donderdag 23 juni 2011

Beschaving heeft een gezicht

© redhetpgb.groenlinks.nl
In het kader van de komende acties tegen de bezuinigingen op het pgb wijzen wij van wijzijnverbijsterd graag op een mooie column over Mayim Kolder op de site "Red het PGB" van GroenLinks.

"Beschaving heeft een gezicht" zegt een bijschrift bij dit artikel.

Inderdaad, achter de cijfers waar achteloos snel een pennenstreek door gehaald wordt, gaan mensen schuil. Mensen van vlees en bloed, ouderen, jongeren, leerlingen. En daar gaat het om!
De wijze waarop een samenleving juist met die mensen die niet gemakkelijk voor zich zelf kunnen opkomen omgaat, tekent de beschaving van die samenleving.
En die beschaving gaat steeds meer onder in het geweld van neoliberale motieven.

Lees hier de column over Mayim.

13 prominenten en het pgb

©ANP
"13 prominenten, waaronder de oud-ministers Els Borst en Maria van der Hoeven, roepen het kabinet en de Tweede Kamer in een brief op om af te zien van de geplande afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens de ondertekenaars worden mensen met een beperking door verlies van het pgb 'teruggeworpen in afhankelijkheid'."

Dit bericht staat in de Volkskrant van vandaag.
In een uitgebreide brief breken de prominenten een lans voor het behoud van het pgb.
Opvallend daarbij is dat ze aan het einde van hun brief een aantal verdraaide cijfers en halve waarheden op een rijtje kunnen zetten, zoals wij en anderen steeds ook weer met betrekking tot cijfers en "feiten" waarmee de gedoogcoalitie de kortzichtige en schandalige bezuinigingen op 'passend onderwijs' proberen te rechtvaardigen als gegoochel en leugens kunnen weerleggen. Ook met betrekking tot het pgb blijkt Rutte I het weer niet te kunnen doen zonder een flinke hoeveelheid bedrog. Waarschijnlijk over komen waaien van de handel en wandel van "vrinden" uit de bouwwereld of die andere takken van sport waarin straffeloos grof geld verdiend wordt met "halve waarheden", belastingontduiking en smeergelden?

Leugens en bedrog noemen de prominenten in hun brief nog netjes "fabels", daar zijn het prominenten voor. Wij van wijzijnverbijsterd en ook u weten dat "fabels" of "halve waarheden" niets minder dan eufemismen zijn voor de stroom van ondeugdelijke en zelfs gewoonweg gelogen argumenten, waarvan de huidige gedoogcoalitie maar al te graag gebruikt lijkt te maken.

"Wij, ondertekenaars van deze open brief roepen het kabinet en de volksvertegenwoordigers op om af te zien van deze maatregel die mensen met een beperking in het hart treft" .
Zo eindigen de dertien bekende en hooggeachte ondertekenaars hun schrijven.
En wij, minder bekenden, sluiten ons daar natuurlijk graag bij aan, want zo simpel is het.

Lees hier de brief.