maandag 21 februari 2011

Open brief (vervolg: het antwoord)

Toen onze Ton de boze brief die wij hieronder hebben opgenomen had ontvangen paste hem natuurlijk eerst wat stilte.
Wat had hij gedaan, waar had hij dit aan verdiend?

De stilte was, zoals we van onze Ton gewend zijn echter van korte duur. Enige mate van zelfreflectie kent onze Ton namelijk niet. Die reikt niet tot over zijn arrogantie.
Dus klom hij in de pen en liet de inmiddels zoveelste grove schoffering en belediging op zijn toehoorders en criticasters los.
Wat dat betreft is hij niet heel veel anders dan onze andere brokkenmaker die eerder de VVD verliet: schelden en anderen schofferen dat het een lieve lust is, maar o jee als iemand anders iets lelijks zegt.

Wacht, ik geef even een voorbeeld: Ton had namelijk een prachtige lezing klaar voor al die niet-willende scholen, leerkrachten, ouders, bonden en organisaties en daar kunnen we wat leuke voorbeelden uit halen.

Democratie


Wat is democratie toch een groot goed. Je woont in een land met, laten we zeggen 16,5 miljoen mensen. iets meer of minder, soit.
In de democratie mag je als burger invloed uitoefenen op wat de overheid doet met het land. Dat doe je door verkiezingen.

iedereen heeft dan een joekel van een waffel. Iedereen belooft de hemel. Weet je nog, George Bush in Amerika: "Read my lips: NO MORE TAXES".

Na de verkiezingen moet, om in onderwijstermen te blijven, het verkiezingsresultaat geoperationaliseerd worden. We hebben zeg maar te maken met een vorm van opbrengstgericht werken: er wordt gewerkt en de opbrengst is een regering.

En daar gaat het fout: een minderheidsregering. Dat betekent dat de partijen die gaan regeren geen meerderheid hebben in de tweede kamer. Om voor de basis van het beleid aan een meerderheid te komen heeft die minderheidsregering een "gedoogpartner". Dat is eigenlijk het gekke broertje van het stel. Die mag niet meedoen, maar wel ja-knikken.

En dat is nou de PVV. Die denken niet na. Die zijn waarschijnlijk bang voor Ton met de bon ton. Dat is natuurlijk ook een ongelooflijk ongeleid projectiel. Een man (rond als een ton) die nietsontziend door de tweede kamer stiefelt. Hij gat zonder enige kennis van zaken tekeer tegen het meest kwetsbare en meest waardevolle wat we hebben: onze kinderen. Daar zijn die PVV-ers natuuurlijk bang voor. En anders wel voor de grote blonde leider: de fractiediscipline staat voorop; zelf denken verboden.

De uitkomst van wat "democratie" heet is een kabinet wat nergens naar luistert, alles aan de kant zet om de zwaksten te pakken en vooral kil en draconisch te bezuinigen.

Democratie, wat heb je er aan?

Bioscoop Verbijsterd, zaal 1 (sequel)

Opnieuw een voorproefje van de productie "Wanhoop" door het team van wijzijnverbijsterd.

Kijk en huiver!

Open brief

Via de mail kregen wij van wijzijnverbijsterd een open brief aan Ton met de bon ton (c'est le ton qui fait la musique)
De brief is afkomstig van Peter Mol van REC 4.5 uit Castricum.
Hierin wederom een duidelijk en heldere stellingname. Niks onfatsoenlijks, maar alleen wijzend op de feiten.
Zoals Ton met de bon ton altijd zegt "met argumenten". Daar is hij zelf niet zo gevoelig voor. Hij is meer van de harde hand: dit kind weg, die school dicht, en dat alles zonder enige kennis van zaken.

Beste meneer Elias,

Gelukkig kon u zaterdag 5 februari even tijd maken om een interview te geven in “Spijkers met koppen”. Meestal bent u afwezig als ik op een manifestatie ben of op een “ontmoeting met de politiek”. Ook de heer Dijsselbloem was aanwezig, vooral om u aan te vullen. Dat u niet weet dat ook scholen voor doven, blinden, slechtzienden en slechthorenden flink gekort worden op hun budget (22% !!) wist de heer Dijselbloem gelukkig goed te maken. Hij wees u erop dat er achter de brief van de minister, nog een financiële paragraaf zat. Dat scholen voor epilepsie met meer dan 60% (ja 60%) in hun middelen gekort worden en dus waarschijnlijk dicht moeten ,was u ook niet bekend.
Nieuwigheid, zeggen ze in West-Friesland (dat is Noord-Holland).

Er moet € 300.000.000 bezuinigd worden op Passend Onderwijs. Voor een leek is dat een ingewikkeld verhaal. Ook als deze bezuiniging niet zou doorgaan, “gaan we terug naar het begrotingsniveau van 2008”.
Het betekent (ook ik souffleer u nu even net als de heer Dijselbloem) dat scholen voor speciaal onderwijs grotere klassen krijgen, personeel moeten ontslaan en veel minder zorg kunnen bieden.
Tja, zegt u, maar die zorg was toch al niet best.
Nee, u heeft gelijk dat leerlingen op een ZMLK school niet allemaal uitstromen naar de havo. En scholen voor leerlingen met een flinke gedragsstoornis hebben in de eerste paar maanden ook iets anders aan hun hoofd dan “tafels van vermenigvuldiging”. Met geeft wel les over tafels, maar vooral over hoe we het voor elkaar krijgen dat die niet om het uur door het lokaal vliegen.

