zondag 6 maart 2011

De journalist, maar wie o wie

Soms kom je op het internet iets tegen waar je mond van open valt. Dat overkomt ook ons van wijzijnverbijsterd wel eens.

Nou weten we dat de taal van de politiek niet de taal van de mensen van de straat of pakweg uit het onderwijs is.
Ze gebruiken in de politiek allerlei termen die niemand begrijpt, en dat zijn vaak eufemismen van eufemismen.
Dat maakt het begrijpen van die politici er niet makkelijk op.

Voorbeeld: als een politicus zegt "het ligt niet voor de hand om hetgeen door de eerbiedwaardige collega aan de overzijde zojuist in een amendement is voorgesteld gelijk te omarmen als zijnde een zinvol voorstel" dan bedoelt hij "nee".
De lange zin is politieke taal, en "nee" is "Jip en Janneke-taal" oftewel; taal die de bakker ook begrijpt.

Er zijn journalisten die hier serieus wat aan proberen te doen.

"Op mijn visitekaartje staat dat ik journalist ben. Maar bij dit soort interviews ben ik eigenlijk vertaler. Je hebt vertalers Nederlands-Frans, vertalers Nederlands-Engels en .. vertalers Nederlands-Nederlands.
Als ik voor de krant met een politicus praat, vertaal ik zijn koeterwaalse Nederlands van de politieke sociëteit in gewoon Nederlands dat ook mijn kaasboer begrijpt. En als ik ze uitnodig in mij programma, praat ik langdurig vooraf met ze om ze goed in te peperen dat ik uit naam van mijn kaasboer hun onverteerbare Haagse boeventaaltje niet pik.
Die kaasboer is overigens niet stom hoor, helemaal niet zelfs, hij moet alleen z'n winkel runnen en heeft dus geen tijd om de hele dag in de Tweede Kamer rond te lopen om dat speciale politieke Nederlands te leren."


Vraag aan het CDA

Het CDA; Christen Democratisch Appèl. Voor de verbijsterdianen met politiek historisch besef onder u in de jaren '80 ontstaan uit KVP, CHU en ARP. Een christelijke partij die de christelijke waarden hoog in het vaandel zegt te hebben staan.

Op de website van het CDA wordt in dat kader gezegd:“Christelijk, omdat de Bijbel onze inspiratiebron en ons referentiekader is. Het komt elke keer weer aan op een zorgvuldige afweging van idealen, problemen en mogelijke oplossingen".
De termen "gerechtigheid" en "solidariteit" zijn zogenaamde "kernwaarden" die al bij de oprichting van het CDA vastgelegd zijn.

De vraag die we graag aan het CDA willen stellen is: hoe is het te rijmen dat je aan de ene kant christelijke politiek zegt te bedrijven, met de termen gerechtigheid en solidariteit terwijl je aan de andere kant het rigide en wat ons betreft onchristelijke bezuinigingsbeleid doorvoert zoals het nu gebeurt, waarbij de allerzwakste groep leerlingen op oneigenlijke gronden buiten de maatschappij worden geplaatst.

Marja van Bijsterveldt is van het CDA. Dan zou ze toch deze achtergrond moeten hebben en deze uitgangspunten moeten aanhangen.

In een interview legt André Rouvoet van de ChristenUnie de vinger feilloos op de zere plek.
Hij vindt het “onbegrijpelijk” dat het CDA punten als het terugdraaien van het kindgebonden budget, bezuinigingen op het passend onderwijs en verschraling van de medische ethiek heeft toegelaten en hierover geen afspraken heeft gemaakt in het regeerakkoord met de VVD. “Ik verwijt het CDA nalatigheid om zijn stem te verheffen tegen paarsplus-neigingen. Ik zie bij het CDA grote morele verlegenheid.”

Vooral het je als partij uitleveren aan de PVVD is natuurlijk uitermate kwalijk.
Dat je al geminimaliseerd uit de kamerverkiezingen bent gekomen is al treurig.
Dat je als partij vervolgens regeringsverantwoordelijkheid neemt in deze constellatie en dan zo aan je eigen principes en uitgangspunten voorbijgaat, dat tart iedere logica en wat nog veel erger is, het doet veel mensen in het land pijn.

Het electoraat van het CDA weet dit ook, net als de verantwoordelijke mensen in de partij, en ze zullen rigoureus het roer om moeten gooien.
Maak een statement, laat zien waar je voor staat. Doe iets, ook al staat het NIET in het regeerakkoord.
Laat je als CDA van je christelijke, principiële CDA-kant zien, en stel ons niet teleur.

Eén op de vijf politieagenten heeft "een vlekje"

Van AD.nl van gisteren plukten wij het volgende bericht:

Ongeveer een op de vijf agenten kampt met psychische problemen. Van de politiemensen die hier last van hebben, zo'n acht- tot tienduizend mensen, lijdt bijna 10 procent aan een posttraumatische stress-stoornis. Dat blijkt een tussenrapportage van Jan Struijs, onderzoeker bij de Politieacademie, waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen. Het aantal agenten met psychische problemen is de laatste tien jaar fors toegenomen, is een van zijn conclusies. Het gaat vaak om een opeenstapeling van gebeurtenissen tijdens het werk, aldus Struijs. ,,Er is een toename van geweld en agressie, dat maakt het zwaar'', zei hij zaterdagavond in RTL Nieuws. Ook speelt volgens hem frustratie over de politieorganisatie, die te bureaucratisch zou zijn, een rol.

