dinsdag 13 september 2011

"Brandbrief" (Artikel Jeanet Meijs, Volkskrant)

Vandaag verscheen op de opiniepagina's van de Volkskrant een mooi discussiestuk van Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland.

Hoewel wij van wijzijnverbijsterd ons niet in alles wat zij stelt kunnen vinden (maar goed, het is een discussiestuk, nietwaar), schetst mevrouw Meijs in een notendop op rake wijze de ramp die zich dreigt te gaan voltrekken binnen het gehele onderwijs, met gevolgen voor alle leerlingen.

Zij schrijft: "Het wordt steeds moeilijker voor leerkrachten om hun werk goed te doen en dat wordt het zeker als bij de volgende onderwijsvernieuwing het 'passend onderwijs' wordt ingevoerd.
Die term is misleidend. Het suggereert onderwijs dat 'past', maar komt in werkelijkheid neer op totale afbraak van het speciaal onderwijs.
Vanaf 1 augustus 2012 zullen meer leerlingen vanuit het speciaal onderwijs naar gewone scholen moeten. Men wil de explosieve groei van het aantal leerlingen met leer- en gedragsproblemen in het speciaal onderwijs terugdringen.

De bezuiniging van 300 miljoen euro, die daar bovenop komt, leidt tot nog slechter onderwijs voor alle
[nadruk Red.] leerlingen. Scholen hebben er de kennis, de ruimte en het geld niet voor. De kennis omtrent leer- en gedragsproblemen is in de afgelopen tien jaar grotendeels uit het onderwijs verdwenen."

De werkelijkheid ligt wellicht nóg genuanceerder, mede door de schandalige stapeling van bezuinigingen, ook op het gebied van zorg, die een directe of indirecte invloed hebben op de leerlingen, met name in het speciaal onderwijs. Die stapeling maakt dat de problemen uiteindelijk nog veel groter zullen worden, en dat veel leerlingen helemaal niet meer het onderwijs krijgen dat hen past.
Sterker: sommige leerlingen van nu zullen dadelijk helemaal geen onderwijs meer kunnen krijgen door het wegvallen van onder meer pgb!

Nu is het natuurlijk nog maar zeer de vraag of de minister, onze zichzelf halsstarrig en onkundig herhalende Marja, wel de Volkskrant mag lezen van de paladijn van Geert, de woordvoerder "van openbare Voorlichting en Propaganda", Martin Bosma.
En ook wij van wijzijnverbijsterd zullen natuurlijk als "te links", want kritisch en sociaal, niet tot de aanbevolen leesstof behoren.
Dus of onze minister de inzichten van Jeanne Meijs ook onder ogen krijgt is nog zeer de vraag.
Zeker is echter wel, dat zij uiteindelijk dit stuk, met de adviezen van de ECPO en de Onderwijsraad, onachtzaam in haar "niet-meer-nodig"-postvakje werpt, de papierbak naast haar bureau.
De neo-liberale kachel moet immers blijven branden.

Lees hier het artikel van Jeanet Meijs.