zaterdag 18 juni 2011

WIJZIJNVERBIJSTERD gaat gewoon door

Beste lezer, het is vandaag met een grote klap weer volstrekt helder geworden: WIJZIJNVERBIJSTERD blijft nodig om het onbenul, de plannen, de bezuinigingen en vooral Marja aan de kaak te stellen.

Zegt het voort, we hebben jullie steun nodig. Vaak verwerken we reacties tot blogs, en tips over artikelen (vandaag weer één in Trouw) nemen we over en plaatsen we.

We gaan de komende weken op weg naar de 100.000ste lezer van ons blog. Hoe meer lezers, hoe beter.

160 maal niet geluisterd, ook knap

Nu hebben we in het land 160, wat heet.... zelfs 170 regiobijeenkomsten gehad. Op die regiobijeenkomsten zijn steeds allerlei besturen aanwezig geweest; regulier onderwijs, speciaal onderwijs, samenwerkingsbestanden PO, samenwerkingsverbanden VO en gaa zo maar door.

Op die bijeenkomsten ging het steeds weer over een paar belangrijke zaken:
  • wat vindt het veld van de bezuinigingen
  • wat vindt het veld van de ontwikkelingen rond passend onderwijs
  • wat vindt het veld van de regio-indeling.
Uw Verbijsterde Baas is uiteindelijk op 5 (vijf!!) van deze bijeenkomsten geweest. Voor de eerste bijeenkomsten waren de jongens en meisjes van het ministerie (waaronder "the Fonz") 'per ongeluk' vergeten om het veld uit te nodigen. Die zijn daarom dunnetjes nog eens overgedaan.

Tijdens deze bijeenkomsten vierde de onbenulligheid veelal hoogtij. Ik heb meegemaakt dat er zo'n sukkel van het ministerie aan het begin opstaat en zegt "eeeeh ik eeeh ben eeen uw eeh gespreks eee leider..... zullen we een voorstelrondje doen (40 man in de zaal) eeeeh nee dat is geloof ik geeen eeeeh goed eeeh plan" waarna hij aangaf dat hij eigenlijk niet wist waar te beginnen.

Steeds zijn de eerdergenoemde punten aan bod geweest. Tijdens iedere bijeenkomst is er door het veld stevig uitgepakt over de bezuinigingen. Wij hoeven niet uit te leggen wat de argumenten daar zijn geweest. Het liegen van de minister over de percentages heeft veel van onze argumenten alleen maar bevestigd en versterkt.

Over het passend onderwijs zelf was men ook duidelijk. Niet 'nee' maar ook niet zo maar 'ja'. Er valt namelijk ook nog veel over te zeggen.

Tenslotte was er steeds een zakelijke discussie over de regio-indeling en de keuzes die in dat kader gemaakt moeten worden.
Op drie van de vijf bijeenkomsten waar ik ben geweest is een lijst rondgegaan voor emailadressen. Er is beloofd, toegezegd zeg maar, dat er een VERSLAG van de bijeenkomst gemaakt zou worden. Dat is natuurlijk nooit gebeurd. Ik heb driemaal mijn mailadres opgegeven, nooit wat ontvangen.

Dan nu de bijlage van vandaag: "Verslag van de regiobijeenkomsten".
Als je dat opent dan verwacht je een inhoudelijk verslag over de bezwaren die tijdens de bijeenkomsten naar voren zijn gebracht. FOUT!!! NIKS daarvan, het gaat alleen maar om de regio-indeling van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Niks bezwaren, niks motieven, niks, niks, niks.

Wel voorspelbaar, dat wel. Wij wisten al lang dat Marja helemaal niet van plan was om te gaan luisteren naar het veld. Marja gaat gewoon haar gang.
En wij? Wij staan mooi voor gek met z'n allen, we hebben vergaderd, argumenten aangedragen, en weet ik wat nog meer.
Alles helemaal voor niks. Of nee, in haar brief zegt Marja "dat ze geluisterd heeft" en de argumenten "meegenomen heeft".

