dinsdag 29 maart 2011

Prioriteiten stellen en keuzes maken

Het is toch eigenlijk een gotspe als je ziet wat er de laatste weken aan de hand is.
De toekomst van een land is, dat durf ik best te stellen, afhankelijk van de kwaliteit van de opleiding van de jongeren van nu.
Als je zorgt dat je onderwijs in orde is, als je zorgt dat de kinderen van nu goed opgeleide volwassenen worden, dan kun je vertrouwen hebben in de toekomst.

Jongetje Mark (1967) heeft begin jaren '70 op een basisschool ergens in Den Haag gezeten, waarschijnlijk dromend van een toekomst als piloot of buschauffeur.
Onze Marja (1961) heeft ergens tussen 1967 en 1975 in Rotterdam of Rhoon op een basisschool gezeten. Zij droomde waarschijnlijk van een toekomst als juf of als verpleegster.
Mark en Marja zijn voorbeelden van jongeren uit de jaren '60 die de kans hebben gehad om een opleiding te volgen en het ver te schoppen. Zij zijn jongeren van toen met mogelijkheden die bovendien kansen hadden.
Ze zijn uit de jaren '60, de tijd van de flowerpower, "make love not war", peace man, peace. De tijdgeest was in de jeugd van Mark en Marja er een die geweld wilde afzweren, 18-jarigen weigerden dienst, en er werd geageerd tegen alles wat met oorlog te maken had.

Hoe anders in 2011. Diezelfde mensen uit de sixties draaien de boel letterlijk om.

Onderwijs? Daar hechten ze geen belang aan. Als je "een vlekje" hebt, en dat heb je al gauw, dan moet je eigenlijk "in een reservaat gestopt", er wordt draconisch bezuinigd op het speciaal onderwijs.

Wat opvalt is dat je NIEMAND hoort.
Bij het CDA?? Diepe stilte.
Bij de VVD?? Diepe stilte.
Bij de PVV?? Nog niet eens stilte, alleen het grote NIETS.

En dan de Libiƫ-missie.
De partijen staan letterlijk te trappelen om ons leger in te kunnen zetten in een zandbak in Afrika. De tweede kamerleden rollen over elkaar heen om een mening te kunnen ventileren.
Het CDA?? Ik heb er alleen vandaag al 5 gezien en gehoord.
De VVD?? Iedereen is opeens woordvoerder, zo lijkt het wel.
De PVV?? Het grote NIETS!!

Als je ouder bent van een kind met een handicap is het wel ongelooflijk zuur. Over het speciaal onderwijs zeggen ze NIKS en als het gaat over een "no-fly-zne", een "no-fly-zone PLUS", het "handhaven van het wapenembargo", het "aanvallen van gronddoelen" en weet ik veel dan hebben ze opeens allemaal een mening en staan ze vooraan.

Het is echt een kwestie van prioriteiten stellen. Zoals eerder gezegd: je kan de kwaliteit van de samenleving aflezen aan de kwaliteit van de zorg voor de minstbedeelden. De politiek is vergeten dat het gaat om de minstbedeelden in eigen land.

Als de VVD en het CDA nou eens hetzelfde enthousiasme aan de dag konden leggen voor het speciaal onderwijs als wat ze nu laten zien voor een vechtmissie in Libie....

Marja, bron van humor ende vermaak

Een interview met Marja is zowel een bron van vermaak als een bron van ergernis, gelardeerd met humor. Soms gaan die drie erg goed samen.
In het blad "kader primair" nummer 7 (van de AVS) staat een interview met Marja, afgenomen in haar "ruime, lichte werkkamer" op het ministerie. De titel: "schoolleider is sleutel tot succes".
In de titel alleen al schuilen diverse boodschappen. De belangrijkste boodschap is dat het een uiting is van "ik veeg mijn straatje schoon".
In het artikel staat dat het opmerkelijk is dat "van Bijsterveldt de bezuinigingsplannen koppelt aan hogere ambities voor het onderwijs".
Wij van wijzijnverbijsterd hebben de onzin van dit plan allang aangetoond. Hoe denkt een minister nou serieus dat je eerst complete kaalslag kan plegen in een sector, waarbij je een enorme hoeveelheid expertise en ervaring door de wc spoelt, en dat je dan vervolgens kan zeggen "het is een kans voor het speciaal onderwijs om de kwaliteit te verbeteren".
Met deze stelling schoffeert deze kansloze minister alweer het complete speciaal onderwijs. Met de stelling dat je met gemiddeld 22% minder geld een betere kwaliteit kan bieden zegt ze feitelijk dat de mensen het nu gewoon waardeloos doen van de centen die ze ervoor krijgen.

Nog sterker, ze heeft naar haar partijgenoot K4 "incompetent" Kathleen Ferrier geluisterd: Het management moet het doen. "Een kwetsbare groep leerkrachten met een goede schoolleider heeft veel meer kans op succes".
En de laatste voor nu: "het is geen kwestie van geld, maar van een goede inrichting van je onderwijs; er is een cultuuromslag nodig, en daarbij zijn de schoolleiders cruciaal".

Ik wil vanaf deze plek mijn excuses aanbieden aan mijn team. Ik ben een van die schoolleiders, en blijkbaar heb ik er een zootje van gemaakt. Doordat ik een incompetent stuk vreten ben is de organisatie zo lek als een mandje, en hebben we veels te veel personeel voor het werk dat we moeten doen. Sorry, collega's, er kan best een tonnetje of 6-7 vanaf, en we hoeven het alleen maar een beetje anders te organiseren.

Marja, keep dreamin'

En daar gaan we dan (Domino)

Terwijl er nog enkelen zijn die denken dat het allemaal wel zal meevallen en sommigen met veel verkeerd gebruik van de termen passend en speciaal onderwijs en met de foutieve, begoochelde cijfers van de minister nog steeds de ongelooflijk onverantwoordelijke bezuinigingen trachten te verdedigen, beginnen nu de, door iedereen met enige expertise, voorspelde gevolgen zich te voltrekken.

Zoals het reeds aangekondigde omvallen van de twee epilepsie-scholen. Dat zou niet gebeuren volgens mevrouw de minister en vooral ook de ongeleid roepende Ton Elias, weet u nog?
Nou, voorlopig gebeurt het dus gewoon WEL!
Wat zou dat betekenen met betrekking tot alle andere consequenties van het gemiddeld 22% snijden in scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen, of dove en blinde kinderen, kinderen in een rolstoel, enzovoorts, die al genoemd zijn?
Zouden die dan toch ook niet een ietsie-pietse goed ingeschat, dus desastreus zijn, mevrouw de minister?
Maalt u er eigenlijk wel om, mevrouw de minister?
Of haalt u nu de schouders op en zorgt u met wat kunstgrepen dat deze twee scholen rechtop blijven, voor het publieke oog, terwijl alle andere scholen in stilte in de steek worden gelaten, mevrouw de minister?

Vanavond om 18.15 uur in de uitzending van EenVandaag: Speciale scholen epilepsie moeten sluiten