zaterdag 2 april 2011

Resolutie 12: en wat vindt Marja?

En wat vindt Marja nu eigenlijk van de aangenomen "resolutie 12"? Heeft ze nu dan misschien eindelijk door dat het bezuinigen op de zwakste leerlingen, op kinderen met een handicap niet past binnen een christelijke traditie?
Nou, nee.
Zij vindt het een mooi signaal naar de CDA-fractie, maar zij zelf als bewindsvrouwe is alleen gehouden aan het neo-liberale regeerakkoord, u weet wel, opgesteld door Mark en Maxime (en Geert over wie Maxime niks zeggen mocht).
De dingen moeten nu niet door elkaar gaan lopen, zegt de minister, daar houdt ze niet van.
Zij blijft voorlopig dus bij het adagium van onze rechtse companen: "Ieder voor zich en god voor ons allen".
Waarschijnlijk verwarren Marja en bijvoorbeeld ook fractieleider Buma, die de bezuinigingen nog steeds een warm hart toedragen en ze graag doorgevoerd zien worden, de "god" uit deze wapenspreuk met de God waar het CDA het zo vaak over heeft. U weet wel, die God die oog heeft voor de zwakkeren, die barmhartig is.
Nee Marja, die neoliberale "god" is uiteindelijk de "markt". En wanneer het gaat om zieken of kinderen of ouderen dan is die "markt" niet zo barmhartig. Die "markt" is namelijk alleen geïnteresseerd in mensen die economisch wat opleveren. De rest kan het verder mooi zelf uitzoeken.

Nee, "resolutie 12" is aan Marja niet besteed dat is duidelijk. Je laf verschuilen achter een regeerakkoord dan weer wel.

Wereld Autismedag

Door alle aandacht voor "resolutie 12" op het CDA-congres zouden we bijna hen vergeten waarom het onder meer gaat. Zeker wanneer we fractieleider Buma weer totaal ongericht horen zeggen dat "veel te veel leerlingen onnodig 'een stempel opgeplakt' krijgen, daarmee het verhaal van van Bijsterveldt en Elias herhalend.
Een verhaal dat ten eerste aan alle kanten rammelt en ten tweede er eigenlijk toe zou moeten leiden dat eerst onderzocht zou worden waarom er dan "zoveel" leerlingen een stempel opgeplakt (zouden) krijgen.

Een van de "stempels" die telkens weer flink gebagatelliseerd wordt is Autisme. Vaak wordt gedaan alsof we het hier dan hebben over kinderen "die niet op hun stoel kunnen blijven zitten" en die best wel gecorrigeerd zouden kunnen worden wanneer er weer eens ouderwets opgevoed of onderwezen zou worden.
Dat Autisme een aandoening of beperking is die een enorme impact heeft op kinderen en volwassenen en die niet zomaar verdwijnt met wat gedragsregels willen Marja van Bijsterveldt en Ton Elias niet horen. Met name de laatste geeft er telkens op zeer schofferende wijze blijk van er niets van begrepen te hebben.
Juist hem willen wij dan ook wijzen op de Wereld Autismedag en de Autismeweek die vandaag begint.

Op www.autismeweek.nl is er veel informatie te vinden. Ook voor u lezer, al zal het voor u waarschijnlijk minder een eye-opener zijn dan voor Ton omdat hij slechts onkunde en onbenul kent en u beter weet.
Op deze site zijn overigens ook weer voldoende argumenten te vinden om te kunnen stellen dat de aanname van "resolutie 12" mooi is, maar verre van afdoende. Redenen waarom de bezuinigingen op speciaal onderwijs en de speciale begeleiding van kinderen in het regulier onderwijs niet door mogen gaan vindt u er dus ook volop.

En deze argumenten en redenen worden nog eens versterkt door nieuws uit het buitenland.
In het licht van de cijfers die zojuist bekend zijn geworden in België over leerlingen met autisme (lees hier) is het voor Marja van Bijsterveldt en Ton Elias wellicht beter om niet meer zo hard te roepen dat Nederland zo uniek is wat betreft het aantal leerlingen met een problematiek.
Feit is gewoon dat men in het buitenland pas aan de bel trekt als het te laat is.
Het stelsel van indicatie zoals wij dat kennen in Nederland is uiteindelijk dan zo gek nog niet.

Resolutie 12: aangenomen! (en nu?)

Mooi! Resolutie 12 is aangenomen. 478 vóór, 150 tegen. Een eerste stap op de goede weg.
Maar nog lang niet genoeg.
Wat deze resolutie alleen maar wil bedingen, zoals de indiener Gerben Horst nog duidelijk maakte, is tijd voor de leerkrachten in het reguliere onderwijs om zich langer te kunnen voorbereiden op de veranderingen die met de bezuinigingen gepaard gaan en het verzoek tot nader overleg met het werkveld.
Letterlijk zegt de resolutie dat "alle mogelijke opties [...] onderzocht [worden] voor dekking van een meer getemporiseerde invoering van het nieuwe stelsel passend onderwijs en de daarmee samenhangende bezuiniging".
Hierin lezen we dan in ieder geval de vraag om de bezuinigingen niet met zo'n grote spoed door te voeren.
MAAR, en dat is voor ons van wijzijnverbijsterd nog steeds cruciaal, nergens staat dat in het speciaal onderwijs nu juist de leerlingen zitten die eigenlijk ontzien moeten zouden worden als men uit wil blijven gaan van christelijke waarden als "zorg voor de zwakkeren" en dat de dekking dus daar in ieder geval niet gevonden moet worden.

