donderdag 9 juni 2011

Broodbeleg

Het loopt hier de spuigaten uit thuis. Het beleg, bedoel ik. Het broodbeleg.
U moet eens weten wat dat allemaal kost met twee opgroeiende pubers.

Eerst waren we met zijn tweetjes en toen viel het mee, maar met de komst van de eerste steeg het gebruik van bijvoorbeeld hagelslag aanzienlijk.
En na de vreugdevolle begroeting van onze tweede is daar ook nog eens vruchtenhagel en pindakaas bijgekomen. Zelf eten we het liefst jam of kaas op ons brood.

Nu beide kinders in de puberteit gekomen zijn, groeit de stapel boterhammen per dag zienderogen. De hoeveelheid boterhammen van onze twee pubers is de afgelopen twee jaar steeds met meer dan 50% toegenomen. Soms zelfs met 100% want eerst at mijn dochter geen boterham, maar pap en toen opeens moest er een boterham bijkomen. En dit jaar werd dat nog eens met een extra halve boterham vermeerderd, hoppa, weer 50% erbij.
Nu geeft dat niet, want vriend en vijand zijn er over eens dat er een basis van goede voeding en zorg moet zijn.

Maar al die boterhammen behoeven beleg en ons viel op dat het gebruik van de pindakaas wel erg veel duurder uit begon te vallen ten opzichte van de andere zoetigheden.
Tijd voor overleg en er werd dus een budgettering afgesproken: de kinderen mochten voortaan een bepaald bedrag zelf uitgegeven aan het beleg dat zij zelf wilden.
Ze kozen voor appelstroop omdat ze dat zo lekker vinden. Da's mooi want het is eigenlijk ook nog eens gezonder dan pindakaas!
En het voordeel daarbij is ook nog eens dat dit stukken goedkoper is dan de pindakaas (wij hebben die van "Pietje Pietamientje" en die kost nogal wat) en omdat zij nu voortaan minder pindakaas zouden smeren, zouden we de kosten dus goed kunnen drukken.
Zelf houden wij, mijn vrouw en ik, overigens wel van pindakaas, dus we zorgen natuurlijk wel voor een blijvende hoeveelheid.
De appelstroop is gelukkig goedkoop gebleken en de kinderen smeren vrolijk hun boterhammetjes zelf.

Nu hebben wij de laatste tijd echter dus gemerkt dat de kosten van het beleg de pan uit rijzen, de spuigaten uitlopen. De fabrikant van de pindakaas heeft zijn prijzen flink verhoogd (ja, dat is natuurlijk liberale marktwerking) en de bezuiniging die wij hadden bewerkstelligd door de kinderen zelf appelstroop te laten kopen, wordt nu meer dan teniet gedaan door de verhoogde kostenpost voor de pindakaas. De prijs voor een potje appelstroop is daarbij natuurlijk ook ietsje duurder geworden, niet zozeer als de pindakaas, maar goed, het telt wel aan.
En zoiets moet gekeerd, dat snapt u. Het geld groeit niet op onze rug.

Mijn vrouw en ik hebben er een avond lang over gesproken en we zijn er uit: het moet dus echt anders, het roer moet om.
Vanaf morgen wordt er geen appelstroop meer gekocht. De budgettering wordt stop gezet. Die twee pubers van ons eten voortaan gewoon maar weer pindakaas!
Logisch toch?

(Lees voor appelstroop "pgb" en voor pindakaas "zorg in natura" en u heeft de logica van Mark Rutte in het debat van vanavond, naar aanleiding van de zeer scherpe vragen van Jolanda Sap van GroenLinks, in een notendop)

Estafetteactie van Per Saldo


Blijf van onze PGB!!!Per Saldo voert actie!! Doe ook mee!!!

Namens Per Saldo wil ik jullie op de hoogte brengen over actiemogelijkheden om de afbraak van de zorg in ons land te voorkomen!!!!!!

Vandaag start de estafetteactie van Per Saldo, met steun van de gehele patiënten- en gehandicaptenbeweging, tegen de afbraak van het pgb. Deze estafette zal eindigen in een grote manifestatie op donderdag 23 juni in Den Haag. Doe mee waar u kunt, het is nu of nooit! U vindt de actuele actie-agenda op www.pgb.nl. Als lid houden wij u uiteraard op de hoogte.

Actieagenda

START ACTIES Donderdag 9 juni, Tweede Kamer Den Haag, 19.30 uur
Donderdag 9 juni start Per Saldo de acties tegen de afschaffing van het pgb tijdens het spoeddebat om 19.30 uur in de Tweede Kamer. Die avond debatteert de Tweede Kamer over de opeenstapeling van maatregelen voor mensen met een handicap (speciaal onderwijs, Wsw, Wajong, pgb).
De publieke tribune in de plenaire zaal is helaas ontzettend klein. Toch is het belangrijk dat we er zijn en onze stem laten horen, ook al zullen we met veel mensen buiten staan. Als u kunt, kom naar Den Haag. Per Saldo deelt protestposters uit die u kunt gebruiken bij andere estafetteacties of op de grote manifestatie op 23 juni.

ESTAFETTE Vrijdag 10 juni, Binnenhof, Den Haag, 10.00 uur
Wekelijkse Ministerraad. De bewindslieden betreden voor tien uur de Trêveszaal in het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Bent u in de buurt: vraag bijvoorbeeld met een poster aandacht voor ons protest.

