woensdag 13 april 2011

Dubbelrol SGP? (Uitstel of afstel)

Laat ik vooropstellen dat ook ik blij ben met het uitstel. Het geeft ons in ieder geval wat adem. En er kan natuurlijk veel veranderen in twee of drie jaar.
Maar het blijft belangrijk om druk uit te oefenen en actie te voeren omdat de driehonderd miljoen nog steeds in de plannen gehandhaafd blijven, alhoewel nu dan getemporiseerd.
En wat betreft de verdienste van de SGP in deze schuilt er wel een addertje onder het gras.

De SGP heeft er telkens geen geheim van gemaakt geen tegenstander te zijn van de bezuinigingen. Zij hebben zich alleen steeds uitgesproken tegen het tempo waarin deze doorgevoerd zouden worden.
Dit bleek ook duidelijk gisteren toen er gestemd werd over de door de oppostie ingediende moties naar aanleiding van het spoeddebat over de dreigende sluiting van de twee epilepsie-scholen.
De SGP stemde tegen zes van de acht moties. Moties waarin onder meer gevraagd werd om meer onderzoek en aanpassingen van de bezuinigingsplannen.

Het addertje is nu dat de gedoogcoalitie natuurlijk al de bui heeft zien hangen met het oog op het passeren van de bezuinigingsvoorstellen in de nieuwe (komende) Eerste Kamer. Voorlopig ziet het er naar uit dat het in ieder geval de SGP nodig heeft om de plannen door de Senaat te loodsen.
Door nu toe te geven aan de SGP-eis tot temporisatie wordt de kans dat de bezuinigingen an sich nu zonder probleem het debat in de Eerste Kamer zouden kunnen overleven groter.
Nog niet absoluut want de uiteindelijke zetelverdeling wordt pas 23 mei duidelijk.

Het is duidelijk dat er aan dit uitstel een politiek spel ten grondslag heeft gelegen.
Vandaag werd namelijk ook bekend dat minister Donner plots geen haast wil maken met het doorvoeren van de verplichting passief kiesrecht voor vrouwen toe te staan bij de SGP. Interessant.
Hoe dan ook, de gedoogcoalitie heeft duidelijk om politieke redenen gemene zaken gemaakt met van der Staaij en zijn partij, er is geen sprake van een omslag in visie.
De brief van de minister stelt duidelijk: "De bezuinigingen op passend onderwijs en de maatregel langstudeerders worden getemporiseerd. De doelstelling van de beide voorstellen blijft hetzelfde. Wel geeft het de betrokken partijen meer mogelijkheden zich voor te bereiden op het beleid en de budgettaire consequenties. De te behalen doelen uit het Regeerakkoord blijven onverminderd van kracht".

Met andere woorden: het onderwijsveld heeft dankzij de SGP langer de tijd gekregen zich alvast in te richten op de consequenties van de bezuinigingen, die, dankzij de SGP straks in de Eerste Kamer hoe dan ook doorgang dreigen te vinden.

Een jubelstemming mag, voor even, maar het is nog lang niet gedaan. Sterker, het zou zelfs kunnen zijn dat ondanks dit ogenschijnlijk succes we nog nadrukkelijker in actie moeten komen.
Dit uitstel is geenszins afstel en met de rol die de SGP op dit moment op zich neemt zou het best eens kunnen zijn dat we vanaf vandaag te maken hebben met een gedoogcoalitie-plus, die het tegengaan van de bezuinigingen nog moeilijker zal maken.

Ik hoop dat de SGP haar verantwoordelijkheid eer aan doet en ons toch uiteindelijk zal helpen het afwentelen van de crisis op de meest zwakken van de samenleving in de vorm van deze bezuinigingen te stoppen.
Voor nu zit ik even achterover en geniet van de rust die ons in het onderwijsveld voor héél even gegeven is.
Dankzij de SGP, eerlijk is eerlijk.

Morgen weer verder ...

SGP holladijee


Beste lezer, uit welingelichte bronnen in duidelijk geworden dat de SGP in de discussie rond het uitstel en temporisering van de bezuinigingen een sleutelrol heeft gespeeld.

Er is vanmiddag overleg geweest tussen PVVD en CDA aan de ene kant en de SGP aan de andere kant. Het is de regeer-gedoogcoalitie in dat overleg niet gelukt om de SGP op het gebied van de bezuinigingen en de boete voor de langstudeerders in hun hoek te krijgen.
De SGP heeft voet bij stuk gehouden, wat het kabinet heeft doen besluiten om de bezuinigingen uit te stellen en te temporiseren.

