zaterdag 12 februari 2011

En wat vindt de politiek? (deel 2: de PVV)

De website van de Partij voor de vrijheid, de PVV is soms een bron van lering ende vermaak.
Je kan er hele mooie uitspraken vinden, zie bijvoorbeeld onze eerdere bijdrage "het sprookje van de PVV".

Echter, er zijn momenten dat ook wij van wijzijnverbijsterd onszelf verbaasd op de bank zien zitten.Dan komen we ineens een paar zinnen tegen die wel hout snijden. Zinnen ook, die helemaal niet passen bij het gedogen van de maatregelen die ons de nek omdoen.

Uit het plan van Partij voor de Vrijheid voor herstel van het onderwijs:

Afschaffen van de Wet regeling leerlinggebonden financiering ('de Rugzak')
Kinderen met een (ernstige) handicap, gedragsstoornis of psychische problemen horen niet in het regulier onderwijs thuis, maar op het daarvoor bestemde speciaal onderwijs.Er moet geinvesteerd worden in het speciaal onderwijs, waar kinderen de professionele hulp krijgen die zij nodig hebben.Door eerder in gezinnen waar het opvoedkundig misgaat in te grijpen, zal de stroom naar het speciaal onderwijs kleiner worden (zie plan Jeugd).
Kijk, dit is een uiterst verstandige en terechte opmerking van de PVV. We willen Geert dan ook complimenteren met dit beleidsuitgangspunt.

Rutte snapt het niet

In een eerdere bijdrage vandaag hebben wij van wijzijnverbijsterd al laten zien dat de termen "passend onderwijs" en "speciaal onderwijs" absoluut geen synoniemen zijn en niet door elkaar gebruikt kunnen worden.

Als een ouder thuis komt met de mededeling "mijn kind moet naar het passend onderwijs" dan zal er vreemd worden opgekeken omdat niemand dat snapt. Ook snapt een ouder er geen snars van als ze op de basisschool komt, na een heleboel moeilijke gesprekken en na veel verdriet te hebben gehad dat de intern begeleider met de directeur samen in het laatste gesprek met de mededeling komt "uw kind moet naar het passend onderwijs".

Als u dit leest denkt u ongetwijfeld: "he he, dat snapt toch iedereen, doe eens normaal".

Wij van wijzijnverbijsterd zijn dan ook, je zal het niet geloven, VERBIJSTERD dat onze minister-president dit onderscheid aantoonbaar NIET kent.

Dit filmpje heb ik ontvangen van een oplettende collega uit het zuiden van het land. Hij zegt in zijn mail "ik heb het 5 keer afgeluisterd, ik heb mijn vrouw er naar laten kijken, maar de conclusie is: hij snapt het echt niet".

Maar dit is wel de man die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de bezuiniging van 300 miljoen. De man, die verantwoordelijk is voor het opdoeken van het passend eeeh ik bedoel het SPECIAAL onderwijs, verantwoordelijk voor de kaalslag die er aan komt met als gevolg vele vele uitvallers en extra thuiszitters.

EenVandaag toont effecten bezuinigingen

Er zijn actualiteitenrubrieken die gelukkig wel aandacht besteden aan de bezuinigingen op het speciaal onderwijs.
Op de dag van de actie in Nieuwegein was er een uitzending van EenVandaag waarin de gevolgen van de bezuinigingen voor een leerling met spraak/taalproblemen aan bod kwamen

Helaas werd er verder nagenoeg geen gewag gemaakt van de uitholling van het speciaal onderwijs of bijvoorbeeld het halveren van de totale ambulante begeleiding waardoor verder het passend onderwijs binnen een reguliere basisschool een onhaalbare kaart zal worden.

Toch een prima zaak dat tenminste één uitzending verder ging dan alleen maar een korte vermelding van de reden voor de manifestatie van 9 februari.
De uitzending werd door meer dan een miljoen mensen bekeken

sitestat

Wat is nou wat? (Begrippenlijst)

Volgens OCW zelf is passend onderwijs:
"Onderwijs dat aansluit bij de ontwikkeling van het kind, de mogelijkheden van het personeel en de wensen van de ouders. Wanneer de school niet aan wensen kan voldoen moet binnen een samenwerkingsverband een school kunnen worden gevonden die hier wel aan kan voldoen."

