woensdag 8 juni 2011

Ton met de bon ton is back in town

Op het gebied van passend onderwijs is het wat stil de afgelopen tijd. Wij van wijzijnverbijsterd blijven maar steeds de nadruk leggen op het gegeven dat de bezuinigingen nog steeds doorgang gaan vinden, alleen wat later.

We hebben ook gezien dat de minister de boel bij elkaar liegt als het gaat om de cijfers en vandaag blijkt (lees hier) dat Mark, de minister-president van alle Nederlanders (de zelfbenoemde eretitel die nergens over gaat) ook nog steeds niet weet waar het eigenlijk om gaat.

Dan hebben we ook nog Ton Elias, onze Ton met de bon ton. Deze eretitel heeft "onze" Ton te danken aan het feit dat de dingen die hij zegt er op een uiterst beschaafde toon uitkomt. Een beetje kakkerig (gemaakte kak, dat wel) maar wel beschaafd, "met een bon ton" (op z'n Frans), zeg maar.
Rond Ton is het de afgelopen periode bijna pijnlijk stil geweest. Hij had gewoon niet zoveel te melden. Hij had geen enkele inhoudelijke bijdrage paraat als het gaat over passend onderwijs, en toen de antwoorden op de vragen van Manja Smits tevoorschijn kwamen (die per ongeluk kwijt waren geraakt) had hij helemaal NIETS te melden. Terwijl hij toch in de periode ervoor overal een grote waffel over had.
Ton is vooral de "koning van het schofferen". Hij vindt dat leerkrachten een verwende soort is, die eindelijk eens moet gaan werken zonder te zeuren.
De leerkrachten in het speciaal onderwijs worden extra geschoffeerd. Dat heeft Ton op diverse momenten laten zien. Ze zijn vooral een stelletje luie, incompetente lesboeren die gewoon wat grotere klassen kunnen gaan draaien. We houden vooral heel veel kinderen in het speciaal onderwijs die daar helemaal niet thuishoren.

Maar de afgelopen periode: stilte, diepe stilte. Hij heeft ook dezelfde verkeerde cijfers als de minister gebruikt, maar excuses? Welnee.

De kern van het betoog van Ton met de bon ton, en nu van dit hele neoliberale lichtbruine kabinet is dat iedereen met een goede baan en een goede intelligentie ruim baan moet krijgen. Dat wordt vooral gestimuleerd, en er wordt je geen strobreed in de weg gelegd. De minder validen, gehandicapten en zwaksten in onze samenleving zijn echter de pineut. Je voegt namelijk niks toe aan de maatschappij en levert niks op. Je kan zelfs geen loongevend werk verrichten en kost dus alleen maar geld.
Ton doet er alles aan om deze groep vooral in de shit te drukken. de bezuinigingen op het speciaal onderwijs zijn een keihard bewijs hiervan, maar wat te zeggen van de ingrepen op wajong en PGB.

He's back. Ton is er weer, jawel. En is dat goed nieuws? Nou nee. Waarschijnlijk is hij in retraite geweest met zijn neoliberale vrinden van PVVD en CDA, want hij kraamt weer een hoop onzin uit.

Neem nou deze. Hij is te gast geweest in een politiek cafe in de Haarlemmermeer. "So what" denkt u misschien, maar er staat een verslag online.
En hij zegt daar weer erg bijzondere, visionaire en intelligente dingen. Als u het artikel leest komt u ze tegen, maar ik licht er voor u alvast wat uit.

Zo zegt hij "Er moet een tandje worden bijgezet in het hele onderwijs".
Jaja, hij schoffeert al weer gelijk; er wordt niet hard genoeg gewerkt. Weet hij nou waar hij over praat? Dacht het niet. Er wordt ongelooflijk hard gewerkt, met hart en ziel en ook nog zaligheid. Ton vindt van niet. Maar hij gaat door.
"En er hoeft helemaal geen zak met geld te komen. Dat is de socialistische manier om beleid te maken."
Elias is blij dat de huidige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt en haar staatssecretaris Halbe Zijlstra daadkracht tonen. Dat lees je goed: "de socialistische manier van beleid maken".
Wat is de (neo)-liberale manier dan? Draconisch bezuinigen natuurlijk, de zwaksten pakken, de sterksten ondersteunen. Dat doet Ton.