De brief van de minister kunt u hier lezen.

BREAKING NEWS

Geruchten zijn nu bevestigd op de site van de rijksoverheid. Klik hier voor het bericht.

Inmiddels ligt er ook een brief van de minister, die wij later zullen bespreken op deze site.

We hebben een eerste succes binnen, nu moet het uitstel nog tot afstel omgevormd worden. Wij blijven dus verbijsterd!

BREAKING NEWS of gerucht?

In het twitteruniversum waart een gerucht rond dat het kabinet toch de bezuinigingsplannen rondom 'passend onderwijs' wil temporiseren én verzachten. Of deze geruchten op waarheid berusten is onbekend, maar Het Parool had in ieder geval al nieuws:

Klik om te vergroten

Wij juichen niet te vroeg, wachten af en blijven vooralsnog verbijsterd.

Ook een sport

Net toch nog even willen kijken naar de aflevering van "Hart van Nederland" over het bezoekje van onze minister van Bijsterveldt op "De Berkenschutse", de school voor zwaar epileptische kinderen, deze keer.
En opnieuw doet een school stinkend haar best om te laten zien hoe goed werk ze leveren en hebben alles zo in orde gebracht dat zich weinig problemen kunnen voordoen: kinderen die met spullen smijten, schreeuwen, en dit geval omvallen, terwijl de minister er naast staat is wat pijnlijk.
En bestuur en directie maar beleefd blijven.
Het is tenslotte mevrouw de minister en ze loopt nu toch ook rond met een glimlach, de kinderen weer even (wat mechanisch, dat wel) over de bol aaiend, wat tekeningen in ontvangst nemend wellicht.
Wie weet, men heeft nog hoop op enig inzicht.
Zo was het een aantal weken geleden ook bij ons op school.
Niemand die eens boos wordt, de minister in de klas zet waar net die kinderen zitten die nieuwe gezichten of onverwachte dingen niet kunnen velen.
Nee, we blijven allemaal netjes stil en geven een handje terwijl deze mevrouw ons werk onmogelijk dreigt te maken, onze expertise als niet ter zake doende weg smijt en ook nog eens, en dat is het belangrijkste, onze kinderen optimaal onderwijs onthoudt.
Ook deze keer weer met een mooi ingestudeerd begrijpend en dramatisch vertrokken gezicht wijzend naar anderen, de besturen ditmaal: "de financiering wordt minder maar het is de uitdaging van het schoolbestuur om dan vervolgens met minder geld toch nog goede zorg tot stand te brengen".

Kijk, dat soort uitdagingen daar houdt Marja nou eenmaal van, zeker als de inzet slechts een stel kinderen, toch al met weinig belang, is. Maakt niet uit als het mislukt, gewoon even kijken hoe ver zo'n bestuur komt. Eigenlijk, eigenlijk vindt Marja het gewoon de sport om met zo weinig mogelijk middelen een aanvaardbare ondergrens (met dank aan Ton) proberen te halen in onderwijs aan leerlingen met een beperking of met een andere leervraag (Leonardo-onderwijs). Leuk joh, gewoon om te proberen, niet geschoten is altijd mis. Kost niks, sterker je krijgt geld toe; Mark blij, Maxime blij en weer een stukje JSF er bij. Met Kathleen als cheerleader in weerwil van al die weldenkende CDA-ers.
Zo blijft het werk ook spannend, hè Marja? En als je dan af en toe daarvoor wat zielige kindertjes over het bolletje aaien moet dan moet dat maar. Sport vraagt tenslotte ook altijd offers.

Minister bezoekt de Berkenschutse

Het lijkt wel een sprookje..... Minister Harteloos in Hart van Nederland.

Wij hebben een paar weken geleden ook de fout gemaakt om de minister een goed draaiende, rustige school te laten zien.
Marja heeft vandaag de Berkenschutse bezocht en ook daar was ze welkom en heeft ze een rondleiding gehad. Het zal de directie moeite hebben gekost om haar te ontvangen, maar waar directies speciaal onderwijs goed in zijn is blijven handelen met respect, de kinderen voorop stellen en zakelijk en professioneel blijven handelen.

