zaterdag 14 januari 2012

Chaos! (Oeps, onderwijs kapot)

Natuurlijk weten u en ik dat de plannen van Van Bijsterveldt funest zijn voor de inhoud van het het onderwijs op het reguliere onderwijs en veel meer nog het speciaal onderwijs.
Kinderen met een beperking (geestelijk en of lichamelijk) zullen uitvallen binnen het onderwijs door voldoende middelen maar weinig expertise (regulier) of juist heel veel expertise maar veel te weinig middelen (speciaal onderwijs).
Hoe je het went of keert: de meest zwakke leerlingen, die door een beperking waarom ze zelf niet hebben gevraagd, toch al moeite hebben om zich te handhaven in onze puur op prestaties gerichte maatschappij worden afgeserveerd. Het recht op optimaal onderwijs wordt hen door regering Rutte keihard ontzegd. Voor hem en zijn neoliberale medestanders zijn zij slechts een voetnoot in de berekening: met een rode streep er doorheen.

Maar ook de andere leerlingen zullen de gevolgen van de bezuinigingen en het wetsvoorstel 'Passend onderwijs' gaan ondervinden. Hun leerkrachten zullen minder aandacht kunnen geven aan hun schoolwerk omdat deze zich moeten richten op meer leerlingen die een zeer specifieke begeleiding nodig hebben.
En het is een goede leerkracht de eer te na om deze leerlingen met een beperking maar wat bezig te houden in plaats van te onderwijzen, terwijl dat wel het logische gevolg zou zijn van de aanstaande plannen.

Iedereen met verstand van zaken weet dit en heeft dit de afgelopen periode (soms zelfs meerdere malen) gezegd. Van PO-Raad tot vakbond, van adviescommissie ECPO tot Raad van State, en, wellicht nog veel belangrijker vanwege de kennis en inzichten door praktijkervaring, van schoolleiding tot leerkracht. De minister blijft horende doof.

Verrassend? Nee, natuurlijk niet. We weten ondertussen allemaal ondertussen dat dat gehele plan voor het 'Passend onderwijs' gewoon een smoesje is om de neoliberale ideologische bezuinigingen door te voeren. Men wilde bezuinigen en zocht daar een excuus voor.
Vandaar dat het gehele plan rammelt en alleen maar voor chaos en problemen kan zorgen.

Ondertussen hebben ook de gemeenten opnieuw (!) aan de bel getrokken. De kosten voor het vervoer van kinderen met een beperking maar ook bijvoorbeeld de aanpassingen van schoolgebouwen die nodig zullen zijn voor bijvoorbeeld kinderen met een lichamelijke handicap binnen het reguliere onderwijs, alsmede het vergroten van klassenruimtes binnen het speciaal onderwijs (als het aan deze regering ligt moeten de klassen een 10% groter worden: twee bedden of drie rolstoelen erbij op de mytyl/tyltylscholen, zeg maar).

Uiteindelijk is het 'Passend onderwijs' verworden tot een ongepaste wijze om het onderwijs binnen Nederland binnen een zeer kort tijdbestek te doen afbrokkelen in chaos en problemen. Niet een door banken of speculanten veroorzaakte crisis gloort, maar een door VVD, CDA en PVV veroorzaakte crisis binnen het onderwijs, een streep door het streven naar het beste onderwijs voor iedereen.
En het gehandicapte kind betaalt de rekening.

Lees hier het artikel "Door 'ongepast' onderwijs dreigt chaos op scholen" uit het Eindhovens Dagblad en hier het artikel "'Problemen gemeenten door passend onderwijs'" uit De Gelderlander.

Lachen met Ton (nou ja, lachen?)

Ton Elias, de nitwitterigste nitwit van de VVD heeft al wat onzin uitgekraamd in het verleden.
Hier nog een kleine bloemlezing

Waar is iedereen? Ik ben het zat!

Bijna een jaar geleden dropte "onze minister" het bommetje van de bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Wij zijn dezelfde dag dit blog begonnen, en het is echt aardig om af en toe terug te lezen, want onze boodschap is nog steeds uiterst actueel.
We worden door dit neoliberale flutkabinet aan alle kanten gepiepeld. Ze goochelen met cijfers, vertellen halve en hele onwaarheden maar zetten vooral de zwaksten in de samenleving ongenadig in de hoek.
De 300 miljoen bezuiniging treft niet alleen de mensen die worden ontslagen. Dat is natuurlijk een giga-klap, maar het is niet het enige. De bezuinigingen treffen vooral die leerlingen die ons zo hard nodig hebben.

Er wordt nog steeds met miljoenen gegoocheld en er worden veel verschillende getallen genoemd. De minister heeft zelfs een convenant gesloten met een aantal bonden en achteraan de rij staan wij erbij en we kijken er naar.

We hebben ondertussen op ons netvlies wat heel concreet de gevolgen van deze bezuinigingen in de school zijn. Termen als "verschraling" en "verarming" doen niet eens recht op wat er staat te gebeuren.
Doordat een gemiddelde school voor speciaal onderwijs tussen de 20 en 25% formatie moet ontslaan is het beeld overal hetzelfde. Op al die scholen moet de complete zorgstructuur worden opgedoekt.
Om nog wat te kunnen redden moeten alle collega's die functies buiten de klas hebben weer de klas is. Alle interne begeleiding wordt opgedoekt, het begeleidingsteam wordt gehalveerd, directies voor de klas, klassen vergroot en dat alles om nog maar wat te kunnen blijven doen.

Vandaag hoorden we van een bestuur uit het oosten van het land waar 400 van de 1200 collega's moeten worden ontslagen. Dan breekt je hart. Dan weet je dat er weer VSO-groepen zullen ontstaan met 15 of 16 leerlingen. Geen individuele aandacht meer, geen individueel programma, en dat alles dankzij Marja en haar trawanten.

En als ik dit hoor en zie dan denk ik: waar blijven jullie nou, waar zijn nou al die fantastische onderwijsmensen die door dit stelletje minkukels worden afgeserveerd.

Ome Ton Elias zei het van de week weer treffend: we zijn in het onderwijs een stelletje lummelende losers, die een stapje harder moeten lopen: "een tandje bij". Maar iedereen laat het gebeuren, en daar ben ik helemaal klaar mee.

Het wetsvoorstel komt binnenkort in de kamer, het CDA ligt op apegapen, de PVV hoor je alleen als de koningin een hoofddoek opheeft of als ze het in Limburg over Halal vlees hebben en de VVD.... ach, de premier van alle Nederlanders zegt op televisie gewoon dat hij sommige liberale standpunten laat lopen omdat hij dat heeft afgesproken met de SGP.
Volg ons, hier, op twitter, of facebook, en laten we er weer tegenaan gaan.

Zijn ze nou helemaal belazerd.