vrijdag 2 september 2011

"Prinsjesdag: om je vingers bij af te likken"

Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, nadert snel en ondertussen wordt al duidelijk dat de neoliberale "zegeningen" voor de zwakkeren van onze samenleving nog eens flink uitgebreid zullen worden.
Na het uitkleden van speciaal onderwijs (overwegend het onderwijs voor kinderen met een beperking ofwel een handicap), de sociale werkplaatsen (daar waar deze leerlingen vaak terecht komen), de Wajong (waar deze leerlingen een beroep op konden doen om nog enige mate van financiële zelfstandigheid te hebben), en de PGB (waarop onze leerlingen en/of hun ouders een beroep kunnen doen om op een zelfstandige wijze verantwoordelijkheid te dragen over de zorg die zij behoeven) komt daar blijkbaar nog de halvering (!) van de tegemoetkoming in extra kosten voor medicijngebruik en artsbezoek (de WTCG) voor chronisch zieken en gehandicapten.

Onze joviale Mark, die zo graag in tijden van crisis vrolijk nitwittend meedanst op de Dance Parade om de Henks en Ingrids van onder de dertig te behagen, heeft al aangekondigd, samen met slippendrager de Jager, dat de ellende nog niet voorbij is en dat door de voortdurende crisis waarschijnlijk nog meer dan 18 miljard bezuinigd zal moeten worden.
Dan denken u en ik, en de rest van weldenkend Nederland, gelijk afblazen van die peperdure JSF, niet het braafste jongetje van de Nato spelen om maar in het gevlei van de grote jongens te komen en misschien toch eens kijken of die meestbetaalden van Nederland het nu echt zo beroerd hebben of dat we hun hypotheekaftrek eens nader moeten beschouwen.

Maar nee, Mark en zijn neoliberale vriendjes zijn natuurlijk niet gek. Deze regering is er voor mensen die hun vingers graag aflikken en laten dat nu juist altijd de veelvraten zijn. De VVD geniet met volle teugen, het CDA verkwanselt al hypocriet biddend al de christelijke beginselen en de PVV die ..... Ja, wat doet de PVV eigenlijk?
Wat betreft de afbraak van het sociale stelsel helemaal niks, want in de ogen van Henk en Ingrid zijn al die gehandicapten toch maar aanstellers en klaplopers, een linkse hobby of het interesseert ze niks omdat zij lekker nergens last van hebben, en solidariteit, ach, wie maalt er om.
Martin Bosma, u weet wel, die meneer die graag de Nederlandse driekleur boven iedere school wapperen ziet maar verder geen benul heeft van onderwijs, maakt zich liever druk om zuiveringen binnen de pers of het al stiekem doorvoeren van een "Berufsverbot".

Dat u en ik niet de enigen zijn die zich ernstig zorgen maken over niet alleen onze toekomst maar juist die van de zwakkeren van onze samenleving, de ouderen, de chronisch zieken, de lichamelijk gehandicapten, de mensen met een geestelijke beperking, kinderen met een speciale leerbehoefte, blijkt onder meer ook uit de bijdrage van Kees Marges op de website van Europoort Kringen onder de titel "Prinsjesdag: om je vingers bij af te likken".
Kees Marges stelt in zijn stuk: "Het heeft een kleine honderd jaar geduurd voor stap voor stap in Nederland een redelijk goede basiszorg voor alle mensen met een verstandelijke beperking tot stand kwam.
Ooit waren er de grote charitatieve instellingen waar ‘gekken en idioten’, zoals ze toen nog werden genoemd, samen met ‘kreupelen, landlopers en misdadigers’ in grote zalen samen werden opgeborgen. Het voorlopige eindstation van al die verbeteringen was het wettelijk recht op langdurige zorg op basis van individuele zorgbehoeftes en het persoonsgebonden budget, waarmee mensen met een beperking de regie over hun eigen leven (terug)krijgen.
Dat zijn kroonjuwelen van onze welvaartstaat. Deze regering gaat die kroonjuwelen zwaar verminken."


Het moge duidelijk zijn dat wij het laatste natuurlijk met man en macht dienen te voorkomen. De komende tijd staan er daarom ook vele manifestaties gepland, waarover we u zullen berichten.
Laten we er voor zorgen dat steeds meer mensen zich scharen achter hen die de bovengenoemde kroonjuwelen willen behouden, die de ware betekenis van beschaving kennen en die bij het neoliberale eigenbelang en het asociale gezicht van onze breedlachende Mark en consorten juist niet de vingers af likken. En laten we er voor zorgen dat op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, onze stem, de stem van en voor de zwakkeren gehoord wordt.

Lees hier het volledige artikel van Kees Marges.