vrijdag 20 mei 2011

Waar komen zij terecht ??

De kinderen waar dit kabinet op wil bezuinigen: hier zijn ze dan....
In rolstoel, wat minder goed lerend, autist, ADHD, ontwikkelingsstoornis, chromosoompje meer of minder, afijn eigenlijk helemaal niet belangrijk, want het zijn namelijk gewoon kinderen.
Kinderen zoals u en ik ze ook hebben, kinderen waar je van houdt, kinderen waar je leven omheen gedrapeerd lijkt, kinderen waar je zielsgelukkig mee bent, kinderen. jouw kinderen, mijn kinderen. En die kinderen hebben vaders, die heel veel van hen houden, moeders die heel veel van hen houden, opa's en oma's, tantes, broers, zussen, ooms, familie, vrienden en die houden allemaal van hen.

Waarom kan de politiek dan niet gewoon van hen houden ?
Waarom kan een kabinet over de ruggetjes van deze kinderen met gebruik van valse cijfers zomaar beslissen dat op deze kinderen best wel 300 miljoen bezuinigd kan worden.
Zijn deze kinderen lucht voor de politiek ?
Zijn deze kinderen lucht voor de media ?
Zijn deze kinderen lucht voor de maatschappij ?

Bij drie scholen in Zwolle zijn afgelopen maandag ballonnenacties tegen de bezuinigingen op het speciaal onderwijs gehouden. Het Openbaar Onderwijs in Zwolle en Regio (OOZ) maakt zich zorgen over de toekomst van haar leerlingen. Terecht.
Voor hen zijn deze kinderen geen ballonnetjes met lucht.
Om te voorkomen dat minister Marja van Bijsterveldt deze ballonnetjes wegblaast of emotieloos doorprikt hangt aan ieder ballonnetje een kaartje met daarop een tekst.
En zo krijgt ieder ballonnetje een beetje een gezicht. Om beter te onthouden, om niet te vergeten.
De politiek discrimineert niet en hoort niet te bezuinigen op zorg of onderwijs voor kinderen
Dus: geen bezuiniging op kinderen in het regulier onderwijs = geen bezuiniging op kinderen in het speciaal onderwijs.
Want kinderen zijn geen lucht, op de groei van een kind bezuinig je niet. Van kinderen hou je gewoon en voor kinderen zorg je.
Dat is namelijk het fundament van ons bestaan en het fundament van het mens zijn.
De zorg voor je kind en ieder kind is gelijk.
Ook voor Marja van Bijsterveldt.

Lees hier over de prachtige ballonnenactie in Zwolle !

Brief PO-raad aan de minister (en waar blijft toch de pers?)

Terwijl de politiek zich nog beraadt op het debat dat hoognodig is, gezien de valse gegevens die de minister de Tweede kamer heeft voorgeschoteld over de ontwikkelingen op het gebied van (passend) onderwijs, zijn er natuurlijk anderen die deze manipulatie niet ongemerkt voorbij willen laten gaan.

Voor ons van wijzijnverbijsterd blijft het nog steeds een raadsel waarom de landelijke pers niet flink heeft uitgepakt naar aanleiding van deze schandelijke fout (of moedwillige leugen?).
De Kamer foutief informeren (al dan niet bewust) is normaliter een doodzonde.
Blijkbaar zijn de zorgleerlingen van minder belang, want van een openbaar kenbaar maken van deze toch behoorlijk zorgelijke wijze van beleidsvoering is nog niet zo veel sprake. Het blijft een vreemde zaak.
Wellicht is het aan lezers van dit blog en van soortgelijke blogs die zich inzetten voor goed onderwijs om de pers er bij voortduring op te wijzen.

En wellicht helpt de brief die de PO-raad en de onderwijsbonden op 17 mei jongstleden stuurden naar de minister daar ook een beetje bij. In de brief stellen de PO-raad en de bonden vast, dat de wijze van bekendmaking van de foutieve cijfers al op een vreemde wijze is geschiedt: "Uw brief van 19 april jl. referentie 286781, met als bijlage de brief van de Inspectie van het Onderwijs over het onderwerp ‘Gegevens zorgleerlingen’, hebben wij na enig speurwerk ontvangen".

