vrijdag 4 maart 2011

Column: school

Ik ken een jongetje dat dolblij is met zijn nieuwe school. Trots laat hij me zijn tafeltje in de klas zien.
Er zitten schotten aan de zijkanten, zoals een paard oogkleppen op kan hebben om afleiding te voorkomen.

Het tafeltje staat tegen de muur van het lokaal aan. Op die muur hangt een rijtje pictogrammen: rekenen, taal, fruit eten, toneel, aardrijkskunde, brood eten, buitenspelen.
Ook hangt er een plaatje van een gezichtje dat elke ochtend door hemzelf wordt uitgezocht. Daarmee geeft hij aan of hij blij is, of verdrietig of boos.


Lees HIER de hele column in SPITSNIEUWS van vandaag.

Onderwijsveld gaat politiek bedrijven

In weerwil van Ton met de bon ton, u weet wel de woordvoerder voor van de VVD die steeds niet weet waar hij over praat, die niet weet wat passend onderwijs is, die de bedragen verdraait op een ongeëvenaarde wijze, ja, die Ton, in weerwil van zijn protest tegen indoctrinerende scholen, zijn er de afgelopen week toch heel wat scholen politiek gaan bedrijven.

Dat moet natuurlijk ook wel want als het gehele onderwijsveld (behalve die twee kennissen van Ton), de ouders, de bonden, de wetenschap zeggen dat de bezuinigingen op passend onderwijs (die vooral, we herhalen het nogmaals, juist de kinderen uit het speciaal onderwijs treffen) ondoordacht en verkeerd zijn en de minister en de coalitiepartijen blijven doelbewust ziende blind en horende doof dan moet je je wel in de politieke arena begeven.

De PO-raad is ook doordrongen van het besef dat er een politiek spel gespeeld moet worden. Voorlopig gericht op 23 mei wanner de statenleden de leden van de Eerste Kamer gaan kiezen. Een sleutelrol zal gespeeld worden door de verschillende onafhankelijke provinciale partijen.
Zij kunnen met hun stem die anders verloren zou gaan, omdat zij te weinig stemmen hebben gekregen om in de Eerste Kamer te komen of zich niet richten op de landelijke politiek, een andere (landelijke) partij aan een extra zetel helpen.
De PO-raad zal dus ook gaan proberen deze statenleden te bereiken met onze boodschap: wij willen geen bezuinigingen op speciaal onderwijs. Lees hier over hun voornemen op hun website.

En ook wij van wijzijnverbijsterd roepen onze lezers op.
Kent ú iemand die (iemand kent die) voor een politieke partij die wel op provinciaal niveau, maar niet landelijk opereert en die een stem zal kunnen geven aan onze noodkreet door de tegenstanders van de bezuinigingen aan een extra zetel te helpen, vertel hen over wat er gebeurt.
Nodig ze uit om op onze of een andere school voor speciaal onderwijs te komen kijken en zich te laten voorlichten over de gevolgen van de bezuinigingen.
Daar zullen wellicht wel weer kamervragen van komen van onze Ton met de bon ton, maar als die van een gelijke kromme strekking zijn als die hij nu stellen wil over de school die zich met een brief uitsprak tegen de bezuinigingen, dan hoeft niemand daar bang voor te zijn. Hierover later meer.

Het is echt begonnen

Het is echt begonnen..... De basisscholen gaan ook nadenken over de gevolgen van de bezuinigingen: kun je wel goede zorg bieden zonder ondersteuning van de ambulante begeleiding?
De eerste antwoorden worden al gegeven, en het is nog maar net begonnen.

De omgekeerde wereld: reirreF neelhtaK

Vandaag in het nieuws:

Kathleen Ferrier, Tweede kamerlid voor het CDA is één van de genomineerden voor de Lof stimuleringsprijs. De prijs wordt uitgereikt aan de politicus met lef.

Bezwaar tegen minderheidskabinet

Ferrier maakte tijdens de formatie duidelijk dat zij een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV niet zag zitten. "Ik heb duidelijk gemaakt dat ik hier bezwaar tegen had." Ferrier vindt haar nominatie voor de prijs een grote beloning.

Wij van wijzijnverbijsterd zien dit anders, het is niet LEF waar het om gaat bij mevrouw Ferrier, het gaat ook niet om LOF, het gaat bij Kathleen Ferrier om LAF. Ze is laf dat ze dit beleid uitvoert waarbij ze de allerzwaksten in de maatschappij pakt en bij het vuil zet. In onze vorige bijdrage zagen we al dat mevrouw Ferrier de christelijke waarden "sleets" vindt: dat blijkt in alles, vooral uit haar daden.

Wij vinden haar lef wat sleets, en willen hier daarom een andere nominatie aan toevoegen.

Wij van wijzijnverbijsterd nomineren mevrouw Kathleen Ferrier voor de GOUDEN ELIAS en we horen graag of u daarmee in kunt stemmen.

Daarom dus!

Dat het "uitdelen" (Machiel, met sik) van rugzakjes voor leerlingen "waar iets mee is" (Ton met de bon ton) toch zeker zijn vruchten afwerpt is goed te lezen op het blog "Ik zeg toch nee!". Lees hier het duidelijke succesverhaal.

