zondag 26 juni 2011

Maurice, gewoon doen!

Zeg "de Hond" in een discussie over politiek en de meeste mensen weten dan dat je niet een kwalificatie van Mark of Maxime geeft maar dat je het hebt over Maurice, de man van de procenten. De percentages van wat "het publiek" vindt, de man in de straat, Henk en Ingrid, maar ook de kiezers van CDA, PvdA, VVD, en al die andere politieke partijen.
Welnu, Maurice heeft een onderzoek gedaan naar wat "het publiek" vindt van "de belangrijkste bezuinigingen".

Daar rolt dit staatje uit:

Wij van wijzijnverbijsterd denken dan "hè, hoe, wat?"

Maurice vraagt naar allerlei bezuinigingen, die zeker van belang zijn. En de resultaten zijn af en toe veelzeggend.

Sociale werkplaatsen? Geen meerderheid van de kiezers voor te vinden. Maar 24% van de kiezers ziet hier heil in.
PGB's? Geen meerderheid voor te vinden (slechts 34%). Opvallend hierbij is natuurlijk de grote hoeveelheid VVD-kiezers die zelfbepaling plots niet meer zo belangrijk vindt wanneer het nu eens niet om gezonde, welbemiddelde mensen gaat. Over het kiezersbedrog van Mark Rutte nog maar te zwijgen. En dat terwijl het een "eigen" uitvinding is van tante Erica Terpstra, prominent VVD-lid.

Nou, vragen wij ons nu af, en u zeker ook, de bezuinigingen op 'passend onderwijs' dan?
Zijn niet terug te vinden in de tabel. Logisch, denken wij dan, want het zijn dan ook bezuinigingen op het speciaal onderwijs.

Maar die staan er ook niet op.

"Hè, hoe, wat?" dus. Hè hoe kan dat nou, wat is hier aan de hand? Moeten we hier uit opmaken dat Maurice de Hond (de bezuinigingen op) het speciaal onderwijs niet belangrijk vindt of er zelfs niet van weet? Allebei de opties lijken ons zeer sterk.

Waarom staat het er niet bij dan?

Waarschijnlijk omdat er zo weinig weldenkende mensen voor deze bezuinigingen zijn dat de getallen aan de onderkant uit de tabel zijn geschoten, denkt u niet?
Ja, wat VVD-ers die alleen maar vlekjes voor de ogen zien of CDA-ers die vinden dat het best nog wat creatiever kan. Of wat ambtenaren die niets bijzonders zien aan die schattige koppies en dus vinden dat iedereen met zo'n voorkomen gerust naar het gymnasium kan.

Maar Maurice, ook al zou dat zo zijn, dan zien wij dat zo graag in jouw tabellen terug. Gewoon alleen maar om onze goede zaak te ondersteunen, om nog eens nadrukkelijk te bevestigen dat men in een beschaafd land van leerlingen met een beperking af moet blijven.
Dus Maurice, gewoon nog een rij en wat kolommen erbij. Wij zeggen: doen!