Uiteindelijk verandert deze resolutie niets aan de bezuinigingen zelf, en ook niets aan de intentie.
En wat ons betreft komt de resolutie dan ook niet helemaal tegemoet aan onze visie van wat 'passend onderwijs' moet zijn en ook bijvoorbeeld het uitgangspunt dat er voor 'passend onderwijs' geïnvesteerd moet worden in én regulier én speciaal onderwijs. De laatstgenoemde is vooralsnog, ook met deze resolutie, nog steeds gedoemd om kapot gemaakt te worden, expertise uit de ambulante begeleiding staat nog steeds op de tocht.
En nog steeds op verkeerde gronden.
Zelfs na aanvaarding van de resolutie begon fractieleider Sybrand van Haersma Buma opnieuw te schermen met cijfers en te roepen dat we toch nog steeds maar wat trots moesten zijn op het geld dat deze coalitie over had voor het speciaal onderwijs, namelijk 3,4 miljard.
Dit terwijl het pure speciaal onderwijs (so en vso), dat deel dat zich richt op de zwaksten, de kinderen met een beperking of handicap, juist 25% moet inleveren: van 1,2 miljard een vermindering van 300 miljoen (de totale bezuinigingen dus! Lees het hier nog maar eens na). Trots op deze plannen lijkt ons enigszins misplaatst.

Wij feliciteren Gerben Horst van harte met zijn verjaardagscadau. Het is een mooie stap in de goede richting. In deze heeft het CDA in ieder geval een mooi signaal afgegeven.

De belangrijkste winst is tijd. De houding van de minister tot nu toe overziend zien wij van wijzijnverbijsterd eerlijk weinig reden om aan te nemen dat zij het deel van de resolutie dat vraagt om overleg met het werkveld met betrekking tot de bezuinigingen daadwerkelijk zal overnemen. Ja, een beetje voor de vorm, en flink bemoeilijkt, zoals we hebben kunnen zien.

De meeste winst bij deze resolutie is er uiteindelijk in gelegen dat het wellicht de draconische plannen, die Marja van Bijsterveldt heeft met onze leerlingen in het speciaal onderwijs of die met speciale begeleiding, dusdanig vertraagt, dat nieuwe verkiezingen een rode streep zetten door de neoliberale kaalslag die Rutte, Maxime en Geert hebben bekokstoofd en waar Marja van Bijsterveldt de meest volgzame exponent van blijkt.

Vandaag bij het CDA

Onthutsend, anders kunnen we de manier waarop het CDA invulling geeft aan de "C" niet noemen. Vandaag is er toch dat partijcongres. Je moet er toch vanuit gaan dat de CDA-ers hun "rijen willen sluiten" zoals dat zo mooi heet, dat ze allemaal hun neus dezelfde kant op willen zetten om de partij er weer bovenop te helpen.

Zo niet onze Maxime. Hij is natuurlijk voormalig assistent en voetveeg van de vorige CDA-koning geweest, Jan-Peter. Maxime stond vooraan toen JP er mee stopte. Hij wilde het liefst gelijk tot leider gekroond worden, maar dat gebeurde niet. Het CDA leeft al maanden in een vacuüm. Er is geen politiek leider en geen voorzitter. De tijdelijk voorzitter was het al een week of 3 en is daarvoor beloond met een plek in het kabinet. Zo gaat dat: een ministerschap is tegenwoordig een beloning. Vroeger kreeg je een sticker en nu word je minister.

Maxime is nou weer typisch het voorbeeld van een politicus die vooral aan zichzelf denkt, en vooral aan een schone stoep voor zijn CDA-deur. Hij veegt namelijk zijn eigen straatje op een ongekende manier schoon.

Zie dit bericht vanmorgen in het AD.
Wij van wijzijnverbijsterd snappen Maxime wel. Hij is natuurlijk bang dat hij op het congres het verwijt krijgt dat hij de PVV teveel zijn gang laat gaan, dat hij de PVV te weinig aanvalt en teveel meeloopt met het blonde godswonder uit Venlo.
Dat wacht je dan niet af, zoals een vent zou doen. Nee, dan ga je de dag voordat het congres begint naar de pers en dan jammer je als een klein kind dat hij "van het bestuur Wilders niet aan mocht vallen".
Hoe slap kan je zijn, hoe week ben je in je knieën als je dit al bij voorbaat roept.

Maxime, niet huilen als je wat mag zeggen. Je rug recht en duidelijk praten, anders verstaan we je niet.