zaterdag 2 april 2011

Resolutie 12: aangenomen! (en nu?)

Mooi! Resolutie 12 is aangenomen. 478 vóór, 150 tegen. Een eerste stap op de goede weg.
Maar nog lang niet genoeg.
Wat deze resolutie alleen maar wil bedingen, zoals de indiener Gerben Horst nog duidelijk maakte, is tijd voor de leerkrachten in het reguliere onderwijs om zich langer te kunnen voorbereiden op de veranderingen die met de bezuinigingen gepaard gaan en het verzoek tot nader overleg met het werkveld.
Letterlijk zegt de resolutie dat "alle mogelijke opties [...] onderzocht [worden] voor dekking van een meer getemporiseerde invoering van het nieuwe stelsel passend onderwijs en de daarmee samenhangende bezuiniging".
Hierin lezen we dan in ieder geval de vraag om de bezuinigingen niet met zo'n grote spoed door te voeren.
MAAR, en dat is voor ons van wijzijnverbijsterd nog steeds cruciaal, nergens staat dat in het speciaal onderwijs nu juist de leerlingen zitten die eigenlijk ontzien moeten zouden worden als men uit wil blijven gaan van christelijke waarden als "zorg voor de zwakkeren" en dat de dekking dus daar in ieder geval niet gevonden moet worden.

Uiteindelijk verandert deze resolutie niets aan de bezuinigingen zelf, en ook niets aan de intentie.
En wat ons betreft komt de resolutie dan ook niet helemaal tegemoet aan onze visie van wat 'passend onderwijs' moet zijn en ook bijvoorbeeld het uitgangspunt dat er voor 'passend onderwijs' geïnvesteerd moet worden in én regulier én speciaal onderwijs. De laatstgenoemde is vooralsnog, ook met deze resolutie, nog steeds gedoemd om kapot gemaakt te worden, expertise uit de ambulante begeleiding staat nog steeds op de tocht.
En nog steeds op verkeerde gronden.
Zelfs na aanvaarding van de resolutie begon fractieleider Sybrand van Haersma Buma opnieuw te schermen met cijfers en te roepen dat we toch nog steeds maar wat trots moesten zijn op het geld dat deze coalitie over had voor het speciaal onderwijs, namelijk 3,4 miljard.
Dit terwijl het pure speciaal onderwijs (so en vso), dat deel dat zich richt op de zwaksten, de kinderen met een beperking of handicap, juist 25% moet inleveren: van 1,2 miljard een vermindering van 300 miljoen (de totale bezuinigingen dus! Lees het hier nog maar eens na). Trots op deze plannen lijkt ons enigszins misplaatst.

Wij feliciteren Gerben Horst van harte met zijn verjaardagscadau. Het is een mooie stap in de goede richting. In deze heeft het CDA in ieder geval een mooi signaal afgegeven.

De belangrijkste winst is tijd. De houding van de minister tot nu toe overziend zien wij van wijzijnverbijsterd eerlijk weinig reden om aan te nemen dat zij het deel van de resolutie dat vraagt om overleg met het werkveld met betrekking tot de bezuinigingen daadwerkelijk zal overnemen. Ja, een beetje voor de vorm, en flink bemoeilijkt, zoals we hebben kunnen zien.

De meeste winst bij deze resolutie is er uiteindelijk in gelegen dat het wellicht de draconische plannen, die Marja van Bijsterveldt heeft met onze leerlingen in het speciaal onderwijs of die met speciale begeleiding, dusdanig vertraagt, dat nieuwe verkiezingen een rode streep zetten door de neoliberale kaalslag die Rutte, Maxime en Geert hebben bekokstoofd en waar Marja van Bijsterveldt de meest volgzame exponent van blijkt.

2 opmerkingen:

  1. Hopelijk geeft uitstel uiteindelijk afstel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag bleek in gesprek met minister dat zij geen krimp geeft. We moeten alle pijlen op de fractie richten. stenen voor brood.

    BeantwoordenVerwijderen