dinsdag 26 april 2011

Vragen en dilemma's

Zo nu en dan kijken wij van wijzijnverbijsterd terug naar wat er zich nou eigenlijk de afgelopen periode heeft afgespeeld. Dat is net een achtbaan geweest.
We hebben ons gericht op Ton met de bon ton, op K4 Kathleen, op jongetje Mark en op tante Marja. En om over de PVVD en hun neoliberale prietpraat nog maar te zwijgen. We hebben ons bovendien gericht op de inhoud; op facetten van passend onderwijs en de schandalige kromredeneringen die ten grondslag liggen aan de bezuinigingen op het speciaal onderwijs.

"Het uitstel" wat Marja uit de hoge hoed heeft getoverd lijkt als bijnaam "de boemerang" te gaan krijgen. Door het uitstel wel te realiseren waar het gaat om de bezuinigingen heeft ze dat niet gedaan waar het gaat om de invoering van passend onderwijs.
Je zou het kunnen vergelijken met een jaar uitstel voor het aannemen van het personeel in een nieuw hotel, terwijl dat hotel wel open moet.

Want: de plannen worden gewoon gerealiseerd (we openen hotel 'passend onderwijs' op 1 augustus 2012) Alleen het personeel dat werkt nog bij de concurrent, bij hotel 'expertise' en hotel 'REC'.
Hier ontstaat dus het dilemma. Aan de ene kant iets beslissen, terwijl je eigenlijk niet genoeg hebt nagedacht over de consequenties. Het lijkt een beetje op PSV zeg maar, op paniekvoetbal.
Het debat vanavond heeft een klein beetje duidelijkheid gegeven, maar meer niet. Marja heeft gezegd dat het personeel in hotel 'REC' mag blijven werken, terwijl ze nergens zegt wat er met het nieuwe hotel moet gaan gebeuren.

Vragen dus nog steeds te over: hoe kan je nou passend onderwijs in al zijn facetten in willen voeren terwijl je (paniekvoetbal) een belangrijk kenmerk (overdracht AB) uitstelt.
Dilemma's zijn er naast vragen ook nog genoeg. Personeel blij, want die mogen nog even blijven terwijl, als het aan Marja ligt, de boodschap volgend jaar precies dezelfde is. Fijn vooruitzicht, en fijne motivatie voor al die mensen die weten dat ze 'le pineut' zijn.

Vragen en dilemma's, daar is de politiek goed in. Nu nog antwoorden en oplossingen. In juni komt er een brief, hebben we gehoord. Slim moment, dan zitten we net voor de zomervakantie, en denkt ze dat er niet wordt gereageerd.

En over vragen gesproken: al antwoord gehad op de vragen van Manja Smits?

Kamerdebat verschaft meer duidelijkheid voor AB

Vanavond vond een spoeddebat plaats over het uitstel van de bezuinigingen op Passend onderwijs.

Belangrijkste en meest opvallende punten:
  • De bekostiging van AB-ers blijft vooralsnog bij de scholen. Dus gedurende schooljaar 2012-2013 zijn er geen veranderingen voor Ambulante begeleiding. Overdracht (aan samenwerkingsverbanden) en ombuiging vindt pas 1 augustus 2013 plaats. Dit is voor even goed nieuws voor de collega's in de AB die op het punt stonden om in augustus aanstaande hun baan te verliezen.
  • Iedere oppositiepartij blijft bij het standpunt dat ook de ombuigingen zelf nog eens goed bekeken moeten worden
  • Minister komt in juni met een brief waarin zij een nieuw tijdspad zal vastleggen

Er was nog een interessante discussie over de inbreng van de PO- en de VO-raad tijdens de acties rondom de bezuinigingen. Volgens Harm Beertema (PVV) en eventjes ook Ton Elias (VVD), moesten deze raden zich als uitvoeringsorganen van de minister opstellen en niet als belangenbehartigers van het werkveld. Tussen de regels door was lichtjes het PVV-standpunt ten aanzien van criticasters op de partij (en dus de coalitie) te horen: mond houden en gewoon doen wat er gezegd wordt. Ook begon de heer Beertema wat verongelijkt te wijzen naar het feit dat de raden zich bijna nooit verzetten bij progressievere regeerakkoorden.

