donderdag 3 maart 2011

Heldere visie

Nu zijn wij van wijzijnverbijsterd natuurlijk maar eenvoudig verbijsterde lieden naar wie menig kamerlid natuurlijk niet luistert.
Wat echter te denken van de bevindingen van de Besturenraad, de landelijke organisatie die de christelijke onderwijsinstellingen in Nederland verenigt. De 540 schoolbesturen die bij de Besturenraad aangesloten zijn met 2200 scholen, vertegenwoordigen samen 800.000 leerlingen.

Tijdens een rondetafelgesprek waar de bezuinigingen van minister van Bijsterveldt, van harte ondersteund door met name de VVD bij monde van Ton Elias, besproken en geanalyseerd werden, was uiteindelijk de conclusie: “Hier zit geen enkele onderwijskundige visie achter. Er is geen inhoudelijke sturing, alleen maar financiële”.
Let wel, het gaat hier om een uitspraak van een vereniging waarbij zeer veel reguliere scholen aangesloten zijn.

Lees hier meer over hoe de Besturenraad aankijkt tegen de bezuinigingen.

Dus niet alleen de scholen uit het speciaal onderwijs, die al eerder aangave dat deze plannen dom en heilloos zijn, maar ook de scholen uit het reguliere onderwijs beginnen te beseffen hoe negatief deze plannen gaan uitpakken voor ALLE leerlingen.
Hoe kan het nou toch, horen wij u denken, dat werkelijk iedereen uit het onderwijsveld fel tegen deze plannen is (terwijl het slechts gaat om peanuts volgens Machiel, met de sik, en natuurlijk onze Ton met de bon ton), dus iedereen die kijk op onderwijszaken heeft, en dat een verpleegkundige, ingefluisterd door een ambtenaar en geflankeerd door een "mediadeskundige", gewoon doet alsof ze niet hoort?
Wij zijn net zo verbijsterd als u.
Wellicht dat het pluche, waar men het altijd over heeft, bij hen niet onder de billen maar in de oren zit?

Halve waarheden?

Ton Elias twittert weer vrolijk 30 leelingen van een VSO (voortgezet speciaal onderwijs) op bezoek te hebben gehad. In zijn woorden wat autisten, Asperger en ADHD leerlingen.

Eh ... Ton, Asperger behoort tot een van de vormen binnen het autistisch spectrum.
Ten tweede zit je met autisme niet direct op een school voor speciaal onderwijs, je hebt daar vaak dan ook de "bijkomstigheid" van een geindiceerd IQ lager dan 70 (zelfs vaak lager dan 55) voor nodig.
ADHD is zelfs helemaal geen indicatie waarmee je op het speciaal onderwijs terecht komt. Hoogstens is dit een bijkomende problematiek.
Opnieuw praat Ton met de bon ton dus kolder en onzin, of zoals onze Mark Rutte graag pruttelt: "een halve waarheid".
Het is voor ons van wijzijnverbijsterd werkelijk een raadsel waarom men bij de VVD dit soort onwetendheid en onbenul in het debat over passend onderwijs toestaat.

Ton twittert verder dat de leerkracht ook vond dat een deel van de 30 rustig binnen het regulier onderwijs een plekje zou kunnen vinden.
Eén leerkracht? Op 30 VSO-leerlingen?
Bij ons op school kunnen we niet de deur uit zonder twee begeleiders op een groep van 8 leerlingen, omdat dat hoogst onverantwoordelijk zou zijn jegens de leerlingen zelf, hun ouders en de mensen om ons heen.
Wij zijn heel erg trots op onze leerlingen, trots op wat zij kunnen en trots op wat zij hebben bereikt.
Maar toch zien wij ook dat zij nog steeds veel begeleiding nodig hebben om zich uiteindelijk als enigszins zelfbewuste en zelfstandige volwassenen te ontplooien.
Voor heel veel van hen zal deze begeleiding in meer of mindere mate altijd nodig blijven.
Wij zijn daarom erg benieuwd naar de methodes en werkwijzen van de school die Ton op bezoek had.
Want zij kunnen blijkbaar iets wat al die andere VSO's door heel Nederland niet kunnen.

Of is dat misschien ook zo'n "halve waarheid"?

Van ons daarom de keerzijde.
Met de woorden van Ton zelf: klik hier en hier voor "een ander geluid over passend onderwijs"

Analyse zetelverdeling Eerste Kamer (pittige kost)

Zoals we al hebben aangekondigd blijven we doorgaan met onze acties.
En natuurlijk kijken we met Argusogen uit naar 23 mei wanneer de uiteindelijke zetelverdeling bekend zal worden. Nu is die verdeling gebaseerd op een zeer ingewikkelde wijze van stemmen en tellen.
Zoals we hier al eerder hebben uitgelegd ging het gisteren niet om een directe verkiezing. Er kan nog een heleboel gebeuren.

Een mooie, maar ook ingewikkelde analyse is hier op www.publiekrechtenpolitiek.nl te vinden.
Mocht deze analyse inderdaad juist zijn, dan was het gisteren een mooie dag!
Voor ons, voor het passend onderwijs en vooral voor al die leerlingen en ouders die zich terecht zorgen maken.

Ingezonden (door een verontruste ouder)

Het is natuurlijk gemakkelijk om als bewindsman/-vrouw of als beleidsambtenaar (we zijn Fons nog niet vergeten) even rustig aan een bureau wat cijfertjes te husselen en een minsommetje te maken, zonder daadwerkelijk enig benul te hebben over wat dit voor de scholen, maar meer nog voor de ouders en hun kinderen betekent.
Wij van wijzijnverbijsterd geven graag het woord aan hen die dit direct aangaat. En aan de lezers: vertel deze verhalen door, aan de buren, maar ook aan bijvoorbeeld kennissen die in de politiek zitten. Laat zien wat er staat te gebeuren met de meest zwakkeren, die zelf geen vuist kunnen maken!

