zaterdag 12 maart 2011

Twitteren met Ton

Computers en smartphones zijn leuke dingen, zeker ook door alle vormen van "social media" die tegenwoordig mogelijk zijn.
Zo zijn wij van wijzijnverbijsterd al te vinden op Hyves, Facebook en twitteren we ook een aardig soundbite mee op zijn tijd.

Met name de laatstgenoemde communicatiemogelijkheid is het laatste jaar enorm gegroeid. Iedereen twittert dat het een lieve lust is. De een natuurlijk wat bedrevener dan de ander. Ook de politiek heeft zich vol enthousiasme op dit fenomeen gestort.
Wat is er mooier dan voortdurend in verbinding zijn met je achterban?
Met name die politici, die wat meer gericht zijn op korte, puntige wat meer populistische uitspraken maken gretig gebruik van deze hippe gesprekstechniek.
Het is dan logisch dat bijvoorbeeld Tweede Kamerleden die bijvoorbeeld wat adviesbureautjes op het gebied van communicatie het beter doen dan, laten we zeggen ex-burgemeesters van Amsterdam.

Nu we het er toch over hebben, Ton met de bon ton heeft een paar van zulke bureautjes. Op het gebied van communicatie dus.

Volgens Wikipedia (ook al zo'n "zegening" van het communicatietijdperk) is communicatie "de productie, uitwisseling en betekenisgeving van boodschappen tussen mensen, die plaats vindt binnen een context van informationele, relationele en situationele factoren met als doel elkaar te beïnvloeden".
Met andere woorden: je zegt of roept wat in de hoop iets van de ander terug te horen. Als die inderdaad wat terug zegt of roept dan noemen we dat een gesprek, ofwel communicatie.
Simpel, nietwaar?
En zoals ook in de definitie staat: op die manier beïnvloed je dan de ander.
En Ton met de bon ton kan dat dus heel goed.
Althans, dat vindt hij zelf want hij heeft er zelfs een adviesbureautje met zijn naam voor opgericht en er ook een website voor laten maken. Heel professioneel allemaal.
Het kon dan ook niet missen dat Ton zich vol overgave op het twitteren stortte zodra de mogelijkheid zich voordeed.
Hij plaatste er op zijn twitterpagina op internet ook zo'n kek fotootje bij waarop hij heel intellectueel zijn brillenglazen vasthoudt.
Kijk, dat is nu ook een vorm van communicatie: hij toont zijn leesbril en zegt daarmee dat hij slim is.
De communicatieleer houdt van dat soort eenvoudige betekenisgeving en zeker twitter waarbij alles kort moet: een bril=slim, Ton+bril dus Ton=slim.
Ja, ja, Ton richt zich niet voor niets met zijn bureautjes op op "persstrategie, persoonlijk persadvies, mediatrainingen en brainstorms over imagomanagement". Hij is niet de eerste de beste.

Nu is het leuke van communiceren dat het een wederzijdse aangelegenheid is.
Ook met Twitter is het een een spel van reageren op elkaars uitingen.
Wij van wijzijnverbijsterd hebben af en toe lange gesprekken met anderen over koetjes en kalfjes of over bijvoorbeeld, laten we zeggen de bezuinigingen.
Het leuke is dat je deze gesprekken privé kunt voeren, maar veelal gebeurt het ook in het openbaar. Via kenwoorden (of beter tags, gesierd met een hekje #) kan iedereen je volgen en reageren en jij op jouw beurt kan ook weer anderen volgen in hun communicatie met anderen.
Wij van wijzijnverbijsterd hebben al aardig wat vrienden opgedaan en volgen ook meerdere politici bijvoorbeeld, met name die die iets over de bezuinigingen te berde willen brengen.
En dan kan je natuurlijk al gauw niet om onze Ton heen. Zeker niet wanneer het om de communicatie van Ton gaat.
Want als je op zoek bent naar korte, puntige, populistische one-liners dan ben je bij Ton aan het goede adres.
Dat hij het inhoudelijk allemaal niet zo nauw neemt met fatsoen en de waarheid, ach.
Je kunt hem natuurlijk altijd een nog korter en puntiger antwoord tweeten.
Tenminste tot voor kort.

Oom Ton in Weekend Miljonairs

Tja, dan zitten we even naar de TV te kijken, komt Jeroen van der Boom langs met "Weekend Miljonairs".
Komt daar onze Ton met de bon ton in de stoel te zitten. De eerste vraag ging over "Wie eet wie in Roodkapje". Ton had daar al een hulplijn bij nodig, hij twijfelde tussen de jager en het konijn. Bij de tweede vraag vroeg hij de hulp van het publiek. De vraag "Hoe heet de kroonprins van zijn achternaam" kon hij niet kiezen tussen rood, blauw, oranje en geel. Na zijn "Aha-erlebnis" van deze avond kwam hij bij de derde vraag.

