donderdag 14 april 2011

Ruilhandel


Altijd leuk, een collega-blog.
Op Romijn's World dezelfde tendens als dat we op wijzijnverbijsterd ook hebben aangevoeld. Een ruil- danwel koehandel met de SGP...

Lees het blog HIER

Charme-offensief van Marja

Wekenlang hebben we gehoord: "regeerakkoord is regeerakkoord", "de 300 miljoen staat", "afspraak is afspraak" en meer van dit soort onbuigzame taal.
Marja heeft zich erin gespecialiseerd, en voor haar was het eigenlijk wel makkelijk omdat ze dan niet met argumenten aan hoefde te komen. Dat kan ze namelijk niet zo goed, discussiƫren.
Echter, na de koehandel met de SGP (het wordt steeds duidelijker dat ze hebben gezegd "we stemmen in de eerste kamer alleen VOOR als jullie de bezuinigingen een beetje uitstellen en temporiseren") durft ze weer naar buiten. Ze voelt zich weer Supermarja en gaat erop uit.
Op de eerste dag naar haar gedeeltelijke ommezwaai is ze naar "de Bodde" gegaan. Jawel, de school van Kelly. Deze ZMLK-leerling had onze minister een brief geschreven, en Marja was niet gediend van de toon in deze brief.

Maar.... alles is weer goed!

Maar.... alles is weer goed? Is dat nou wel zo?
We moeten nou niet doen alsof Marja opeens een held is, die het onderwijs heeft gered. We moeten wel alert blijven, bij de pinken en bij de les. Want uiteindelijk staat het in de brief die Marja naar de tweede kamer heeft gestuurd: het doel blijft hetzelfde, we gaan gewoon 300 miljoen bezuinigen.

Dus wij van wijzijnverbijsterd zeggen: OP DE BARRICADEN! We geven niet op. Geen uitstel maar afstel!

Staking 19 mei afgelast

Zojuist gelezen op de website van de AOb: "Vanwege het jaar uitstel van de bezuinigingen op passend onderwijs hebben de gezamenlijke onderwijsbonden besloten om de staking van 19 mei af te gelasten. De acties hebben de minister doen inzien dat zij meer tijd moet nemen om een nieuw stelsel van passend onderwijs voor zorgleerlingen op te zetten."

Lees hier verder.

Dode mus? (Eerste reacties op uitstel bezuinigingen)

De reacties op het nieuws van gisteren zijn bij rondlezen op internet verschillend van toon, alhoewel wel een licht positief geluid gedeeld lijkt te worden. Men is in ieder geval te spreken over het feit dat uitstel wellicht meer tijd biedt om te komen tot meer weloverwogen plannen ten aanzien van passend onderwijs.
Wij van wijzijnverbijsterd kunnen ons wel een beetje vinden in de opluchting die er heerst, vooral bij onze collega's die op het punt stonden hun baan te verliezen, maar zijn er van doordrongen dat het nog steeds een feit is dat voor dit kabinet de plannen om driehonderd miljoen te bezuinigen op speciaal onderwijs en speciale begeleiding van leerlingen binnen het reguliere onderwijs onverminderd blijven bestaan.

De triomfantelijke berichtgeving op de site van CNV Onderwijs vandaag lijkt ons niet conform de feiten. "Duizend banen gered: bezuinigingen beperkt door acties" kopt het bericht. Verder staat dan: "Het kabinet heeft goed geluisterd naar ons verzet, want wij hebben steeds gehamerd op vier punten. Behoud expertise, bezuinig niet zo fors, het tempo is te snel en er zijn betere alternatieven. Dankzij de steun van onze leden, ouders, leerlingen en onderwijskrachten heeft CNV Onderwijs met argumenten de minister op andere gedachten kunnen brengen. Daar ben ik apetrots op,’ zegt Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs in een eerste reactie".
Nu hebben wij van wijzijnverbijsterd de brief van de minister goed gelezen en ook de standpunten van de SGP die van doorslaggevend belang waren bij de besluitvorming gisteren en buiten temporisatie van de bezuinigingen hebben wij verder NIETS gelezen over enig alternatief of mindere bezuinigingen. Het behoud van banen is dan ook nog geenszins aan de orde volgens ons. Het zal hoogstens zo zijn dat er minder gedwongen ontslagen zullen vallen omdat nu de tijd ook een meer natuurlijke afvloeiing toestaan (denk aan pensioengerechtigde leerkrachten en leerkrachten die zelf het initiatief zullen nemen om op te stappen).

De AOb lijkt realistischer en dus gematigder in haar positieve oordeel. Bestuurslid Liesbeth Verheggen stelt: "Het is mooi dat het ijzingwekkende tempo waarmee de bezuinigingen zouden worden ingevoerd nu is losgelaten. 300 miljoen euro bezuinigen vanaf 2015 is wat ons betreft nog steeds veel te veel".
Wel ziet de AOb in het besluit een handreiking van het kabinet en stelt Liesbeth Verheggen met betrekking tot de voorgenomen landelijke actie op 19 mei: "Toen Van Bijsterveldt zelfs haar eigen CDA-congres niet tegemoet wenste te komen, was het voor ons klaar en hebben we besloten tot een staking in de Utrechtste Jaarbeurs. Nu het kabinet met deze concessie komt, moeten we ons met onze partners beraden op de status van deze actie".

Voor ons van wijzijnverbijsterd blijft de reden van onze acties nog steeds rechtovereind: deze bezuinigingen zijn slecht en dienen gewoon geen doorgang te vinden. Temporisatie kan ruimte bieden voor het bespreken van alternatieven maar vooralsnog heeft het kabinet nog geen enkel signaal gegeven daar voor in te zijn.
Sterker: zij heeft waarschijnlijk met het besluit om de SGP tegemoet te komen wat betreft de temporisatie de bezuinigingen zelf veilig gesteld. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de SGP in de Eerste Kamer nu akkoord gaat met de hoogte en de vorm van de bezuinigingen van 300 miljoen in het speciaal onderwijs.
En daarmee zou wat ons betreft het werkelijke 'passend' onderwijs nog steeds ver van ons verwijderd zijn. Met juist deze deal misschien zelfs een stapje verder.
Het is dus nog steeds zeer de vraag of wij gisteren en vandaag niet blij gemaakt zijn met een dode mus. De tijd zal het leren.

Politiek imagokarretje (bericht VOS/ABB)

Aansluitend op onze eigen analyse over de dubbelrol van de SGP willen wij iedereen wijzen op de berichtgeving op de site van de vereniging voor openbare en algemeen toegankelijke scholen, VOSS/ABB, die eenzelfde strekking heeft.

In de reactie op de gisteren aangekondigde temporisering van de beoogde bezuinigingen, concludeert VOSS/ABB: "Het onderwijs moet oppassen dat het zich door de temporisering van de bezuiniging niet voor het politieke imagokarretje van de minister laat spannen. De koerswijziging lijkt vooral politiek gemotiveerd, zonder dat Van Bijsterveldt zich echt druk maakt om de kwaliteit van het onderwijs voor zorgleerlingen. Het zou veel beter zijn als zij niet bezuinigt, maar investeert in passend onderwijs."

Wat ons van wijzijnverbijsterd betreft is deze rake waarschuwing zeker op zijn plaats binnen de euforische stemming die her en der nu heerst.

Lees hier het gehele bericht van VOSS/ABB.