donderdag 10 februari 2011

Oppervlakkige media (opnieuw een oproep)

Omdat wij van wijzijnverbijsterd voortdurend een vinger aan pols willen houden met betrekking tot de media-aandacht voor de bezuinigingen op het passend onderwijs (en in het bijzonder het speciaal onderwijs) valt ons wellicht wat sneller op dat de media op zijn zachtst gezegd zeer onvolledig verslag doen van er te gebeuren staat.
Vaak is het meer een verhaal van "klok" en "klepel".

Zo legt website nu.nl uit dat de bezuinigingen vooral de hulp aan kinderen met dyslexie of adhd betreft.
Een vandaag gaat iets dieper in op de zaak, maar komt ook niet veel verder dan een (hoewel zeer correct en terecht) verhaal over een rugzak-leerling met taal/spraak-problemen. En het NOS-journaal spreekt alleen over extra geld voor begeleiding op reguliere scholen.

Vooral de "nieuwe" media (TV, internet) lijken niet tot enige verdieping of uitwijding in staat waaruit blijkt dat het hier om een enorme verscheidenheid aan problematieken gaat binnen het reguliere onderwijs en het speciale onderwijs.
Dat het eerste getroffen wordt door de enorme vermindering van specialistische begeleiding/ambulante begeleiding, en het tweede zelfs volledig ten onder kan gaan (met alle problemen van dien: kinderen thuis of onvoldoende begeleid/opgeleid, 6000 mensen zonder sociaal vangnet op straat)  komt bijna niet aan de orde.
Dat het gaat om ieder kind met een beperking of problematiek lijkt men niet te kunnen illustreren.


Of komt het wellicht omdat niemand zich echt kan voorstellen dat dit huidige kabinet kinderen met het syndroom van Down, autisten, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, lichamelijk gehandicapten, kinderen met adhd, dyslexie etc. etc. in een hoek schopt als niet belangrijk en het geld niet waard?
Wij konden het immers in eerste instantie ook niet geloven omdat het te dwaas voor woorden is!

Richt u allen daarom tot journalisten, tv- en radiomakers, redacteuren van zowel de oude als de nieuwe media en leg ze uit wat er nu echt aan de hand is. En dan nog eens, en dan nog een keer.
Dan pas zullen ook de mensen die nog steeds denken dat het hen niet aangaat of mensen die zelfs niet weten wat er speelt in het leven van hun buurjongetje met Downsyndroom of het dove buurmeisje doordrongen raken van de ellende waarin dit kabinet hun een onze kinderen storten wil!

2 opmerkingen:

  1. Ja, dat was mij ook al opgevallen, ik moet echt zoeken naar nieuws hierover en dat frustreert me behoorlijk. Mensen hebben het idee dat het over een hele kleine groep leerlingen gaat, i.p.v. om vrijwel alle leerlingen.

    Debby (moeder van zmlk leerling)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Valt mij ook op. Wij hebben de media benaderd om ook aandacht te vragen voor de meervoudig gehandicapte leerlingen. Resultaat: NUL reacties

    BeantwoordenVerwijderen