Gelukkig was de minister in deze verstandig genoeg om te stellen dat ware besluitvorming gebaat is bij het spel tussen macht en tegenmacht.
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) riposteerde gevat dat er voor de raden weinig reden tot protest was bij de progressievere regeringen omdat de plannen toen "ook gewoon een stuk beter [waren]".

Uiteindelijk is met name de duidelijk rondom het eerstgenoemde punt een belangrijke winst van het debat: de ambulante begeleiding is voor een jaar zeker gesteld.
Verder natuurlijk weinig enorme verschuivingen.

Het is nog lang niet gedaan. Later meer hierover.

Het Torentje (achterkamertjes)

Het moet gezegd: ze steken het niet onder stoelen of banken. De gedoogcoalitie plus, bedoel ik. Waar iedere politieke verbinding toch voorzichtig om zou gaan met het al te opzichtig openbaren van motieven en het inleveren van principes om uiteindelijk met een hoop gemarchandeer toch een eigen gelijk te halen, is Rutte I zo transparant (of doorzichtig) mogelijk. En wat een koehandel wordt er gedreven op dit moment. Ongeevenaard.

Liberale beginselen als totale vrijheid en gelijkheid van de vrouw en de neo-liberale 24/7 economie worden even makkelijk ingewisseld om peperdure vliegtuigjes te mogen vouwen en christelijke waarden als naastenliefde en het opkomen voor de zwakkeren worden weer ingewisseld om Maxime maar het genoegen te mogen laten smaken bij koninklijke bezoekjes het glas te mogen heffen.

En onlangs nog het leukste staaltje van achterkamertjespolitiek, u weet wel, die politiek waar Geert een eind aan zou maken. Maar goed, de PVV zou de PVV niet zijn wanneer zij haar zoveelste belofte al weer bij het oud vuil zet. En de inmiddels overbekende onbekenden Henk en Ingrid blijven het allemaal maar goed vinden zolang Geert maar het hooddoekjesstandpunt handhaaft.

Wat is er namelijk gebeurd? Onze Geert had in een leuk een-tweetje met Mark een zekere heer Robesin uitgenodigd in het Torentje, de werkkamer van de premier. "Hè, zult u uitroepen, dat is toch het kamertje van de minister-president, wat heeft Geert daar over te zeggen?". En ook "Robesin, wie is in hemelsnaam meneer Robesin?". Beide heel legitieme vragen natuurlijk.

Om met de laatste te beginnen, meneer Johan Robesin is een Zeeuws Statenlid voor de Partij voor Zeeland, een van de onafhankelijke partijen. Zeker is dat zijn eigen partij niet in de Eerste Kamer komt en dus mag en zal deze meneer op een andere partij stemmen. Eerst was er door alle onafhankelijke partijen een beetje afgesproken om op de partij van Jan Nagel te stemmen, maar deze meneer stemde voorheen VVD en van Mark hebben we geleerd hoe veel de afspraken van een VVD-er waard zijn.
Dus kwam Geert op een lumineus idee om hem te trakteren op koffie met koek in het (achter)kamertje in het Torentje.
En Mark mocht dan ook komen (onduidelijk is overigens waar de CDA is in dit verhaal, blijkbaar niet belangrijk genoeg meer om uitgenodigd te worden?). Samen hebben ze fijn gesproken met deze Zeeuwse babbelaar en deze was aan het eind van het gesprek dan ook helemaal om: Geert en Mark hadden het hem nu goed uitgelegd, "Ik doe het niet. Jammer voor de OSF, maar ik heb er geen vertrouwen in dat die met de hulp van 50Plus verkregen zetel uiteindelijk niet gewoon een tweede zetel voor Nagel zal zijn" (bron: PZC).