En dan de mooiste, die alles bevestigt wat we eigenlijk al wisten: "Volgens de oud-journalist wordt er op dit moment te veel geld uitgegeven aan 'zorgkinderen' en onvoldoende aan 'talentkinderen'." Oftewel: de zwakken nog minder kansen en de slimmen nog meer mogelijkheden.
Hij zegt tenslotte (daar gaat-ie weer met bij elkaar gefabriekte, gefantaseerde, gecreeerde en bij elkaar verzonnen cijfers) "dat 10 tot 20% van de leraren waardeloos is en ontslagen moet worden".

Wij van wijzijnverbijsterd verbazen ons er steeds meer over dat je in de politiek alles maar ongestraft mag zeggen. Als je liegt dan gebeurt er niks, je wordt niet eens meer naar de Tweede Kamer geroepen. We hebben Marja sinds de leugendetector uitsloeg naar links niet meer gehoord of gezien.
Mark Rutte heeft GROTE, ZEER GROTE woorden gebruikt als het gaat over wat mensen van de VVD mogen verwachten.
Als je dan op de proppen komt met dit beleid dan heet dat gewoon LIEGEN.

Wij roepen dan ook tegen iedereen in dit land: knock knock (who's there?) HALLO, ZE LIEGEN!!!! WORD WAKKER!!!! ZE LIEGEN!!!!!

Nu geldt het recht van de sterkste

Het past allemaal in het neoliberale plaatje: het uithollen van zorg, onderwijs en sociale voorzieningen voor mensen met een beperking. het recht van de sterkste heerst en het schild voor de zwakkeren is niet meer een beschaafd recht maar zal vootaan overgelaten worden aan liefdadigheid.
Degenen met een beperking mogen immers blij zijn met iedere kruimel.

Alle kiezers die tijdens de verkiezingen voor VVD (of een van de beide partners in de gedoogcoalitie die aangaven zich wel te vinden in het neoliberale élan van Mark Rutte) die hebben gestemd hadden dit natuurlijk kunnen zien aankomen en hebben boter op hun hoofd wanneer ze nu opeens schrikken van de hardvochtige maatregelen. Het is immers een logisch gevolg van de denkwijze van de partij(en) die markt en economisch rendement leidend laten zijn.
Niet alleen nu, maar al sinds jaar en dag.

Op de opiniepagina's van de Volkskrant website is een mooi artikel te lezen over hoe het eerste kabinet Rutte, geleid door neoliberale motieven "(...) de vrijheid van de ‘gezonde’ werkende actor [beschermt] en ‘snijdt’ in de vrijheden van mensen met een beperking".

Iris van Domselaar legt de cynische werkelijkheid bloot: "Een staatssecretaris (Veldhuijzen van Zanten) die op het laatste moment haar bezoek afzegt aan een Landelijke Manifestatie over het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking (dat Nederland nog niet heeft geratificeerd), luidt het caritas tijdperk duidelijk in.(...)Compensatie door de overheid voor de willekeur van het lot lijkt vandaag de dag te zijn voorbestemd voor degenen die mee kunnen doen aan de economische wedloop."

Zoals gezegd, deze cynische werkelijkheid kon men tijdens de vorige Tweede Kamer-verkiezingen al mijlenver zien aankomen. Dat de VVD- en CDA-aanhang deze ontwikkelingen blijkbaar nog steeds toejuichen, ieder vorm van beschaafde moraliteit uit het oog verloren hebbend, blijkt wel uit het feit dat een overgrote meerderheid de afbraak van speciaal onderwijs, Wajong, sociale werkplaatsen, pgb, etcetera nog steeds ondersteunt, gebaseerd op drogredeneringen, overdreven cijfers en vage vooroordelen (fraude). Met deze partijen glijden we weer af naar een samenleving van het begin van de vorige eeuw en eerder waar zorg voor de zwakkeren een zaak was van (arrogante) liefdadigheid.

Lees hier het uitstekend geschreven artikel van Iris van Domselaar.

Rutte blaat er op los

Bla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla die bla blaat ARTIKEL VOLKSKRANT RUTTE BLAAT EROP LOS Bla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla Bla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh blaBla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla die bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla die Bla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla Bla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh blaBla bla blaat bla die blaa bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla die bla blaat bla bla die bagger gelul bla bladiebla blaaaaaah bla bla die blaaaah meeeeeh meeeeh bla die

HEB JE HEM? BLAAAH......EN NIET ANDERS!!!!! RUTTE? BLAAAAAAH !!!!