Er is dus wel geluisterd, MAAR NIET HEUS. 160, wat heet... 170 maal NIET geluisterd. Ook wel knap.

UPDATE: de verslaglegging van de regiobijeenkomsten is hier te vinden.

WAT EEN DRAMA, ONBENUL TEN TOP

Het is natuurlijk weer ouderwets, de fouten, de "ik weet overduidelijk niet waar ik over praat" en de amateuristische neo-liberale achterlijkheden in de brief die Marja naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op de eerste bladzijden al de "Satan-Generaal" en de datum vergeten, maar we kunnen een flinke opsomming maken.

De tendens van de brief is duidelijk: "iedereen mag zeggen wat-ie wil, maar we doen gewoon wat we hebben gezegd". Er wordt alleen wat vertraagd, de rest blijft overeind.

Dat een minister van onderwijs, ondersteund door een paar duizend ambtenaren het heeft over het voormalige LOM-onderwijs als "onderwijs aan meervoudig gehandicapte kinderen" dat is natuurlijk de domheid voorbij en grenst aan minachting van het complete onderwijs en van de mensen die wel weten waar ze over praten.
Het vroegere LOM-onderwijs (leer- en opvoedingsmogelijkheden) was er voor kinderen die een normale intelligentie hadden maar uitvielen op een gebied, soms rekenen, soms lezen, met soms een gedragscomponent. Hoezo meervoudig gehandicapt? Waar heb je het over, Marja?

Ga nou eerst je huiswerk doen voordat je gehaast en zonder na te lezen een broddelwerk naar de kamer stuurt, ga nou gauw.

Download nu "HOOP EN VREES, verhalen van ouders"

U kunt nu, kosteloos, het gehele boekje "HOOP EN VREES" downloaden door hier of op het plaatje hieronder te klikken.


Veertien indrukwekkend, maar met het oog op de plannen van de huidige regeercoalitie tevens zorgwekkende verhalen, waarin de ouders van kinderen met een verstandelijke beperking zeer openhartig beschrijven wat de bezuinigingen concreet betekenen voor hun zoon of dochter, maar ook voor henzelf en de rest van het gezin.
Zoals in het geval van de 11-jarige autistische Joost: “Z’n ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt en z’n zelfvertrouwen neemt af. Er zal meer zorg nodig zijn, nu en in de toekomst. Voor ons als ouders betekent het meer zorgen thuis, slechte nachtrust, stress en minder mogelijkheden een nog enigszins normaal gezins- en werkleven te leiden.”

Download het boekje nu en wijs uw familie, kennissen, de leerkrachten van uw kinderen (op speciaal en regulier onderwijs), de scholen in uw buurt, politici (regionaal of landelijk), kortom: iedereen op de indrukwekkende verhalen en vooral ook de bezuinigingen die de toekomst van de ouders en leerlingen uit deze verhalen zo schandalig zullen schaden.

Mail het boekje rond, of beter: wijs de mensen op onze site, zodat zij ook voortdurend op de hoogte zullen blijven van de bezuinigingen ("ombuigingen") op onderwijs en zorg, de bezuinigingen op de zwaksten van onze samenleving.

Wijs de mensen om u heen met dit boekje in de hand er op dat 130 mogen rijden natuurlijk een fijne fopspeen is, maar dat een beschaving uiteindelijk afgemeten wordt aan de wijze waarop men omgaat met juist het weerloze "alles en iedereen van waarde".

Zeg 't voort, zeg 't voort.

HOOP EN VREES (Persbericht)

Dinsdag 21 juni om 13:15 uur overhandigen de initiatiefnemers, ouders van de Rotterdamse Mattheusschool voor zmlk, het boek ‘HOOP EN VREES’ aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs.

In dit mooie boekwerkje schrijven de ouders van veertien kinderen met een verstandelijke beperking zeer openhartig wat de bezuinigingen concreet betekenen voor hun zoon of dochter, maar ook voor henzelf en de rest van het gezin.

