dinsdag 20 maart 2012

Keurmerk (Het cynisme van Van Bijsterveldt)

Marja van Bijsterveldt en haar fluisteraars buitelen bijna over zichzelf van de goede ideeën. Deze heeft Marja helemaal zelf bedacht: een onderscheiding voor excellente scholen.

Wat houdt dit in?
Welnu, de beste scholen in Nederland krijgen vanaf dit najaar het predicaat 'excellent'. Dat keurmerk wordt vergeven aan scholen die hun kinderen veel leren én hun iets extra's bieden, zoals lessen in burgerschap of sociale vaardigheden.

Da's toch mooi, zult u wellicht zeggen, gaan jullie daarover zeuren?
Jazeker!

Wij van wijzijnverbijsterd willen u dat natuurlijk graag uitleggen.
Sinds jaar en dag vormen binnen het speciaal onderwijs sociale vaardigheden en lessen in burgerschap enorm belangrijke speerpunten.
Juist voor leerlingen met een beperking en/of een stoornis is het van zeer groot belang om zich te ontwikkelen tot een zo zelfstandig mogelijk participant aan onze samenleving.
Het zal de meeste weldenkende duidelijk zijn, dat dit vaak juist voor deze leerlingen een enorme opgave is, die veel van hen, maar ook van de leerkrachten vergt.
In onze huidige samenleving, die steeds jachtiger wordt en waar steeds meer het recht van de snelste, sterkste (en meest gewiekste) de boventoon voert, is het voor deze leerlingen van levensbelang om zelfstandig en weerbaar in het leven te staan, naast een optimale zelfontplooiing die juist vaak belemmerd wordt door hun beperking cq. stoornis.
In het speciaal onderwijs excelleert (!) men vaak juist in het (bege)leiden tot een volwaardig en sociaal burgerschap. Redenen te over om juist dit onderwijs naar voren te schuiven als excellent.

Maar zoals we inmiddels begrepen hebben, komt het speciaal onderwijs vooralsnog niet in aanmerking voor zo'n predicaat.
Natuurlijk niet! Het zou wel bovenmatig cynisch zijn om het speciaal onderwijs mee te laten dingen naar dit soort sierprijzen, terwijl het aan de andere kant keihard beschadigd wordt op zo'n wijze dat zelfs lezen en rekenen zeer ernstig in het gedrang komt, laat staan lessen in burgerschap of sociale vaardigheden.

Een keurmerk van excellentie? Opnieuw een walgelijk staaltje van neoliberaal denken, waarbij de zwaksten geen enkele rol van betekenis (mogen) spelen.
Terwijl binnenkort een school als een geoormerkte prijsstier mag paraderen, vormen de leerlingen in het speciaal onderwijs het vleesafval waarvan men nog iets mag proberen te maken. Zo goedkoop mogelijk.

Klink ik boos? Dat ben ik ook. Woedend zelfs!
Mevrouw van Bijsterveldt zou zich diep, heel diep moeten schamen over de manier waarop zij elke christelijke waarde met de voeten treedt op deze wijze.

Boe!