Die staat hier op het scherm. Gezien zijn antwoorden ben ik gauw weggezapt naar "Peppi en Kokkie", dat had wel niveau.

Aan de lezers natuurlijk de vraag wat het antwoord is wat onze Ton met de bon ton op deze vraag heeft gegeven.

Goochelen met Marja

In antwoord op het artikel in "7days" heeft het ministerie van OCW een nieuw propagandafilmpje laten vervaardigen. De regie was in handen van Marja zelf!!



Satirische en creatieve input: de VERBIJSTERDE BAAS

Hoorspel

Hoe gaat het er dan aan toe op een ministerie, als er plannen voor bezuinigingen moeten worden gemaakt. Plannen vooral die wat moeilijk liggen, en die dus door "de halve waarheid vertellen" aan de man gebracht moeten worden.

Wij van wijzijnverbijsterd hebben daar onze ideeën wel over.

Dit is een hoorspel voor drie stemmen. Er zijn twee vrouwenrollen en één mannenrol.

De rolverdeling is al volgt:
  • de excellentie (DE; vrouw), de minister die opdracht heeft gegeven om bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen te realiseren
  • de top-ambtenaar (TA; man), "Fons", die de baas is over alle onderwijsambtenaren en feitelijk bepaalt wat er gebeurt
  • de tob-ambtenaar (AS; vrouw), "Dominiek", die maar één doel heeft: nergens naar luisteren en als de spreekwoordelijke olifant door de onderwijs-kast te denderen.

Verteller: Het is een donkere november-ochtend: er is topoverleg op het ministerie. De excellentie, Fons en Dominiek zitten in het immense kantoor van de minister.

DE: "Fons, het MOET nu gebeuren. We moeten in mijn brief de cijfers zo voorstellen dat het logisch is dat we dit doen".
TA: "Prima excellentie, maar dan moet ik wel een beetje creatief met de getallen omgaan. Het onderwijsverslag van de inspectie is eenduidig: er is amper groei, en geen reden om ons zorgen te maken".
AS: "Mag ik, excellentie? We kunnen natuurlijk gewoon in uw brief in de eerste regel zeggen dat we het speciaal onderwijs opdoeken. Al die kindjes zitten daar maar een beetje te vegeteren, dat kunnen ze ook op een basisschool doen".
DE:"Nee, meissie, dat gaan we niet doen, dat kunnen we nu nog niet maken. Het moet er wel zo uitzien alsof ik het hart op de goede plek heb en het speciaal onderwijs wil behouden.
TA: "HAHAHAHAHAH" (schuddebuikend, hoestend en proestend)
DE: "Ja, eigenlijk wel een goeie bak, maar Fons, wat moeten we dan doen?"

Verbijsterd over Japan

Wij van wijzijnverbijsterd hebben ons de afgelopen weken in iedere bijdrage beziggehouden met de bezuinigingen op het Speciaal Onderwijs.
Er zijn echter gebeurtenissen die de tijd even doen stilstaan, gebeurtenissen die alles waar je je druk over maakt even relativeert.

Zo'n gebeurtenis is wat de mensen in Japan vandaag is overkomen. Een allesverwoestende aardbeving met ook nog even een tsunami er achteraan.

Het is niet te bevatten wat je overkomt als je in zo'n situatie terecht komt. Het ene moment rust, vredig en stil en het volgende moment een schuddende aarde. Alle vastigheid (letterlijk)verdwenen en vervolgens een allesverwoestende golf van bagger, afval, troep en water die alles meeneemt wat op zijn weg komt.

We zijn verbijsterd over wat daar gebeurt, en we zijn in gedachten bij de mensen in Japan. De wereld staat even stil.

Klik hier om naar de site van het Rode Kruis te gaan die ter plekke hulp biedt (met onder meer uw hulp)

Zo maar een opmerking

In een blog, zo maar op internet staat dit: 

"Er komt mij een beeld boven van een pantservoertuig met grote rupsbanden. Op de tank staat met koeienletters de tekst: “18 miljard”. Het pantservoertuig is niet te stoppen in de koers.
De koers heet ‘doelmatiger’ en ‘verzelfstandigen’.
Onder de rupsbanden worden knarsend de zwakkeren vermorzeld. De tank rijdt door want de weerstand van die zwakkeren is niet noemenswaardig te noemen.
De massa ziet immers de vorderingen van de tank."


Bovenstaand citaat gaat over de bezuinigingen die dit kabinet doorvoert. De zwakkeren, dat zijn onze leerlingen. Ze worden door dit kabinet niet gezien. Het erge is, ze worden ook niet gezien door degenen die dit kabinet steunen.

Gelukkig is DAT maar een minderheid.