vrijdag 15 april 2011

Hoor ik dat goed, GEEN gezichtsverlies???

En daar gaan we met het grote sjoemelen, goedpraten, heen en weer bakkeleien en rechtpraten wat krom is.

Gisteren een besluit genomen, en gezien de reacties in de pers staat jongetje Mark vandaag al weer als een volleerd staatsman zijn gezicht op te houden, letterlijk dit keer.

Vandaag dit bericht in het nieuws:

DEN HAAG - Het uitstellen van twee omstreden onderwijsbezuinigingen eerder deze week hebben volgens premier Mark Rutte niet geleid tot gezichtsverlies voor het kabinet. Dat meldde Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

Zowel de bezuinigingen op het passend onderwijs als de boete van 3000 euro voor studenten die te lang over hun studie doen werden woensdag met een jaar uitgesteld. "Van uitstel komt uitvoering”, verzekerde Rutte, die wel erkende dat het uitstellen van de omstreden plannen de uitdrukkelijke wens is geweest van oppositiepartij SGP. Volgens Rutte is de samenwerking met de SGP een voorbeeld van de nieuwe politieke situatie waarmee het minderheidskabinet van VVD en CDA te maken heeft.

Rutte zei dat er verder geen deal is gesloten met de SGP. "Eerdere plannen en moties kwamen niet uit”, aldus Rutte, die benadrukte dat het tijdpad voor zijn plannen met het uitstellen van de onderwijsplannen niet is vertraagd. Ook leidt de vertraging niet tot besparingsverlies.De hang naar uitgerekend de SGP staat niet op zichzelf.

Met het oog op de Eerste Kamerverkiezingen is de steun van die partij naar alle waarschijnlijkheid nodig om de plannen door de Senaat te krijgen. Het is namelijk allerminst zeker of coalitiepartners VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV bij de verkiezingen op 23 mei daar een meerderheid halen.

En wij van wijzijnverbijsterd, wat vinden we nou van dit nieuws?
Het is natuurlijk een enorm zwaktebod om al de dag nadat er een besluit is genomen jezelf te gaan staan verdedigen dat je echt geen gezichtsverlies hebt geleden. Dat je een besluit terug hebt moeten draaien terwijl je al 2 maanden loopt te roepen dat het echt no way, absoluut, nooit en te nimmer gaat gebeuren maakt dan niet zoveel uit.

We hebben eigenlijk liever dat de eerste minister in zijn wekelijkse persconferentie toegeeft dat ze het verkeerd hebben gezien, dat deze maatregel de eerste is, en dat ze er nu alles aan gaan doen om afstel te realiseren.

Maar nee, hij geeft nog even aan dat de uitvoer van de plannen niet is vertraagd en dat de doelstellingen gewoon gehaald gaan wrden.

En er is GEEN deal met de SGP gesloten. het moet niet gekker worden. Uitgerekend met de SGP doen ze zaken, en niet met een andere partij. Dat snappen wij dan niet.

Ga zo door Mark, je leert vanzelf hoe je voorstellen in kunt trekken.... zonder gezichtsverlies.

Ruimte tot overleg! Maar waarover?

"Temporisering van de bezuiniging op passend onderwijs doet niets af aan de eerder gedane voorstellen voor de breed in de Kamer gedragen stelselwijziging passend onderwijs. Wel biedt het de ruimte om het door de onderwijsorganisaties gewenste overleg aan te gaan over de wijze waarop de invoering van het passend onderwijs vanaf 2012 binnen de nieuwe budgettaire kaders het beste gerealiseerd kan worden. Voor de zomer zullen wij u daarover in de reeds toegezegde rapportage nader informeren".

Dit is de paragraaf waaraan plotseling veel criticasters van Marja van Bijsterveldt met haar kornuiten een positiviteit toekennen die er misschien helemaal niet in besloten ligt. Of misschien wel. Of misschien niet. Of missch .....
Eerlijk gezegd is de paragraaf te mistig om er daadwerkelijk conclusies aan te verbinden.

Want wat zegt de minister?
Ten eerste natuurlijk dat de temporisering (uitstel) niet betekent dat de "eerder gedane voorstellen" niet meer zouden gelden.
Om welke voorstellen gaat het hier? Welnu om de voorstellen om de ambulante begeleiding flink terug te schroeven, de bekostiging het speciaal onderwijs te korten, kortom alle ideeën die aan de bezuinigingen ten grondslag lagen. Deze uitgangspunten zijn dus niet veranderd.
Verder zegt de minister wel te willen praten met de onderwijsorganisaties over de manier waarop het 'passend onderwijs' "binnen de nieuwe budgettaire kaders" gerealiseerd kan worden. Die "nieuwe budgettaire kaders" zijn niet anders dan de 300 miljoen die bezuinigd worden. Ook dat blijft dus een onveranderd gegeven.