De definitie van "Speciaal Onderwijs":
"onderwijs voor kinderen met (ernstige) lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen of gedragsstoornissen, die niet terecht kunnen of willen in het reguliere onderwijs; hiertoe behoren de scholen voor kinderen met een visuele of auditieve handicap, kinderen met spraak-taalmoeilijkheden, kinderen met een motorische of meervoudige handicap, kinderen met gedrags- of psychiatrische problemen en zeer moeilijk opvoedbare kinderen, langdurig zieke kinderen en zeer moeilijk lerende kinderen; valt onder de wet op de expertisecentra".

Speciaal onderwijs is dus "alle scholen voor speciaal onderwijs samen, die gevat zijn onder de wet op de expertisecentra (WEC)".
Passend onderwijs echter is een idee, een ontwikkeling, een statement wat wordt gemaakt. Passend onderwijs als systeem gaat wel ingevoerd worden, maar is er nog niet.

Daarom is het zo ongelooflijk bijzonder dat de politici over elkaar heenrollen bij het verkeerd gebruiken van deze begrippen. Er wordt bezuinigd op passend onderwijs. Mark Rutte zegt in de tweede kamer dat "passend onderwijs" zo gegroeid is, waar "speciaal onderwijs" bedoeld wordt.

Ook hebben ze het over de groei van het speciaal onderwijs, maar dan gaat het ook over SBaO, PRO en LWOO. Geachte dames en heren kamerleden: DAT IS GEEN SPECIAAL ONDERWIJS!

Dus om de discussie zuiver te houden: laten we praten over de invoering van passend onderwijs en de bezuiniging op het speciaal onderwijs.

Stilte (voor de storm?)

Na de indrukwekkende samenkomst op 9 februari wordt het wat stil in onderwijsland. Dit terwijl er juist nu steeds harder en nadrukkelijker gehamerd zou moeten worden op de waanzin van de huidige plannen van de minister aangaande speciaal onderwijs en de begeleiding binnen het reguliere onderwijs voor (zorg)leerlingen.
Met name ook de collega's uit het reguliere onderwijs blijven vooralsnog angstvallig stil.
Niet omdat zij het eens zijn met de plannen, maar omdat zij er gewoonweg nog te weinig van weten of zich er niet van bewust zijn dat zij evengoed zwaar belast zullen worden.
Juist nu deze aanstaande week op 16 februari in de Tweede kamer gesproken gaat worden over deze bezuinigingen is het van belang onze stem te laten horen!

Laat onze kinderen (leerlingen) en hun ouders niet een hamerstuk worden!

Wij van wijzijnverbijsterd vragen iedereen zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan wat er staat te gebeuren.
Vooral bij ouders, collega's en vooral ook besturen/directie uit het reguliere onderwijs.
Vertel ze wat er aan de hand is, verwijs hen eventueel voor de cijfers en andere zaken naar onze site of die van de onderwijsorganisaties en bonden.

Denk niet dat ons werk er nu door de manifestatie op zit, het begint pas!

Siméa: bezuinigingen raken ook cluster2 hard!

Niet alleen de zogenoemde cluster3 en cluster4 scholen worden hard geraakt maar bijvoorbeeld ook de scholen en begeleiding voor doven en slechthorenden en leerlingen met taal/spraak-problemen.

Een pagina met meer informatie over de gevolgen van de bezuinigingen voor deze leerlingen vind je hier op de website van Siméa.

Persbericht Nederlandse Vereniging voor Autisme

Dat minister van Bijsterveldt en eenieder die haar plannen ruimhartig en enthousiast verdedigt zich niet bewust zijn van de mensen achter de cijfers was ons van wijzijnverbijsterd al lang duidelijk

En dat een bliksembezoek aan een cluster3-school alleen maar "mooi weer spelen" is, was ons natuurlijk ook bekend. Gewoon om even te kunnen roepen dat ze "heus wel" weet hoe het zit en goed bedoelende hoopvolle leerkrachten zand in de ogen te strooien om te verhullen dat voor haar alleen het politiek gewin telt.