ESTAFETTE Dinsdag 14 juni, Tweede Kamer Den Haag, 14.00 - 15.00 uur
Het wekelijkse vragenuurtje met leden van het kabinet. Het hoeft deze dag niet over het pgb te gaan. De publieke tribune in de plenaire zaal is helaas ontzettend klein. Toch is het belangrijk dat we zoveel mogelijk aandacht vragen voor ons protest en onze stem laten horen daar waar leden van het kabinet aanwezig zijn.

ESTAFETTE Woensdag 15 juni, Den Haag
Doelgroepgerichte verrassingsactie in voorbereiding. Meld u aan op www.pgb.nl voor deze woensdagmiddag. Later krijgt u de details.


ESTAFETTE Woensdag 15 juni, Café De Wolwaag Maastricht, 19.30 uur
Politiek Café JOVD met de voorzitter van de programma-commissie van de VVD, Jan Anthonie Bruijn.

U kunt aanwezig zijn of de bezoekers voor aanvang aanspreken over de plannen met het pgb. Laat uw protest zien met een poster.

ESTAFETTE Donderdag 16 juni, Tweede Kamer Den Haag, 10.00 - 13.00 uur
Hoorzitting, ronde tafelgesprek over het pgb.

De publieke tribune in de Suze Groenwegzaal, één van de vergaderzalen in de Tweede Kamer, is helaas ontzettend klein. Toch is het belangrijk dat we er zijn en onze stem laten horen, ook al zullen we met veel mensen buiten staan. Per Saldo deelt protestposters uit.

ESTAFETTE Donderdag 16 juni, Den Haag
Doelgroepgerichte verrassingsactie in voorbereiding. Meld u aan op www.pgb.nl voor deze donderdagmiddag. Later krijgt u de details.

ESTAFETTE Vrijdag 17 juni, Binnenhof, Den Haag, 10.00 uur
Wekelijkse Ministerraad. De bewindslieden betreden voor tien uur de Trêveszaal in het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof in Den Haag. Bent u in de buurt, vraag bijvoorbeeld met een poster aandacht voor ons protest.

ESTAFETTE Zaterdag 18 juni, Reehorst Ede, 9.30 tot 13.00 uur
Partijraad VVD pensioenen getiteld 'solidariteit tussen generaties'.

Ontmoet de VVD-leden bij aankomst of bij vertrek. Laat uw protest zien met een poster.

ESTAFETTE Dinsdag 21 juni, Tweede Kamer Den Haag, 14.00 - 15.00 uur
Het wekelijkse vragenuurtje met leden van het kabinet. Het hoeft deze dag niet over het pgb te gaan. De publieke tribune in de plenaire zaal is helaas ontzettend klein. Toch is het belangrijk dat we zoveel mogelijk aandacht vragen voor ons protest en onze stem laten horen daar waar leden van het kabinet aanwezig zijn.

GROTE MANIFESTATIE Donderdag 23 juni, 12.00 tot 14.00 uur, Den Haag
Op deze dag is het debat over de bezuinigingen in de Tweede Kamer, dat begint om 14.00 uur.

Per Saldo roept iedereen op, voor wie het maar enigszins mogelijk is te komen, er te zijn. Laat zien over wiens levens onze volksvertegenwoordigers gaan beslissen. Het is nu of nooit!
Preciese informatie over de manifestatie volgt op deze website. Leden van Per Saldo, van wie het e-mailadres bij ons bekend is, krijgen automatisch bericht via een e-mail.

Hartelijke groet,

de medewerkers van Per Saldo

(Hand) Tekeningenactie

Prachtig initaitief van het platform verontruste ouders:

"We vragen dus aan alle kinderen om een tekening, kleurplaat of brief te maken voor staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten.
Niet omdat we haar zo aardig vinden, maar omdat we hopen dat het werkt als de grote magische verdwijntruc; weg met die onmenselijke plannen om het PGB in te perken!"


Op het blog van "verontruste ouders" is een tekeningenactie gestart.
Wil je hier aan meedoen ?
Klik dan hier op de link naar deze actie en stuur je tekening op !
Ook is er een handtekeningenactie opgezet. Kinderen tekenen, ouders zetten hun handtekening. Samen moeten we dan toch een stuk verder komen ?
Klik hier voor de handtekeningactie.

HOOP EN VREES (Bericht AD)

Na het stuk hieronder waar de haren van iedereen die enig benul heeft van onderwijs en enig affiniteit met vooral ook de leerlingen die het steeds moeilijker gaan krijgen als onderknuppels als Ton Elias het echt voor het zeggen blijven hebben, is het goed om vandaag te beginnen met een positieve noot.

Eerder schreven wij al over het initiatief van ouders van de St. Mattheusschool voor zmlk in Rotterdam om een boekje uit te geven met daarin de verhalen van hun en hun kinderen in het kader van de aangekondigde bezuinigingen op het speciaal onderwijs.
Eén van die verhalen kunt u al lezen boven in de rechtercolom van deze pagina (Ferremans)

Dit boekje zal binnenkort officieel aangeboden worden, maar intussen heeft er ook een klein stuk in het AD (van 4 juni jongstleden) gestaan.

Klik om te vergroten

Meer informatie over het boekje volgt binnenkort.