zondag 22 april 2012

Lichtpunt (dat feller branden gaat)

Het moge iedereen duidelijk zijn: met de officieel nog op handen zijnde val van het kabinet Rutte lijken de kansen met betrekking tot in ieder geval de bezuinigingen op passend onderwijs gekeerd.
Zeker omdat deze bezuinigingen een, laten we het zacht uitdrukken, enigszins controversieel karakter hebben (overigens gaat het gerucht dat zelfs in het Catshuis al een halvering afgesproken zou zijn, dus ook daar ernstige twijfels), mogen we verwachten dat de verschillende partijen er op zullen aandringen deze in ieder geval geen doorgang te laten vinden in een staatsbegroting 2013 dat het demissionair kabinet  nu samen met de Tweede Kamer vaststellen moet.

Gisteren hoorden we onder anderen al bijvoorbeeld Agnes Jongerius (FNV) deze bezuinigingen zeer nadrukkelijk opnoemen, samen met meerdere punten die wij hier op wijzijnverbijsterd zo fel bestrijden.
Nu is het de tijd om alle oppositie-partijen, de SGP (die al twijfels over de bezuinigingen had) en wellicht dát deel van het CDA, dat nog wel de christenlijke waarde "opkomen voor juist de zwakkeren" hoog acht en dit niet inwisselt voor het pluche, te benaderen om deze punten met nadruk uit te sluiten van de begroting.
Voor nu, maar natuurlijk, met alle kennis van zaken en de conclusies die het veld, de adviseurs van de minister zelf, de RvS en onlangs nog schoorvoeten de inspectie ondertussen naar voren hebben gebracht eigenlijk voor altijd.

We komen natuurlijk de komende dagen weer volop in beweging. En u allen ook hopen wij.
Na al die maanden vechten is dit een lichtpunt dat niet doven mag, nee, dat niet doven gaat!

In het kader van de vraag hoe het vanaf nu dan gaat met het vaststellen van een begroting voor 2013 (met daarin de eerder aangekondigde bezuinigingen) is het goed om op deze heldere uitleg in de Volkskrant te wijzen.
Voor de goede orde: de wet op Passend Onderwijs is voor nu door de Tweede Kamer aangenomen. Daar verandert op dit moment niets aan. Wel kan de Eerste kamer, die in wezen los opereert (zou moeten opereren) van het kabinet en de Tweede Kamer, het wetsvoorstel blokkeren. De rol van de SGP (en tevens de Ouderenpartij) is hierbij nog steeds van groot belang.
Wel zou na de verkiezingen in september/oktober, die er nu lijken te gaan komen de samenstelling van de Tweede Kamer dusdanig kunnen veranderen dat de wet onder druk van de meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer aangepast of teruggetrokken kan worden, of het nieuwe kabinet trekt de wet alsnog terug. Daar zullen staatsrechtelijk wel haken en ogen aan zitten, maar verschillende oppositiepartijen hebben de wet zoals hij er nu ligt hoog op het lijstje van terug te draaien besluiten.