donderdag 8 september 2011

HMNGW (oftewel: Het Mot Nie Gekker Worre)


We weten dat het reces voorbij is. Wat wij niet wisten is, dat het met politici net zo gaat als bij onze leerlingen. Als het vakantie is geweest, zijn ze namelijk wel eens hier en daar wat kwijt. Dan zijn ze wat dingen vergeten die ze al konden, en moeten we herhalen, heel veel herhalen, om ze terug te krijgen waar we gebleven waren.

Bij staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is het nog veel erger. Ze was al niet slim, maar nu is ze ronduit stom geworden. Ik kan het niet anders noemen.
Vandaag en gisteren zijn er gegevens van het centraal planbureau naar buiten gekomen. Die cijfers zijn niet gunstig voor de staatssecretaris die het pgb af wil schaffen.

Wij, en u ook, weten al lang dat het gebruik van PGB zon 40% goedkoper is dan de inzet van zorg via zorg in natura. Bij grote instellingen blijft veel (minimaal 35% ) aan de strijkstok hangen. Wij weten dat dus al lang. Op de radio becijferde een belangrijke meneer van het CPB dat er 40.000 banen verdwijnen. Dat zijn geen 40.000 mensen, dat zijn er veel meer. Er zijn veel buren die soms inspringen en daarvoor uit het PGB worden betaald, en die doen dat soms voor een paar uurtjes. Het CPB heeft becijferd dat er 20.000 banen terugkomen. Dat zijn pakweg 100.000 gewerkte dagen door allerlei zorgmedewerkers, terwijl er dus 100.000 dagen verdwijnen.

Nu onze "dumb and dummer" Verldhuijzen-van Zanten.

Ze zegt, (echt waar) dat er niks klopt van wat het Centraal Planbureau heeft gedaan. Ze zegt: "ze gebruiken daar oude rekenmethodes, en wij wilen juist vernieuwing, wij zien dat anders". Het CPB is een instelling die altijd voor de overheid beslissingen doorrekent. Nog nooit heeft er iemand getwijfeld aan de cijfers die er vandaan komen. Nog sterker: in normale tijden wordt beleid op hun cijfers gebaseerd. Deze staatssecretaris kwalificeert het werk van het CPB als "ouderwets".

Deze ongelooflijke arrogante nitwit zegt dat ze "vernieuwend" bezig is. Wij van wijzijnverbijsterd snappen wel hoe ze "vernieuwend" wil zijn..... deze staatssecretaris gaat er gewoon van uit dat de mantelzorgers die nu de mensen in het land begeleiden, verzorgen en helpen en die daar een zakcentje voor krijgen, dat die mensen het straks gewoon blijven doen, dat ze niet zeiken dat ze er niks meer voor krijgen omdat ze het te zielig vinden voor de gehandicapten en getroffenen die de hulp zo hard nodig hebben. Daar gaan ze vanuit, en ook dat veel mensen geen nieuw budget aanvragen vanwege de rompslomp en en de ellende die daarmee gepaard gaat. Die er niet mee om kunnen gaan dat ze niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven, maar die dankzij dit neoliberale pestkabinet afhankelijk worden. Afhankelijk van ambtenaren en instellingen en van mensen waar ze helemaal niet afhankelijk van willen zijn.

Goed gedaan Mark met je neoliberale vazallen, goed gedaan.

En weer wat rekenfoutjes (en opnieuw een schandaal!)

U kent vast en zeker het CPB, het Centraal Plan Bureau, de organisatie die telt zonder flauwekul of halve waarheden.
U kent ook Mark met zijn vrolijke vingerlikkende bende, die zo vol overgave de ene bezuiniging op de andere stapelt voor de meest zwakkeren van de Nederlandse samenleving. Mark die zich nog wel eens verrekent als het gaat om steun aan Griekenland, of zich bedient van leugen en bedrog om uiteindelijk zijn neoliberale adagium door te drijven: "ieder voor zich, en de meest zwakken voor ons allen".

Welnu, de CPB en Mark (bij monde van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten) hebben een klein verschil van inzicht. Mark wil in weerwil van heel weldenkend Nederland het persoonsgebonden budget de nek omdraaien om nog eens flink te gaan bezuinigen. 900 miljoen maar liefst! Wij van wijzijnverbijsterd hoeven u niet te vertellen welk een zorgen en verdriet deze maatregel bij voorbaat al los heeft gemaakt bij de gehandicapten en chronisch zieken en hun families, kennissen, werkgevers, etcetera.

Wat blijkt nu?
Het CPB heeft de plannen van onze rekenwonders in Den Haag eens even doorgelicht op verzoek van de oppositie en het afschaffen van het pgb in de huidige vorm levert helemaal niets op, niks, noppes, nada.
Ja, wel een enorm banenverlies (dus extra kosten in bijstand en WW) en een hoop angst en onzekerheid.
Tenminste als Mark en zijn staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten hun woorden gestand willen doen, dat iedereen die het nodig heeft dezelfde zorg blijft houden.

Nu kennen we onze Pinocchio van de Lage Landen al wat langer, dus het kan best dat Mark en de zijnen ook hier halve waarheden en hele leugens hebben geroepen om de Henks en Ingrids van deze wereld te vriend te houden. We wachten dus nog maar even af.

Lees hier verder over wat het AD het "fiasco" noemt, maar wat voor ons van wijzijnverbijsterd het volgend schandalige optreden van Rutte en consorten betekent.