vrijdag 20 mei 2011

Brief PO-raad aan de minister (en waar blijft toch de pers?)

Terwijl de politiek zich nog beraadt op het debat dat hoognodig is, gezien de valse gegevens die de minister de Tweede kamer heeft voorgeschoteld over de ontwikkelingen op het gebied van (passend) onderwijs, zijn er natuurlijk anderen die deze manipulatie niet ongemerkt voorbij willen laten gaan.

Voor ons van wijzijnverbijsterd blijft het nog steeds een raadsel waarom de landelijke pers niet flink heeft uitgepakt naar aanleiding van deze schandelijke fout (of moedwillige leugen?).
De Kamer foutief informeren (al dan niet bewust) is normaliter een doodzonde.
Blijkbaar zijn de zorgleerlingen van minder belang, want van een openbaar kenbaar maken van deze toch behoorlijk zorgelijke wijze van beleidsvoering is nog niet zo veel sprake. Het blijft een vreemde zaak.
Wellicht is het aan lezers van dit blog en van soortgelijke blogs die zich inzetten voor goed onderwijs om de pers er bij voortduring op te wijzen.

En wellicht helpt de brief die de PO-raad en de onderwijsbonden op 17 mei jongstleden stuurden naar de minister daar ook een beetje bij. In de brief stellen de PO-raad en de bonden vast, dat de wijze van bekendmaking van de foutieve cijfers al op een vreemde wijze is geschiedt: "Uw brief van 19 april jl. referentie 286781, met als bijlage de brief van de Inspectie van het Onderwijs over het onderwerp ‘Gegevens zorgleerlingen’, hebben wij na enig speurwerk ontvangen".

Ja, u leest het goed, niet alleen wij moesten zoeken naar deze brief, die, weet u nog, "heel toevallig" nog niet op de lijst van stukken was terechtgekomen, maar ook de belanghebbenden die een belangrijke rol spelen in de discussie rondom 'passend' onderwijs. Dat zou menig journalist toch te denken moeten geven, zou je zeggen.

Verder stellen de briefschrijvers dat een gesprek op korte termijn noodzakelijk is, nu de juiste cijfers dan toch bekend zijn geworden "zodat het vereiste draagvlak voor Passend Onderwijs niet extra onder druk wordt gezet vanwege onjuiste becijfering. Bij de uitvoerbaarheid spelen kwaliteit voor leerlingen en de daarvoor vereiste tijd, middelen en deskundigheid een grote rol. Een nieuwe aanpak met veel consequenties voor leerlingen en personeel vereist derhalve een ondubbelzinnige analyse en uitwerking."

Eenieder die enig inzicht heeft in onderwijsbeleid, snapt natuurlijk dat de nieuwe cijfers een heel ander licht doen schijnen op (de uiteindelijk totaal verkeerde) aannames door de minister en haar ambtenaren ten aanzien van het beleid aangaande 'passend' onderwijs.
Zeker wanneer een door de minister aangestelde adviescommissie die zich juist richt op dit onderwerp al veel eerder aangaf dat de minister met haar beleid op de verkeerde weg was en die onlangs nog eens met een toch behoorlijk negatief rapport naar buiten kwam (waarover later meer).

Wij van wijzijnverbijsterd zijn benieuwd naar het antwoord van de minister op de brief van PO-raad en de onderwijsbonden. Ook naar het debat over de schandelijk overdreven cijfers in de Tweede Kamer, dat, naar men verwacht, ergens volgende week zal plaatsvinden.
Hopelijk komt het gegoochel, de 'halve waarheden', de vreemde zaak van brieven die niet openbaar worden op het moment dat ze verstuurd zouden zijn, enzovoorts dan weer eens wat meer uitgebreid aan de orde in de landelijke pers.

Het gaat tenslotte niet om stoplichten of de maximumsnelheid op de Afsluitdijk, de jubeltenen van Mark en trawanten, maar om de kinderen, niet die van morgen, maar gewoon van nu.

Lees hier de brief van de PO-raad en de onderwijsbonden aan de minister.