Hier is een bijzondere parallel met het onderwijs te trekken, volgens ons van wijzijnverbijsterd. Zoals Ton te pas en te onpas roept: 1 op 5 leerlingen "daar is iets mee".
Daarmee wordt dan bedoeld dat leerlingen bijvoorbeeld een dyslexieverklaring hebben of bijvoorbeeld een adhd-indicatie (allebei overigens nog geen reden voor een "rugzakje" zoals Ton en Machiel, met sik, doen denken).
Dat is in deze parallel dan het geheel van de politieagenten die last hebben van psychische problemen.
Binnen deze groep leerlingen is er een kleinere die bijvoorbeeld moeilijk leren vanwege hun geïndiceerde beperking, geestelijk of lichamelijk.
Deze laatste groep zouden we dan kunnen vergelijken met de hierboven genoemde 10% van die 20% (dus uiteindelijk 2% van het totaal): de politieagenten met posttraumatische stressstoornis, die echt direct professionele begeleiding nodig hebben omdat ze het anders niet redden in hun werk of privé.

Afgekeurd


Als Lijsttrekker van een partij voor de eerste kamer zou je toch van danwel toeten danwel blazen moeten weten. Het is onvoorstelbaar, maar deze man, Machiel de Graaf (met sikje) weet van toeten noch blazen.
Wij van wijzijnverbijsterd hebben zelden iemand zo'n onzin uit horen kramen. Hij stond in het debat op tv tussen toch eerbiedwaardige politici als Elco Brinkman (CDA, voormalig wonderkind en afgezette kroonprins) en Loek Hermans (VVD, eeuwige bal en notabene voormalig minister van onderwijs).
Nou is Machiel van de PVV. Als je maar vriendjes bent met het blonde orakel uit Venlo kan je zelfs senator worden. Dat blijkt echter steeds belangrijker dan niveau of kennis van zaken.

Deze voorzitter van de fractie van de PVV in de haagse gemeenteraad en medewerker van Venlo's blonde stoot presteerde het om te beweren:
1. Dat het onderwijs maar 3 van iedere 1000 euro inlevert; 100 miljoen is bijna niks. Dat het niet om het hele onderwijs maar om de allerzwaksten in het speciaal onderwijs gaat vergeet hij voor het gemak. Het bedrag wat hij noemt slaat werkelijk nergens op.
2. Dat "als je even op je stoel beweegt je een rugzak krijgt, dan heb je lekker wat extra budget".

Dat een man dit soort onzin op TV mag uitkramen zonder gecorrigeerd te worden is al te dol. Dat twee toch gepokte en gemazelde politici als Hermans en Brinkman ook nog "ja" staan te knikken dat gaat mijn verbijsterde verstand te boven.

Daarom hierbij officieel:

Machiel de Graaf is AFGEKEURD DOOR WIJZIJNVERBIJSTERD en daardoor definitief genomineerd voor de Gouden Elias.

De Gouden Elias

Hij is gearriveerd.

DE GOUDEN ELIAS

Wij van wijzijnverbijsterd zijn er super, supertrots op.

De Gouden Elias is een prijs die iedereen wil hebben. Als politicus of als groep of organisatie kun je voor deze prijs genomineerd worden. Iedereen kan nominaties doen, en ze zullen door ons gepubliceerd worden.

De Gouden Elias is de prijs voor degene of de groepering die de grootste kolder, nonsens en onzin uit weet te kramen over het passend onderwijs, het speciaal onderwijs of de geplande bezuinigingen.

Het predikaat "afgekeurd door wijzijnverbijsterd" levert automatisch een nominatie op.
Daarom zijn er tot dusverre vier genomineerden:

- de VVD
- het CDA
- de PVV
- K4 Kathleen Ferrier

update/aanvulling:

- naamgever en sponsor Ton Elias zelf
- Mevrouw de Minister Marja van Bijsterveldt
- Voormalig kroonprins (met de grote ogen) Elco Brinkman
- Machiel de Graaf

De prijs is genoemd naar en natuurlijk getoond met het beeld van Ton Elias, de altijd aanwezige zwaargewicht politicus van de VVD, die zich als woordvoerder passend onderwijs onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt, en nog steeds maakt, met onzin-opmerkingen, met vragen aan de minister die het niveau groep 4 niet ontstijgen en een stuitend gebrek aan kennis van het onderwijs.

K4 afgekeurd

Nu officieel afgekeurd door wijzijnverbijsterd: K4 Kathleen Ferrier.
Ze is dan ook officieel genomineerd voor de "Gouden Elias".

We hebben uit betrouwbare bron overigens ook vernomen dat ze is genomineerd voor het "stoffen oor". Dat is iets met iemand een oor aannaaien en zo.