Waarom is dit nu zo belangrijk? Welnu, door middel van een getrapt kiesstelsel wordt door de statenleden de Eerste kamer gekozen. voor Rutte I is het nodig dat de gedoogcoalitie de meerderheid in deze Eerste Kamer krijgt omdat ze anders allerlei regels en wetten, en ook bijvoorbeeld de bezuinigingen op Passend onderwijs niet kan doorvoeren. Zoals bekend zijn de Statenverkiezingen minder voorspoedig verlopen voor de gedoogcoalitie en wringen Mark en zijn rebellenclub zich in allerlei bochten om maar een meerderheid te verkrijgen. Eerst bijvoorbeeld door de SGP te paaien met het uitstellen van de beslissing over koopzondagen en ook door een stem tegen voorstellen tot verruiming (waarbij de PVV natuurlijk wederom tegen de eigen principes en beloftes in stemde) en door een mooi staaltje van juridische rookgordijnen het passief vrouwenkiesrecht binnen de SGP nog even niet te verplichten. De gedoogcoalitie plus was hiermee een feit.
Alleen blijft Jan nog steeds een Nagel aan de doodskist van de coalitie en met het gezellig onderonsje met meneer Robesin is dat gevaar nu ook een beetje afgenomen.

Om nu even terug te gaan naar uw eerste vraag, weet u nog, waarom Geert en Mark voor dit partijpolitieke spelletje het (achter)kamertje van de minister-president gebruikten, het kamertje van die minister-president "voor ALLE Nederlanders": hier rezen natuurlijk her en der wat vragen over. PvdA-fractieleider Cohen zei dat Mark de goede gewoonte heeft doorbroken dat een minister-president de functies van premier en van partijleider gescheiden houdt. Dualisme heet zo iets ook wel. Dat is de nette manier van politiek bedrijven.
En wat zei Mark? "Als premier van Nederland heb ik ook de taak een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor dit kabinet".
Dat klinkt plausibel maar is het natuurlijk niet. Wij van wijzijnverbijsterd dragen momenteel de huidige gedoogcoalitie ook niet in ons hart, en velen binnen het onderwijs ook niet vanwege de draconische ideeën ten aanzien van de zwakkeren van onze samenleving. Maar wij hebben onze uitnodiging nog steeds niet ontvangen.
Wij zijn waarschijnlijk dan ook niet welkom in het Torentje. Met ons valt namelijk geen koehandel te drijven. Dat doe je namelijk niet over de ruggen van de zwakkeren.

Debat over Passend onderwijs ...


En of er nog wat gebeurt in de vakantie !!
Vanavond om 19.30 uur – Debat over bezuinigingen op passendonderwijs. Te volgen (zeer waarschijnlijk) op kanaal Politiek 24.

Om te lezen in de vakantie....

Ook al is het voor velen vakantie en voor velen niet, er blijft nog genoeg te lezen en discussie genoeg! Het gaat niet allemaal over Passend onderwijs, alhoewel de link toch vaak snel te leggen valt.
Zo maakte een IBer van een school in Rotterdam ons attent op het onlangs verschenen artikel in 'Opinie' van de Volkskrant met als titel "Doe allemaal je ogen dicht" en met ondertitel "Scholen weten niet meer hoe ze hun contingent adhd’ers rustig op een stoel kunnen houden."
De strekking van het verhaal zou men kunnen samenvatten als "ADHD is een epidemie die (misschien) wel is ontstaan door ons vriendelijk onderwijssysteem dat alle ruimte geeft aan druk en onaangepast gedrag". Genoeg stof tot discussie dus !
Lees het artikel hier

Een ander interessant artikel over Passend onderwijs, geschreven door Suzan Otten-Pablos, is online verschenen bij 'Opinie' op 'Ouders Online'. Lees het artikel van Suzan hier.