Ja, u leest het goed, niet alleen wij moesten zoeken naar deze brief, die, weet u nog, "heel toevallig" nog niet op de lijst van stukken was terechtgekomen, maar ook de belanghebbenden die een belangrijke rol spelen in de discussie rondom 'passend' onderwijs. Dat zou menig journalist toch te denken moeten geven, zou je zeggen.

Verder stellen de briefschrijvers dat een gesprek op korte termijn noodzakelijk is, nu de juiste cijfers dan toch bekend zijn geworden "zodat het vereiste draagvlak voor Passend Onderwijs niet extra onder druk wordt gezet vanwege onjuiste becijfering. Bij de uitvoerbaarheid spelen kwaliteit voor leerlingen en de daarvoor vereiste tijd, middelen en deskundigheid een grote rol. Een nieuwe aanpak met veel consequenties voor leerlingen en personeel vereist derhalve een ondubbelzinnige analyse en uitwerking."

Eenieder die enig inzicht heeft in onderwijsbeleid, snapt natuurlijk dat de nieuwe cijfers een heel ander licht doen schijnen op (de uiteindelijk totaal verkeerde) aannames door de minister en haar ambtenaren ten aanzien van het beleid aangaande 'passend' onderwijs.
Zeker wanneer een door de minister aangestelde adviescommissie die zich juist richt op dit onderwerp al veel eerder aangaf dat de minister met haar beleid op de verkeerde weg was en die onlangs nog eens met een toch behoorlijk negatief rapport naar buiten kwam (waarover later meer).

Wij van wijzijnverbijsterd zijn benieuwd naar het antwoord van de minister op de brief van PO-raad en de onderwijsbonden. Ook naar het debat over de schandelijk overdreven cijfers in de Tweede Kamer, dat, naar men verwacht, ergens volgende week zal plaatsvinden.
Hopelijk komt het gegoochel, de 'halve waarheden', de vreemde zaak van brieven die niet openbaar worden op het moment dat ze verstuurd zouden zijn, enzovoorts dan weer eens wat meer uitgebreid aan de orde in de landelijke pers.

Het gaat tenslotte niet om stoplichten of de maximumsnelheid op de Afsluitdijk, de jubeltenen van Mark en trawanten, maar om de kinderen, niet die van morgen, maar gewoon van nu.

Lees hier de brief van de PO-raad en de onderwijsbonden aan de minister.

Inderdaad: het gaat om kinderen (I) [Ingezonden]

Zoals de Verbijsterde Baas eerder al treffend verwoordde: het gaat om kinderen.
Daarom is de felle stellingname van ouders, leerkrachten en anderen, die verbonden zijn of zich verbonden voelen met het onderwijs ontstaan: tegen de drastische bezuinigingen en de schandalig onjuiste aannames, tegen met name ook het kille beleid ten aanzien van de zwaksten in deze samenleving door Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) bekokstoofd.

Onze kinderen worden de dupe van de goochelkunsten en 'halve waarheden' van deze coalitie, en van de ondoordachte, te snel doorgevoerde stelselwijzigingen ten aan zien van een stelsel dat er eigenlijk nog niet is door deze inmiddels toch vaak al door het ijs gezakte minister en haar ambtenaren.
In eerste instantie betreft het dan de kinderen binnen het speciaal onderwijs waarop onverantwoord gekort wordt, maar uiteindelijk zal het alle kinderen en jongeren treffen in het onderwijs.

Veel ouders willen graag een illustratie geven van hoe goed onderwijs 'passend' kan zijn of gemaakt kan worden en hoe slecht de beslissingen van de minister van OCW, mevrouw van Bijsterveldt, uit zullen pakken.

Lees hier het verhaal van de moeder van Wiebe.