dinsdag 26 april 2011

Het Torentje (achterkamertjes)

Het moet gezegd: ze steken het niet onder stoelen of banken. De gedoogcoalitie plus, bedoel ik. Waar iedere politieke verbinding toch voorzichtig om zou gaan met het al te opzichtig openbaren van motieven en het inleveren van principes om uiteindelijk met een hoop gemarchandeer toch een eigen gelijk te halen, is Rutte I zo transparant (of doorzichtig) mogelijk. En wat een koehandel wordt er gedreven op dit moment. Ongeevenaard.

Liberale beginselen als totale vrijheid en gelijkheid van de vrouw en de neo-liberale 24/7 economie worden even makkelijk ingewisseld om peperdure vliegtuigjes te mogen vouwen en christelijke waarden als naastenliefde en het opkomen voor de zwakkeren worden weer ingewisseld om Maxime maar het genoegen te mogen laten smaken bij koninklijke bezoekjes het glas te mogen heffen.

En onlangs nog het leukste staaltje van achterkamertjespolitiek, u weet wel, die politiek waar Geert een eind aan zou maken. Maar goed, de PVV zou de PVV niet zijn wanneer zij haar zoveelste belofte al weer bij het oud vuil zet. En de inmiddels overbekende onbekenden Henk en Ingrid blijven het allemaal maar goed vinden zolang Geert maar het hooddoekjesstandpunt handhaaft.

Wat is er namelijk gebeurd? Onze Geert had in een leuk een-tweetje met Mark een zekere heer Robesin uitgenodigd in het Torentje, de werkkamer van de premier. "Hè, zult u uitroepen, dat is toch het kamertje van de minister-president, wat heeft Geert daar over te zeggen?". En ook "Robesin, wie is in hemelsnaam meneer Robesin?". Beide heel legitieme vragen natuurlijk.

Om met de laatste te beginnen, meneer Johan Robesin is een Zeeuws Statenlid voor de Partij voor Zeeland, een van de onafhankelijke partijen. Zeker is dat zijn eigen partij niet in de Eerste Kamer komt en dus mag en zal deze meneer op een andere partij stemmen. Eerst was er door alle onafhankelijke partijen een beetje afgesproken om op de partij van Jan Nagel te stemmen, maar deze meneer stemde voorheen VVD en van Mark hebben we geleerd hoe veel de afspraken van een VVD-er waard zijn.
Dus kwam Geert op een lumineus idee om hem te trakteren op koffie met koek in het (achter)kamertje in het Torentje.
En Mark mocht dan ook komen (onduidelijk is overigens waar de CDA is in dit verhaal, blijkbaar niet belangrijk genoeg meer om uitgenodigd te worden?). Samen hebben ze fijn gesproken met deze Zeeuwse babbelaar en deze was aan het eind van het gesprek dan ook helemaal om: Geert en Mark hadden het hem nu goed uitgelegd, "Ik doe het niet. Jammer voor de OSF, maar ik heb er geen vertrouwen in dat die met de hulp van 50Plus verkregen zetel uiteindelijk niet gewoon een tweede zetel voor Nagel zal zijn" (bron: PZC).

Waarom is dit nu zo belangrijk? Welnu, door middel van een getrapt kiesstelsel wordt door de statenleden de Eerste kamer gekozen. voor Rutte I is het nodig dat de gedoogcoalitie de meerderheid in deze Eerste Kamer krijgt omdat ze anders allerlei regels en wetten, en ook bijvoorbeeld de bezuinigingen op Passend onderwijs niet kan doorvoeren. Zoals bekend zijn de Statenverkiezingen minder voorspoedig verlopen voor de gedoogcoalitie en wringen Mark en zijn rebellenclub zich in allerlei bochten om maar een meerderheid te verkrijgen. Eerst bijvoorbeeld door de SGP te paaien met het uitstellen van de beslissing over koopzondagen en ook door een stem tegen voorstellen tot verruiming (waarbij de PVV natuurlijk wederom tegen de eigen principes en beloftes in stemde) en door een mooi staaltje van juridische rookgordijnen het passief vrouwenkiesrecht binnen de SGP nog even niet te verplichten. De gedoogcoalitie plus was hiermee een feit.
Alleen blijft Jan nog steeds een Nagel aan de doodskist van de coalitie en met het gezellig onderonsje met meneer Robesin is dat gevaar nu ook een beetje afgenomen.

Om nu even terug te gaan naar uw eerste vraag, weet u nog, waarom Geert en Mark voor dit partijpolitieke spelletje het (achter)kamertje van de minister-president gebruikten, het kamertje van die minister-president "voor ALLE Nederlanders": hier rezen natuurlijk her en der wat vragen over. PvdA-fractieleider Cohen zei dat Mark de goede gewoonte heeft doorbroken dat een minister-president de functies van premier en van partijleider gescheiden houdt. Dualisme heet zo iets ook wel. Dat is de nette manier van politiek bedrijven.
En wat zei Mark? "Als premier van Nederland heb ik ook de taak een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor dit kabinet".
Dat klinkt plausibel maar is het natuurlijk niet. Wij van wijzijnverbijsterd dragen momenteel de huidige gedoogcoalitie ook niet in ons hart, en velen binnen het onderwijs ook niet vanwege de draconische ideeën ten aanzien van de zwakkeren van onze samenleving. Maar wij hebben onze uitnodiging nog steeds niet ontvangen.
Wij zijn waarschijnlijk dan ook niet welkom in het Torentje. Met ons valt namelijk geen koehandel te drijven. Dat doe je namelijk niet over de ruggen van de zwakkeren.

1 opmerking:

  1. Politiek is altijd al een grote koehandel geweest. What's new? Het is gewoon een groot spel. Veel mensen geloven nog steeds in de sprookjes die ons beloofd worden in verkiezingstijd maar vergeten dat daarna het spelletje pas begint. Net kwartetten, geef mij dit en je krijgt dat.....

    BeantwoordenVerwijderen