De grote vraag blijft dan natuurlijk waarover er dan gesproken kan worden, het te bezuinigen bedrag en de posten waarop bezuinigd gaat worden staan immers op geen enkele manier ter discussie volgens het citaat.
Uiteindelijk lijkt er dus weinig reden om te veronderstellen dat er deuren op een kiertje zouden staan: er gaat bezuinigd worden op nog steeds dezelfde posten op nog steeds dezelfde gronden, alleen wat later.
Dit biedt met name de mensen die "op de rol staan" om ontslagen te worden meer tijd om zich hier op voor te bereiden en eventueel al een overstap te maken, maar verder zal het profijt vooralsnog verder minimaal zijn. Zoals de brief stelt geeft de temporisering "de betrokken partijen meer mogelijkheden zich voor te bereiden op het beleid en de budgettaire consequenties". Ruw gezegd komt het er dus op neer dat ik als leerkracht iets meer tijd heb om me geestelijk voor te bereiden op het feit dat ik me om mijn leerlingen een individueel passend lesaanbod te geven (inherent aan zmlk-onderwijs is het werken met individuele handelingsplannen in grote verscheidenheid) voortaan in nog meer bochten moet wringen omdat mijn klas groter wordt en extra begeleiding weg valt. Aan het feit dat dat gebeurt veranderd er niets en zal er, vrees ik, ook weinig aan veranderen. "De te behalen doelen uit het Regeerakkoord blijven onverminderd van kracht" besluit de minister immers in haar brief.

Ik ben bang dat de vreugde die nu in het onderwijsveld te bespeuren valt van korte duur zal zijn. Op 23 mei zal de samenstelling van de Eerste Kamer uitwijzen of wij met een gedoogcoalitie plus (VVD, CDA, PVV en SGP) te maken krijgen. Wanneer dit het geval is dan krijgt de eergisteren gemaakte ruilhandel zijn beslag: het passief kiesrecht voor vrouwen (bij de SGP) ingeleverd voor de bezuinigingen op de meest kwetsbare leerlingen. De SGP heeft namelijk van meet af aan aangegeven inhoudelijk de plannen van de minister te steunen. En wat dat betreft zal ons dan nog heel wat staan te wachten. De visie van zo'n coalitie zal dan duidelijk worden. De gedoog-coalitie-plus: "vrouwen en kinderen eerst" in het negatief.

Wij blijven verbijsterd

Tja, en daar zit je dan met je goeie gedrag: Che bij zijn lief, en de baas ook, maar dan een andere. "The day after", zeg maar. De dag nadat "de brief" plotseling op internet verscheen.
Uitstel, ja! Maar afstel? Nee!
Het was wel een beetje katterig. Aan de ene kant ben je blij dat er wat rust in de tent komt, dat je collega's zich nu nog geen zorgen hoeven te maken, maar tegelijk zit er toch dat kriebeltje in je nek met het gevoel dat er iets niet klopt.

Worden we nou genaaid, worden we in slaap gesust, en heeft het kabinet het ongelooflijk slim gespeeld of maken ze zich oprecht zorgen over hoe het gaat, de snelheid en de impact?

Wij neigen naar optie A: ze trachten ons in slaap te sussen, maar volgend jaar april staan we gewoon weer waar we nu staan. Het slimme zit er dan in dat de eerste kamer tegen die tijd het hele zaakje, met dank aan de nog steeds vrouwloze SGP, heeft goedgekeurd, en we gewoon in het proces van de invoering van "passend onderwijs á la Marja" terecht zijn gekomen. Dan verandert er wat dat betreft helemaal niks, en zijn we nog met zijn alle de pineut, alleen wordt de lijdensweg wat langer.

Daarom een oproep aan onze trouwe lezers: wij gaan door, en we hopen dat jullie ook door gaan. We willen graag constructieve bijdragen plaatsen van degenen die wat toe te voegen hebben. Dat kan natuurlijk gaan over onze neoliberale vrinden van de PVVD en het CDA, maar ook over aspecten van "passend onderwijs"die nog onderbelicht zijn; de rol van ouders, de invloed van samenwerkingsverbanden of andere thema's.

Zoals steeds: "OP DE BARRICADEN" en ons volgende doel: AFSTEL!!