Hieronder de reportage uit "Hart van Nederland", die ondertussen met hun voortdurende aandacht voor de bezuinigingen onze complimenten verdienen

Ton rekent de leerkracht de klas uit

Heer Elias: rekenkampioen
Tja, zeg 'passend onderwijs' en je krijgt ook meteen 'Ton Elias'. Niet dat het rijmt, want het rijmt in vele betekenissen niet, maar omdat Ton Elias telkens weer als woordvoerder voor onderwijs door de VVD in staat wordt gesteld de meest bizarre kolder los te laten op soms zinnige discussies.
Ik zeg met nadruk soms omdat met mevrouw van Bijsterveldt natuurlijk geen echte discussie mogelijk is ("regeerakkoord is regeerakkoord") en omdat zij blijft goochelen met cijfers en feiten, omdat mevrouw Ferrier er telkens blijk van geeft haar christelijke billen af te vegen met resolutie 12 van het CDA-congres, en omdat ons Harm, och arm, onze dolende BON-er ook niet meer weet hoe hij zijn eigen principes nog kan handhaven in dienst van Geert.
Gelukkig hebben we aan de andere kant van het spectrum de woordvoerders van de oppositie die wél weten waar het nu allemaal om draait en die zich wél aan cijfers en feiten houden.

Zo waren zij natuurlijk ook allemaal zeer verbaasd toen heer Elias er in een televisieprogramma een potje van maakte toen het ging om leerlingenaantallen.
Weet u nog, hij stelde triomfantelijk, dat de epilepsiescholen zich geen zorgen hoefden te maken: er kwamen echt niet al te veel leerlingen in de klas, "misschien een iets grotere klas dan ze nu hebben maar zeker geen 25, of 20, of 15 of 14. Absoluut niet".
Dat de scholen bekostigd worden op 7 leerlingen en dat dat na de bezuinigingen er 8 worden wist heer Elias niet.
Ja, wij praten over 8 leerlingen, omdat een cijfermatige 7,7 zoals in het debat genoemd werd natuurlijk onzin is, want 0,7 kinderen hebben we niet . Al zien misschien mevrouw van Bijsterveldt en heer Elias kinderen met een beperking wel als zodanig, gezien het geringe belang dat zij hechten aan goed onderwijs aan deze kinderen.
Dat 8 leerlingen toch wel iets anders is dan iets minder dan 14 is navenant, behalve voor heer Elias.
Want heer Elias vindt het niet fijn wanneer cijfers en feiten, waar hij zo aan hecht, keer op keer anders zijn dan hij wil. Dan gaat hij maar iets roepen. Heel hard, in de hoop dat iedereen die niet zo goed luistert hem dan wel zal geloven.

Heer Elias riep het volgende: "De minister financiert dus één leraar op zeven leerlingen. Als De Waterlelie op tien of elf leerlingen komt, maar met een hoop daaromheen, zoals uit de uitzending van EenVandaag bleek, kun je dat na wat wegen en tellen toch terugbrengen tot één op zeven". Even later roept hij het nog een keer, maar in iets andere woorden, waardoor we iets beter begrijpen wat hij nu bedoelt: "ik heb zojuist al gesproken over mevrouw Gea Kruijer, die in dezelfde uitzending van EenVandaag vertelde dat zij een klas van tien kinderen had met daarbij een leerlingbegeleider, een coördinator, een fysiotherapeut. Ik heb het precieze lijstje bij mijn stoel liggen. Als je dat omslaat, is dat niet meer een op tien".
Wat heer Elias hier tracht te doen is duidelijk, hij begint te goochelen zoals hij de minister al meerdere malen heeft zien doen.
Hij stelt dat door "een hoop daaromheen", bijvoorbeeld de coördinator en de fysiotherapeut, de verhouding leerkracht-leerling anders komt te liggen.

Wij willen heer Elias graag ter wille zijn en hebben daarom voor hem nog een lijstje: wat te denken van de directeur van de school, de conciërge, de logopediste, de schooltandarts, de administratie, de gymleraar?
Die leerkrachten moeten niet zeuren, één op zeven? Zeven op één zullen ze bedoelen!
En dan zijn we de taxichauffeurs en de mevrouw die in de Bibliotheek altijd zo lief voorleest nog vergeten. Maar goed, die worden binnenkort ook voor een groot deel wegbezuinigd, dus die tellen we maar niet meer mee.
"Rekenen met Ton" heet deze ludieke rekenmethode waarmee je werkelijk ieder cijfer en ieder feit zo kan omvormen dat het in je eigen kolderrijm past.