scholen.

Vooral de "nieuwe" media (TV, internet) lijken niet tot enige verdieping of uitwijding in staat waaruit blijkt dat het hier om een enorme verscheidenheid aan problematieken gaat binnen het reguliere onderwijs en het speciale onderwijs.
Dat het eerste getroffen wordt door de enorme vermindering van specialistische begeleiding/ambulante begeleiding, en het tweede zelfs volledig ten onder kan gaan (met alle problemen van dien: kinderen thuis of onvoldoende begeleid/opgeleid, 6000 mensen zonder sociaal vangnet op straat)  komt bijna niet aan de orde.
Dat het gaat om ieder kind met een beperking of problematiek lijkt men niet te kunnen illustreren.

Gespot!!

Klik op de foto voor een vergrote weergave