Lees hier het persbericht:

Klik op afbeelding om deze te vergroten


Zeer binnenkort zullen ouders, leerkrachten en andere mensen uit het (speciaal) onderwijs, en alle mensen die het aangaat, en direct of indirect is dat natuurlijk gewoon iedereen, het boekje hier op wijzijnverbijsterd.nl kunnen downloaden.

Hij is er! De brief! (Marja, she's back!)

Ja hoor, hij is er, de brief "Voortgang passend onderwijs" van de minister en haar fluisteraars. De brief (14 bladzijden) kunt u hier downloaden.
Let op: misschien om een en ander nog wat grondiger te doen lijken of gewoon een foutje in het programma waarmee de pdf gemaakt is, vandaag krijgt u 42 pagina's binnen, maar dat is de brief driemaal achter elkaar. Misschien wordt dat nog gecorrigeerd om mensen niet direct het lezen tegen te maken.

De minister begint haar verhaal eerst met een uitgebreide uiteenzetting over hoe goed zij wel niet geluisterd heeft naar de mensen in het veld, hoe vruchtbaar de gesprekken (weet u nog, die mooie bijeenkomsten waar de ambtenaren maar bleven wijzen naar de politiek en de politiek naar de ambtenaren) wel niet waren, en hoe zeer mevrouw van Bijsterveldt wel niet geraakt is door al die hardwerkende mensen in de scholen.

Nu weten u en ik natuurlijk allang dat dit in gespreksmethodieken ook wel "de pil vergulden" heet, dus dat stukje kunt u rustig overslaan. Blijven over zo'n 12 bladzijdes waar een en ander duidelijk vermeld staat.

Omdat wij van wijzijnverbijsterd zo strategisch (!?) aan het einde van het jaar en vlak voor de zomervakantie (en de kamerleden natuurlijk net voor het zomerreces) niet alle tijd van de wereld hebben omdat de rapportages, handelingsplannen, plannen voor het komend schooljaar en oudergesprekken gemaakt, voorbereid en gevoerd moeten worden, wachten wij nog even met het nader beschouwen van de brief.

Mocht u echter de tijd wel hebben op dit moment en al het nodige kwijt willen over de inhoud: laat het ons weten, in een commentaar hieronder of via de email. Alles is (altijd) welkom.

En voor diegenen die zich nog steeds afvragen waar nu toch die andere brieven blijven, voor Balans bijvoorbeeld: Marja heeft deze nu af, in drievoud dus zelfs, dus wie weet, voor Sint juttemis moet het toch eens lukken zou je denken.

UPDATE: de bijlagen bij de brief kunt u hier downloaden.

Behandeling uitgesteld???

Zo maar een anonieme reactie op een van onze blogs:

Op initiatief van de Tweede Kamer is het Algemeen Overleg over passend onderwijs verzet van 22 naar 29 juni 2011. In dit overleg bespreekt de Vaste Kamercommissie OCW de brief van de minister met daarin een tussenrapportage. Omdat deze brief op zich laat wachten, is besloten tot uitstel van de bespreking.

Omdat het zomerreces bijna is aangebroken zit de agenda van de Tweede Kamer erg vol. De AOb houdt er rekening mee dat het overleg tot na het reces wordt uitgesteld. Mocht dit het geval zijn, dan wordt dit uiteraard zo snel mogelijk op de site gezet.

Als we in het onderwijs niet op tijd werk van de kinderen nakijken, rapporten en handelingsplannen niet op tijd af hebben, vallen we onder de categorie niet-excellente leraar. Dan kun je dus altijd nog minister van onderwijs worden. Dan hoef je nooit iets op tijd af te hebben en je wordt toch niet echt op het matje geroepen! Balans wacht ook nog steeds op antwoord op hun brief van 17-02-2011!!!!!!!!

Ik vind het té bizar!!!!!!!!!!!