Het is daarom van belang om steeds meer mensen er op te wijzen om wie het nu eigenlijk gaat.
Wie nu zo keihard in de hoek weggezet gaan worden en die het falen van de banken en financiële winstinstellingen nu op hun fragiele schouders moeten gaan dragen.

Hieronder een duidelijke uiteenzetting van de Nederlandse Vereniging voor Autisme over de gevolgen van dit criminele beleid (hoe zou men het afwentelen van crisis op de zwaksten anders moeten noemen?) voor onze autistische leerlingen en hun ouders.

Mark, TROTS OP NEDERLAND??

Onze premier is er samen met ons trots op dat in Nederland alle kinderen naar die plek in het onderwijs kunnen die ze nodig hebben.

Daarom weer een oproep aan de premier:

Geachte Minister-president, excellentie,

U heeft, dat blijkt uit bijna alle bijdragen, uw hart absoluut op de goed plek (een beetje links van het midden!!). Steeds blijkt uit uw uitspraken dat u ook vindt dat alle kinderen de juiste plek moeten hebben. Ook blijkt steeds dat u verkeerd bent voorgelicht door uw ambtenaren. Dat zal niet bewust zijn gebeurd, maar die willen natuurlijk wel de bezuinigingen voor u realiseren. Wilt u alstu alstu alstubieft uw eigen weg volgen, de weg waarin u zegt "nooit, maar dan ook nooit", de weg waarin u zegt dat u trots bent op wat we hebben.

Gooit u alstublieft niet alleen het kind met het badwater weg, maar helemaal niet het hele gezin. Er is zoveel goeds in het speciaal onderwijs, en het gaat allemaal "down the drain".

DOE ER WAT AAN.

Met vriendelijke groet,

HET ONDERWIJSVELD
namens hen, DVB

Noodkreet

Via de mail bereiken ons soms berichten die een enorme betrokkenheid en emotionele lading laten zien, en we willen u sommige van deze berichten niet onthouden.
In een mail die naar ons werd gestuurd om ons te wijzen op de vergadering in de tweede kamer deze opmerking:

Het adagium is: "Iedereen doet het goed behalve de hulpverlening en het onderwijs, dus er moet wat gebeuren !! Alles moet anders, beter en gereorganiseerd.... om dat te bereiken gaan we koud saneren, we gaan massaal personeel ontslaan en breken alles af...en dat zal helpen..reken maar..!!".

Een noodkreet uit ons hart.

Overleg Tweede kamer

De tweede kamer vergadert woensdag 16 februari over passend onderwijs.
Eigenlijk zeggen we het fout: IN de Tweede kamer WORDT vergaderd over passend onderwijs. Het gebeurt niet plenair, maar in commissieverband. De vergadering is overigens wel openbaar.

ik heb diep respect voor onze volksvertegenwoordiging. Er staat in de agenda (HIER) een vergadering gepland van 10.00 tot 13.30. We gaan er vanuit dat deze vergadering onderbroken zal worden door een lunch.
De agenda bevat 12 onderwerpen, en ieder van die onderwerpen zou in de gewone wereld in een vergadering al uren kosten.

Hoezo, (zorg)leerlingen een hamerstuk?

Ton Elias beweegt?

Wij van wijzijnverbijsterd zitten boven op het nieuws, zelfs na middernacht.

Ons heeft het nieuws bereikt dat TON ELIAS eindelijk zijn ware aard heeft laten zien. Hij is gesignaleerd bij de kinky kapper. Hij heeft zich daar een nieuw kapsel aan laten meten.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn een beetje in verwarring, we weten niet wat we moeten zeggen. Hij was toch grijs, hij had toch krullen, maar nu.... wie, wat, waar?

Hij lijkt wel op .... juist, de man die de VVD verlaten heeft om zijn eigen lijst te gaan beginnen. Geen partij, maar een beweging.
Zou Ton Elias dan ook .... misschien ..... bewegen? Het zou tijd worden.