Opnieuw oproep aan de media

De media blijven helaas een onevenwichtig beeld tonen van (de gevolgen van) de bezuinigingen en door de gebeurtenissen in Noord-Afrika dreigt het nieuws over de ramp in het onderwijs wat ondergesneeuwd te raken. Daarom is het goed wanneer iedereen de media wijzen op wat er aan de hand is en hen ook duidelijk maken dat er veel meer aandacht gegeven moet worden aan wat alle kinderen van Nederland in het algemeen en de kinderen in het speciaal onderwijs of met speciale begeleiding in het bijzonder aangedaan wordt.

Hieronder een brief die een van de lezers van dit blog verzond naar het AD.

Geachte redactie

Als lezer van het AD, maar zeker als ambulant begeleider cluster 2 was ik vanmorgen verbaasd, boos, geschokt en verdrietig bij het oppakken van de krant.
Zowel op de voorpagina als op pagina 4 stond breed uitgemeten hoe onze premier 'goed ligt' bij de Libelle vrouwen en hoe deze lezeressen aan zijn lippen hangen. Vervolgens staat er op pagina 5 in een klein kader onderin (deze verwijzing zegt ook al iets over het belang) een stukje over het zorgelijke, maar ook schokkende nieuws betreffende de bezuinigingen in ons zorgonderwijs.
U noemt in dit artikeltje: speciale klassen groter, 6000 ontslagen, er wordt 300 miljoen bezuinigd! Onze premier weigerde gisteren op het spoeddebat te komen, omdat hij naar het Libelle café moest.

Ontslag? Klaar ..... af!

Tja, jammer joh, stelletje losers!
Niet het idee van ons van wijzijnverbijsterd, maar van ons vrolijke trio Marja, Mark en Ton. Natuurlijk hobbelt Kathleen daar wat omzichtig achteraan, maar hardop durft ze het niet te zeggen.

Afgelopen vrijdag stuurde Marja alvast aan alle scholen die met de bezuiniging te maken krijgen een brief hoeveel personeel schoolbesturen op de ontslaglijst moeten zetten.
Voor de plannen van Van Bijsterveldt is dat nodig om de bezuinigingen in 2012 in te laten gaan.

Het gaat volgens de bonden inmiddels om meer dan 7000 mensen met een enorm kostbare expertise. Een expertise die je natuurlijk niet terugkrijgt met een eenjarige ludieke cursus voor de collega's in het reguliere onderwijs en een uurtje "speciaal onderwijs" in de week op de Pabo.

We hoeven u niet meer te vertellen hoe dom, onzinnig en misdadig deze ontslaggolf is.
De bonden nemen ondertussen stelling.
Lees hier de brief die algemeen voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, Walter Dresscher, geschreven heeft aan de AOb-leden die in het Primair Onderwijs werken.

De twee grote onderwijsbonden AOb en CNV-O houden nauwlettend een vinger aan de pols en staan hun leden met raad en daad bij, ook in deze dreigende situatie.

Brief Internetconsultatie (2)

"In zijn algemeenheid is het zo dat de minister een slecht plan inhoudelijk niet wil bespreken. Er zijn door de oppositiepartijen betrekkelijk eenvoudige alternatieven gegeven om te bezuinigen. Er is meer tijd gevraagd om het proces van Passend Onderwijs op een goede manier te kunnen vormgeven. De minister gaat hier niet op in. En dat kan ze ook doen, want alle consequenties liggen bij de kinderen, de ouders, de samenwerkingsverbanden en de scholen."

Zo besluit Lenie Steinmeier (trajectbegeleider en ambulant begeleider Herman Broerenschool Delft) haar bijdrage aan de internetconsultatie.

Klik hier om haar gehele zeer heldere uiteenzetting te lezen.

Soms zegt een foto genoeg !

HYVES II

Sinds gisterenmiddag staat de teller op ruim 300 !
Hier enkele reacties van mensen die zich hebben aangemeld op de nieuwe Hyves: www.wijzijnverbijsterd.hyves.nl (klik hier om aan te melden)
wij zijn verbijsterd
Tnxs...
gisteren, 19:06
Jannie
Samen staan we sterk. Komen er straks nog meer kinderen thuis te zitten? Nu ze nog meer willen bezuinigen!!!
Geert-Jan
Ik ben verbijsterd, de baas
Jollie
zoals wij allen zijn.......
elisabeth
vind deze site geweldig heb zelf een zoon met adhd pdd nos hij is nu volwassen en aan het werk maar o wat is het nodig passend onderwijs en aandacht voor deze kids ze hebben er recht op trouwens . veel succes met de site
Lonneke
Geweldig initiatief!
Mijn dochter wacht al anderhalf jaar op een passende plek....
Elly
wie bepaalt de rugzak????? een deskundige of een asociaal kabinet wat koste wat het kost alles de nek om wil draaien????verenigdlinks.eu omdat het anders moet .lijst 12 nr 8 frieze provinciale state verkiezingen.als we kunnen ondersteunen we helpen graag........
Els
hoi ben blij dat jullie deze side gestart zijn ,ik heb ook 2 kleinzoons met hetzelfde probleem ik wens jullie veel succes hiermee ,waar moet het toch allemaal naar toe hier in nederland met onze kinderen ?
groetjes Els

Bioscoop Verbijsterd, zaal 1

Vanaf volgende week draait in bioscoop Verbijsterd aan het passend onderwijsplein de film WANHOOP in zaal 1

Wij van wijzijnverbijsterd hebben voor u een voorproefje.

in een groter formaat te bekijken op youtube, klik hier