Hieronder een brief van een ouder uit Eindhoven, die wij vandaag ontvingen.

De bezuinigingen die het kabinet nu allemaal van plan is om door te voeren, zullen voor veel kinderen vergaande gevolgen hebben. Hierbij heb ik het over de bezuinigingen in het speciaal onderwijs, de bezuinigingen die de gemeente door wil voeren in het leerlingenvervoer. En dan de indicaties voor het persoons gebonden budget, voor veel van deze kinderen een noodzakelijk iets, waar gewoon heel erg in gekort wordt.

Als alle plannen door zullen gaan, dan is het de bedoeling dat veel kinderen, zelfstandig op de fiets naar school moeten, wat vergaande gevolgen heeft voor hen, hun leerprestaties maar ook voor ouders, die hun kinderen “noodgedwongen” haast, alleen moeten laten fietsen, of zelf later moeten gaan werken (zullen de bazen van deze ouders erg leuk vinden).

Vroeger werd er tegen ouders gezegd: “Het is beter om de kinderen voor school geen televisie te laten kijken, in verband met het grote aantal prikkels wat daardoor al binnenkomen, voordat de kinderen aan hun intensive taak op school moeten beginnen.
De spanningsboog is dan al zo opgerekt dat ze veel van hun concentratievermogen al verbruikt hebben, voordat ze aan hun leermoment gaan beginnen”.
Nu vragen ze van kinderen, die vaak al erg prikkelgevoelig zijn, om op de fiets naar school te komen…… Tja, wat er van hun leerprestaties terechtkomt is op dit moment niet zo van belang, dat is lange termijn planning, dat ziet het volgende kabinet wel……
Dit is mijn mening over de bezuinigingen in het leerlingenvervoer van de gemeente Eindhoven.

Dan de 300 miljoen die de minister wil bezuinigen in het onderwijs….
Voor een groot gedeelte zal het erop neer komen, dat veel leerlingen weer terug moeten stromen in het reguliere basisonderwijs.
Het lijkt wel of de minister er geen seconden bij stil staat, dat het echt niet de keus is geweest van ouders zelf, om te gaan voor speciaal onderwijs.

Bloemlezing

WE GAAN DOOR

En om te beginnen hebben wij van wijzijnverbijsterd even een bloemlezing gemaakt van wat de politiek de afgelopen weken en maanden allemaal heeft uitgekraamd.

Vaak tenenkrommend, soms aantoonbaar gelogen en veel, veel te vaak zonder enige kennis van zaken.

Maar wij vergeten nooit: HET GAAT OM ONZE KINDEREN

Het is nog niet gedaan ... we beginnen pas

Na het tellen van de stemmen ziet de voorlopige zetelverdeling in de Eerste Kamer er als volgt uit: voor de coalitie (VVD/CDA/PVV) 37 zetels, de oppositie 38, maar daar zijn nu ook de SGP en 50plus bij in begrepen. Als het gaat om de partijen die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen de bezuinigingen op passend onderwijs (PvdA, CU, SP, D66, GroenLinks en PvdD): zij hebben nu 36 zetels.
Eigenlijk valt er nog weinig te zeggen over de uiteindelijke zetelverdeling.
Uiteindelijk zal deze pas bekend zijn op 23 mei en er kunnen nog veel verschuivingen plaatsvinden door bijvoorbeeld lijstverbindingen en restzetels.

Voor nu lijken vooral de SGP en 50plus een flinke sleutel in handen te hebben.
Nu heeft de SGP in ieder geval ook in de Tweede Kamer aangegeven dat zij de bezuinigingen veel te snel doorgevoerd vinden worden. Het is dus zaak om hen er ook van te overtuigen dat de bezuinigingen niet alleen te snel doorgevoerd worden maar ook gewoon heel slecht zijn. De cijfers spreken voor zich.

Dus kent u leden van zowel SGP als 50plus, doordring hen ervan dat een grote groep leerlingen met het syndroom van Down, autistische kinderen, lichamelijk gehandicapten, blinde en dove kinderen, alle kinderen binnen het speciaal onderwijs (en dan gaat het niet om kinderen die niet stil op hun stoel kunnen blijven zitten!) en kinderen binnen het reguliere onderwijs met extra begeleiding. Kinderen die bijvoorbeeld al de beperking kennen dat zij met een laag IQ geboren zijn en dus zonder specifieke begeleiding niet mee zullen kunnen in onze samenleving, extra beperkt worden. Specifieke begeleiding die met deze bezuinigingen gewoon keihard, harteloos wordt wegbezuinigd.

En ja VVD-twitteraars (die hun verbazing uitspraken over de gepresenteerde cijfers) inderdaad worden scholen voor deze kinderen met soms 25/30% gekort! Loop anders eens een willekeurige zmlk-school binnen en vraag naar de gevolgen, of wellicht de mythylschool om de hoek.
Niks indoctrinatie of misleiding: de harde realiteit!

Zoals gezegd het is nog niet gedaan. Het kiezen van de Eerste Kamer gaat altijd zeer getrapt en er kan nog van alles gebeuren.
We zijn dus nog lang niet klaar.
Voor 23 mei zijn de 6000 collega's die ontslagen zullen worden al bekend.
De eerste klappen zullen al gevoeld worden.
De bonden, maar ook onderwijsraden en ouderverenigingen hebben ook al aangekondigd zich niet zo maar neer te leggen bij de plannen van de regering.
Klik hier om alvast het onderstaande pamflet te downloaden.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn dus nog niet klaar, bij lange na niet.
Sterker: we beginnen nu pas!