maandag 21 november 2011

Verplichte cursus voor Marja en haar slippendragers

Wij hebben hier al meerdere malen geschreven hoe het 'passend onderwijs', zoals dat momenteel door het ministerie naar voren wordt geschoven als zaligmakend, uiteindelijk niets meer is dan een zwak excuus om te bezuinigen (want dat is het afpakken van geld van de leerlingen en leerkrachten voor de neoliberale hobby "prestatiebeloning") en dat het niets te maken heeft met waar 'passend' onderwijs.

Tevens blijken veel maatregelen van het huidige neoliberale vingerlikkende clubje op het gebied van onderwijs om te komen tot een betere positie als kenniseconomie juist averechts te werken, omdat (opnieuw) niet wordt ingezien dat een stelselherziening nooit gepaard kan gaan met bezuinigingen en het uitblijven van (forse) investeringen. Wanneer je dan ook nog eens de invloed van alle belanghebbenden (de scholen, de leerkrachten, de ouders, de leerlingen) tot een minimum terugbrengt ten faveure van de eigen politieke moraal ("ieder voor zich") blijkt het ware 'passend onderwijs' mijlenver weg. Dat dan uiteindelijk slechts nog puinhopen over zullen blijven en een enorme achterstand in onderwijs staat als een paal boven water.

Terwijl het zo anders kan. In Finland is men er al decennia van overtuigd dat onderwijs niet een geldverslindende linkse hobby betreft maar wellicht een van de meest belangrijke hoekstenen van de samenleving. In plaats van het onderwijs ondergeschikt te maken aan eigen politieke stokpaardjes heeft men steeds de leerling (en de leerkracht) centraal gesteld. Niet vanuit de gedachte dat deze bij voortduring gewantrouwd moeten worden, zoals in Nederland bij voortduring geschiedt door de Ton Eliassen en andere paljassen, maar juist vanuit de idee dat onderwijs vorm krijgt in een optimaal klimaat van vertrouwen tussen leerkracht-leerling, ouder-leerkracht, leerling-ouder en bovenal tussen de samenleving en de leerkracht en de leerling.

Wij schreven er al eerder over en de sinds kort online te bekijken film "The Finland Phenomenon" laat haarscherp zien hoe positief deze grondhouding heeft uitgepakt. Nog steeds is Finland misschien wel hét gidsland, of in ieder geval een van de toonaangevende landen, op het gebied van onderwijs.
Iedereen die zegt het 'passend onderwijs' na te streven doet er goed aan om deze film te bekijken. Zeker zij die denken binnen vier jaar het onderwijs te hervormen door wat kneden hier en knibbelen daar, zonder visie, zonder investering.
Ja, mevrouw van Bijsterveldt daar bedoelen wij u mee, samen met de fluisteraars die u omringen en die werkelijk geen benul hebben.

Ook voor alle anderen, leerkrachten, bestuurders, ouders, belangstellenden een film die zal leiden tot diepere inzichten, discussievragen enzovoorts.

Dit is 'passend onderwijs':



N.B. Deze film is voorlopig alleen nog zonder Nederlandse ondertiteling te bekijken.

PO-Raad vraagt hulp in gevecht tegen onbenul minister

In het bestuurlijk overleg van de voorzitters van de PO-, VO- en AOC-raad , CNV Onderwijs, CMHF en AVS enerzijds en minister en staatssecretaris anderzijds is geconstateerd dat er een verschil van inzicht blijft bestaat over de impact van de voorgestelde bezuiniging van € 300 miljoen structureel op Passend onderwijs.
Ook is gebleken dat over het risico van verlies van noodzakelijke expertise en (gedwongen) ontslag van personeel verschillend wordt ingeschat.
Daarom is afgesproken om de personele gevolgen van de bezuiniging op Passend onderwijs scherper in beeld te krijgen.

De PO-Raad vraagt daarom, mede namens de andere betrokken partijen bij het bestuurlijk overleg, besturen van (V)SO scholen mee te werken aan een inventarisatie van personele gevolgen.

Lees hier verder.