donderdag 15 maart 2012

Speciaal Onderwijs, R.I.P.


Vandaag is in de Tweede Kamer gewoon het wetsvoorstel Passend Onderwijs aangenomen. Wij van wijzijnverbijsterd zaten, naïef en vol vertrouwen in de mensheid zoals we zijn, om 14.00 uur klaar voor onze breedbandverbinding om alles live te volgen.
Het was een ontnuchterende en zakelijke vertoning, maar "what were we thinking?".
De SP, PVDA, Groenlinks, D66 en de ChristenUnie, dat moet gezegd, hebben zich met hand en tand verzet tegen dit onzalige wetsvoorstel. Er zijn talloze amendementen en moties ingediend. Die gingen over de bezuinigingen, de inzet van de prestatiebeloning, maar ook over meer rol voor de ouders en over de mogelijkheid om de voortgang te monitoren.
Alle moties en amendementen zijn stelselmatig verworpen, en de paar moties van Ferrier en Elias zijn natuurlijk aangenomen. Waarschijnlijk gaan die over de kleur van de gordijnen op het ministerie of zo.

Tenslotte kwam de wet in stemming. De PVDA, D66, SP, Groenlinks en ChristenUnie hebben NIET voor de wet gestemd. Klaver van Groenlinks zei het treffend: hij wil deze wet "niet op zijn geweten hebben". De wet is vervolgens aangenomen met de stemmen van PVV, VVD, CDA en de SGP.

Onze mening is duidelijk. Door het aannemen van deze wet wordt het speciaal onderwijs ongelooflijk in de steek gelaten door de overheid. Alles wat we hebben opgebouwd wordt afgebroken, en in de scholen is vanaf nu de opmaat naar volledige kaalslag.

Zoals hier boven staat: we dragen met z'n allen het speciaal onderwijs zoals we het nu kennen te grave. Wat er overblijft is ongewis, maar het wordt niet leuk.

Uw verbijsterde baas heeft ongelooflijk de pest in, maar tegelijkertijd ben ik ongelooflijk teleurgesteld en verdrietig.
Deze baas werkt al bijna 33 jaar in het ZMLK. We hebben de school opgebouwd vanuit bijna niks. Wat we nu hebben, daar zijn we ongelooflijk trots op, en we hebben nog steeds een lijn naar boven.

En dankzij dit neoliberale donkerbruine flutgedoogkabinet onder leiding van de man die wat mij betreft vandaag ongelooflijk door de mand valt doordat hij dit laat gebeuren, onder verantwoording van een minister zonder hart zeg ik: Speciaal onderwijs, R.I.P.
Ik weet het even niet.