Onze Geert die graag doorgerekend zou zien hoe duur iemand is en hoeveel iemand oplevert, zou zijn vingers kunnen aflikken bij het rekensommetje over wat de gevolgen zouden zijn wanneer de beschreven zoon niet in staat was gesteld om zich te ontplooien ondanks de belemmering die hij ondervindt door zijn wetenschappelijk (zie mijn verhaal hier) vastgestelde stoornis.
Deze regering denkt slechts vier jaar vooruit. Ook al heeft ze het steeds over rekeningen die niet bij onze kinderen moeten komen te liggen, ze denkt absoluut niet over de gevolgen op de lange duur van de besluiten die ze nu neemt.
Wij wel en daarom blijven we voorlopig verbijsterd.

"Explosieve groei passend onderwijs"

Weet u het nog? Onze Ton met de bon ton, die nog steeds niet weet waar hij het over heeft, antwoordde op een email van een bezorgde burger, dat de bezuinigingen nodig waren vanwege de "explosieve groei van passend onderwijs" (ja Ton, die email hebben wij inderdaad).
Nu hebben we het hier natuurlijk al meerdere malen gehad over de kolder die Ton rond roept en dit was natuurlijk een erg exemplarische als het gaat om zijn onwetendheid.
Maar, waar is waar, de groep leerlingen met een indicatie binnen een deel van het speciaal onderwijs of het reguliere onderwijs (met rugzakje) is sterk gegroeid. Het gaat hier vooral om zogenoemde cluster 4 leerlingen.

Cluster 4 omvat kinderen die vanwege hun gedragshandicap of psychiatrische problemen een structurele beperking in hun onderwijsparticipatie ondervinden (Bron: Rijksoverheid).
De groei in cluster 4 heeft er met name toe geleid dat er een rode streep door een behoorlijk groot deel van de bekostiging van ook de clusters die helemaal geen groei kennen te halen: dus lichamelijk gehandicapten, blinde en dove kinderen en kinderen die een leerbeperking hebben (en alle ouders) worden evengoed keihard gepakt.
Absurd dus, alsof men vanwege een groei in patiënten die met een gebroken been van de wintersport terugkomen ook de afdeling met kankerpatiënten gaat korten.

Maar ook wat betreft de groei in cluster 4 zou men er beter aan doen om in plaats van zomaar wat populistisch te roepen, zoals bijvoorbeeld Ton en ook Machiel, met sik, doen, is het beter om eens te gaan kijken naar de oorzaak van de groei.
Ad Poppelaars, directeur van de CG-Raad, zegt het volgende of cluster 4: "Dat zijn vooral kinderen met autisme en met psychiatrische stoornissen. Dat wordt steeds beter en sneller gediagnosticeerd. Daar worden kinderen met een lichamelijke handicap nu helaas de dupe van.” (Bron: onder meer de Telegraaf).
De belangrijkste zinsnede hier is het gedeelte waarin gesteld wordt dat de diagnose van cluster 4 leerlingen sneller en beter geschiedt.

En langzaam dringt het door !

Artikel van vanmorgen, 4 maart 2011, in "Spits"
Enkele ouders aan het woord !
Lees hier het artikel.

De 'uitverkoop' is begonnen !!!!


Wie heeft er nog plek voor een leerling met rugzakje uit Zeeland ?? Aha, een school in Groningen heeft nog 1 plek !!

'Scholen weren nu al zorgleerlingen'. Klik hier voor het artikel!

Waar is Kathleen Ferrier?

We hebben ons de afgelopen weken flink beziggehouden met alle onzin die er door de landelijke politiek is verspreid over het passend onderwijs. Onze Ton met de bon ton is erg, maar Machiel de Graaf van de PVV is nog een staaltje erger. Wat die man uitkraamt is werkelijk de gekte voorbij. Hij weet van toeten noch blazen, en de man komt op 23 mei gewoon in de Eerste Kamer.

Waar we ook weinig van horen is Kathleen Ferrier van het CDA. Notabene de woordvoerder passend onderwijs voor deze partij, maar wat wijzijnverbijsterd betreft volledig door het ijs gezakt.

Met Ad Koppejan had ze de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat het CDA NIET zou gaan regeren met gedoogsteun van de PVV. Uiteindelijk hadden ze geen van tweeën het lef om dit door te zetten.
Het CDA is gaan regeren met als gevolg dat ze nu nog een stuk kleiner zijn geworden. Nog even en Maxime Verhagen heeft een partij gelijk de partij van Boer Koekoek, en niet meer.

Je wordt er toch niet vrolijk van dat dezelfde Ad Koppejan zich vandaag opeens opwerpt als een soort geweten van het CDA; hij vindt dat het CDA minder rechts moet worden.
En Kathleen Ferrier?
Die zegt op haar website "Het CDA moet weer christelijk worden" en nog mooier, er wordt tegen haar gezegd: "Waar is het christelijke CDA geluid gebleven? Het geluid dat staat voor barmhartigheid, respect en solidariteit? Woorden die ik zelf liever niet meer gebruik omdat ze sleets geworden zijn, ik heb ze de afgelopen dagen heel vaak gehoord!".

Je haren rijzen je toch te bergen als je deze kolder leest. Mevrouw Ferrier heeft er met haar volle verstand voor gekozen om alle kinderen met een handicap in de kou te laten staan, om het volstrekt onchristelijke beleid van dit CDA niet alleen te steunen maar zelfs te initiëren.