1 opmerking:

  1. Vanuit ouderplatform verontruste ouders is er een brief uitgegaan naar mw.Van Bijsterveldt en collega paljas Elias. Deze brief is naar de landelijke kranten gestuurd en staat ook op ANP
    Dit is de brief die wij hebben gestuurd. Afgezien van een reactie van mw. Jette Klijnsma ook nog geen reactie vanuit politek. We houden jullie op de hoogte!! Miek

    Geachte mevrouw Van Bijsterveldt en collega Elias,



    Wij, Irma van der Made, Eleonoor van Gool, Suzan Otten-Pablos en Anne-Miek Wijnbergen hebben het Ouderplatform Verontruste Ouders opgericht.

    De reden is dat wij zeer verontrust zijn over de komende bezuinigingen op passend onderwijs.



    Wij zijn niet tegen passend onderwijs. Wij zijn van mening; gewoon waar het kan en speciaal waar het moet.



    Eén ding is zeker; onze kinderen kunnen helemaal niet zonder begeleiding. Niet zonder begeleiding op school en niet zonder begeleiding bij het werk.

    Wij zouden het natuurlijk best anders willen, maar onze kinderen hebben autisme en/of ADHD en hebben die begeleiding hard nodig.

    Wellicht niet elke week even veel, maar er zijn perioden dat intensieve begeleiding onontbeerlijk is. Daarbij leren onze kinderen veel door herhaling, het moet langzaam inslijten.

    Die begeleiding is bij het aanleren van de juiste vaardigheden echt onmisbaar. Als onze kinderen die begeleiding moeten missen zullen zij wellicht uitvallen.

    We kunnen dan niet meer werken, omdat we thuis begeleiding en les zullen moeten gaan geven. Daarbij; wat zal dat met onze kinderen doen?



    Hoe moet dat nou als straks de ambulante begeleiders verdwijnen en de klassen groter worden?

    Een samenwerkingsverband beslist dan dat ons kind wel naar het reguliere onderwijs kan. Wij zullen hier zelf geen enkele zeggenschap over hebben.

    Wat gaat er eigenlijk allemaal veranderen? Komen onze kinderen in speciale klasjes vol met ADHD`ers en/of autisten?



    Er zijn veel vragen en veel zorgen.



    Wij zijn ook verbijsterd over het feit dat nu al voor de tweede keer de cijfers niet blijken kloppen.

    Ons vertrouwen in de gevolgen van de bezuinigingen was al niet groot, maar is nu verdwenen. Hoe kunnen we nu vertrouwen hebben in een beleid waarbij er met cijfers gegoocheld wordt? Niet één keer, maar twee keer, en wie weet zelfs nog vaker.

    We nemen aan dat de bezuinigingen zijn gebaseerd op de geleverde cijfers. Nu die cijfers niet kloppen is het volgens ons vanzelfsprekend dat de voorgenomen bezuinigingen niet door zullen gaan, maar we gaan er vanuit dat de plannen op zijn minst zullen worden herzien.



    En mevrouw Van Bijsterveldt; u kijkt terecht naar het onderwijs, maar wij zien echter nog veel meer rigoureuze bezuinigingen op ons afkomen.

    Onze kinderen worden wel heel erg de dupe van dit kabinet.



    Wie garandeert ons dat er straks begeleiding is bij werk? En kunnen we de benodigde zorg nog wel inkopen nu wederom op het PGB bezuinigd gaat worden?

    Kunnen onze kinderen straks in een woongroep wonen en zo een redelijk zelfstandig bestaan opbouwen? Of moeten ze bij ons blijven wonen?



    We voelen het als zeer onrechtvaardig. Wij kunnen goed omgaan met de handicaps van onze kinderen en hebben veel geleerd in ons leven.

    Wij weten precies wat onze kinderen nodig hebben. Waarom wordt er naar ons niet geluisterd?

    Onze kinderen zijn en blijven afhankelijk van goede begeleiding en zij zijn kwetsbaar. Het zijn juist die kwetsbaren, die zwakkeren, die zo onevenredig hard worden getroffen.



    Wij hopen van u en/of uw collega een reactie te mogen ontvangen. Veel ouders snappen er helemaal niets van.

    Wij ook niet, maar we proberen wel om ouders zo goed als mogelijk te informeren.



    Namens het Ouderplatform Verontruste Ouders,



    Anne-Miek Wijnbergen

    Meelbeskamp 21

    1112 GT Diemen


    m.wijnbergen1@chello.nl

    BeantwoordenVerwijderen