donderdag 8 december 2011

Een utopie die passend onderwijs heet (artikel)

Wat wij meemaken is een minister die haar steun aan ouders vermindert en tegelijkertijd een titel meent te hebben om hen vermanend toe te spreken. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Het kritische artikel van Nico Dullemans in Schoolbestuur 7/2011 is helder en klaar: het 'passend onderwijs' zoals nu wordt voorgesteld is een kostbare en heilloze weg. Sterker, 'passend onderwijs' in deze vorm is niet meer dan een politieke utopie.

Lees hier het artikel

Vragen aan de minister? Roept u maar

Vanmiddag was er dus een "technische briefing" van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Passend Onderwijs.
Nou, het was inderdaad een technische briefing. Er was geen hond, en al helemaal geen minister. Nee, de bijeenkomst werd voorgezeten door onze reserveminister van passendonderwijszaken, "The Fonz"..... niemand anders dan Fons Dingelstad.

Weet u nog, onze Fons? Hij was verantwoordelijk voor de invoering en de ontwikkeling van de REC's en de landelijke indicatiecriteria. Nu helpt hij dat allemaal net zo makkelijk om zeep. Je hebt dan ook geen principes nodig als ambtenaar, alleen maar een goede bril Een bril namelijk om goed te kunnen zien wat de zittende minister wil. En dat doe je.
Bij dit overleg waren op de top zo'n vijf kamerleden aanwezig, en het eindigde met 2.

De belangrijkste conclusie is dat de Tweede Kamerleden tot 10 december vragen kunnen stellen over het wetsvoorstel. Jaja, het lijkt wel een prijsvraag: sluitingsdatum 10 december. En dat is al over 2 dagen.

Daarom willen wij van wijzijnverbijsterd graag helpen met de formulering van de vragen aan de minister.

We spreken af dat we "weledelhooggeleerde mevrouw de minister" in iedere zin weglaten en alleen de vraag stellen.

Als u vragen heeft, twitter ze, stuur ze, mail ze of zet ze in de reacties. Niet alleen naar ons maar ook naar de fracties en kamerleden. Vooral ook hen die nog steeds achter de desastreuze ideeuen blijven aanlopen.
Wij zijn er klaar voor.

Ik heb er alvast een paar:

1. Wat heeft u overgenomen van de adviezen van de ECPO?
2. Ik zie erg weinig terug van het advies van de Raad van State. Klopt dat?
3. Geldt de zorgplicht ook voor het ministerie?
4. Een moeder wil graag instemmen met het ontwikkelingsperspectief, kan dat?
5. Een ouder vindt dat hij niets te vertellen heeft, klopt dat?
6. Wanneer is onderwijs passend?
7. Hoe lang steunt Geert dit kabinet nog?

Beeldbrief SO en VSO scholen aan de 2e kamer

" Beeldbrief " gemaakt door T. Kuijs.
Mooi filmpje: even kijken dus !

Noodklok over bezuinigingen


Er zijn steeds meer besturen die zich nu ook lijken te realiseren wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Vandaag in de krant:

Onderwijsbesturen luiden noodklok bezuinigingen passend onderwijs

TILBURG - De besturen van het primair onderwijs in de regio Midden-Brabant hebben een brandbrief gerstuurd naar leden van de Tweede Kamer. In de brief verzoeken zij hen met klem af te zien van de voorgenomen bezuinigingen op het passend onderwijs.

Donderdag 8 december debatteert de Tweede Kamer met onderwijsminister Marja van Bijsterveldt over de voorgenomen bezuinigingen op het passend onderwijs. Daarna gaan de plannen naar de Eerste Kamer.

De 17 onderwijsbesturen en -stichtingen in Midden-Brabant vrezen dat door de bezuinigingen op passend onderwijs leerlingen in het speciaal onderwijs 15 procent minder aandacht gaan krijgen. De leerlingen op de reguliere scholen zullen 25 procent minder aandacht krijgen, stellen zij.


Zou het nog helpen? We geven niet op, en hoe meer herrie hoe beter.