zondag 22 mei 2011

Spelletje van de VVD en de SGP

Het moet er dan nu maar van komen. De verkiezingen van de Eerste Kamer. Weet u nog, begin maart? Toen hadden we de verkiezingen van de Provinciale Staten. Het ging er bij die verkiezingen meer om of de gedoogcoalitie een meerderheid in de Senaat ging halen. De nieuwe leden van de Provinciale Staten moeten namelijk gezamenlijk op 23 mei de vertegenwoordiging in de Eerste Kamer kiezen.
De Eerste Kamer controleert (wets)voorstellen die door een meerderheid in de Tweede Kamer zijn aangenomen. De Eerste Kamer kan derhalve ook wetsvoorstellen tegenhouden of een begroting afkeuren.
Daarom had het onderwijsveld erop ingezet om er voor te zorgen dat de gedoogcoalitie GEEN meerderheid zou halen. Ton met de bon ton heeft in die periode kamervragen gesteld omdat hij van een school wist dat een hierop aangepast stemadvies was gegeven.

Na de verkiezingen was het kiele kiele. We hebben hele redeneringen gezien dat er wel of niet een meerderheid gehaald zou worden, en vooral de VVD is enorm aan het lobbyen geweest.
Zo is er het onfrisse onderonsje van de premier in het torentje. Dat ging om een onafhankelijk statenlid dat hij aan de kant van de gedoogcoalitie wilde hebben.
Nog onfrisser zijn de praktijken waar de VVD en de SGP zich van bedienen.
Toen Pim Fortuin op zijn hoogtepunt was, was het duidelijk dat de "oude politiek" niet meer werkte. Het polderen en zaken zonder openheid regelen was voorbij ... dachten we. In 2011 is het weer helemaal terug, en ook nog op een manier die nog wel erger lijkt dan ooit vertoond.

Rond het uitstel van de bezuinigingen op het speciaal onderwijs was het al duidelijk dat er met de SGP een handjeklap had plaatsgevonden over zowel de koopzondagen als het toelaten van vrouwen, als passief verkiesbaar, binnen de partij. (HIER en HIER en HIER) Dat werd in alle toonaarden ontkend, maar het was te duidelijk en te voor de hand liggend.
Wij van wijzijnverbijsterd geven al een paar weken aan dat er nu sprake is van een "gedoogcoalitie PLUS", en dat wordt nu weer driedubbel bevestigd.

De VVD krijgt het blijkbaar benauwd. Ze zijn nog steeds bang dat ze de meerderheid niet halen in de eerste kamer en doen er, zo vlak voor de verkiezingen van 23 mei, werkelijk ALLES aan om de SGP aan hun kant te krijgen.

Vandaag in de krant dit bericht. Het blijkt dat de VVD onlangs een handtekening onder een ingediend wetsvoorstel heeft weggehaald. Dat wetsvoorstel kan daardoor de prullenbak in. Dat wetsvoorstel was echter ingediend door notabene de VVD en D'66 samen. Dat is natuurlijk vreemd. Een wetsvoorstel dien je namelijk niet zomaar in, daar doe je soms jaren over, en vraagt veel tijd en overleg.

Nou, dat was allemaal gebeurd, maar ja, onze SGP-broeders hadden hier de (gristelijke) pest over in. Het was namelijk het wetsvoorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen. Een typisch liberaal principe, en dus was de VVD erg voor.
Maar ja ... de eerste kamer. Fred Teeven, die politiek geile met iedere wind meewaaiende (vroeger LPF) staatssecretaris heeft ZELF aan de SGP-senator (eerste kamer) Gerrit Holdijk laten weten dat hij zijn handtekening er onder vandaan heeft gehaald. Oftewel: "HEE SGP, KIJK EENS, WIJ DOEN WAT WE BELOVEN ... GODSLASTERING BLIJFT STRAFBAAR!!"

Zoals Boris van der Ham zegt: "ik plaats vraagtekens bij de liberale ruggengraat van de VVD".

Wij van wijzijnverbijsterd plaatsen daar geen vraagtekens bij. Je hoeft geen specialist te zijn om te zien dat de VVD GEEN ruggengraat heeft, dat ze hun principes verkwanselen, dat ze zich overleveren aan de SGP. En dat alles om dan straks een meerderheid in de Eerste Kamer te hebben. Holdijk, de SGP-senator doet nog een poging om hun steun aan de PVVD en het CDA te bagatelliseren: "Maar niet klakkeloos". Nee, dat hebben we eerder gezien in de geschiedenis. Dit heet gewoon "jezelf uitleveren". Wat de VVD doet is natuurlijk principeloos, zwak en zonder enig principe. Mark Rutte zal zeggen: "Dit is nou eenmaal politiek" en ze vinden het een kwestie van geven en nemen.
Voor ons is het meer een kwestie van: "afgekeurd door wijzijnverbijsterd".

Friesland stelt beleid Marja aan de kaak

Kijk, in Friesland willen ze er het fijne wel eens van weten.
Zeker nu natuurlijk duidelijk is geworden dat deze minister onbekwaam handelt door ten eerste uit te gaan van geheel verkeerde en schandalig gemanipuleerde cijfers van haar ambtenaren en haar inspectie zonder enige controle, en vervolgens gewoon horende doof en ziende blind tegen alle adviezen van haar eigen adviescommissie (ECPO) in fietst.
Natuurlijk heeft men dan vragen en die wil men stellen ook.

Daartoe geeft de minister de mensen daar in het hoge Noorden dan ook de kans. Waarmee zij overigens een compliment verdient, tenminste als zij zich niet verschuilt achter haar ambtenaren, het regeerakkoord of het neo-liberale sprookje van algehele marktwerking.

De Leeuwarder Courant organiseert op 25 mei een discussie-avond met Marja van Bijsterveldt, de minister van OCW.
Alle plaatsen zijn al lang en breed gevuld, dus in de auto of trein springen om een woordje mee te praten of uw kritisch geluid te laten horen heeft geen zin. Dat hoeft trouwens ook niet, want het gehele debat is via internet te volgen op de site LC.nl vanaf 19.30.

Lees hier het bericht op de site van de Leeuwarder Courant.

Met dank aan Rein Haakma die ons op dit bericht wees.