maandag 21 februari 2011

Democratie


Wat is democratie toch een groot goed. Je woont in een land met, laten we zeggen 16,5 miljoen mensen. iets meer of minder, soit.
In de democratie mag je als burger invloed uitoefenen op wat de overheid doet met het land. Dat doe je door verkiezingen.

iedereen heeft dan een joekel van een waffel. Iedereen belooft de hemel. Weet je nog, George Bush in Amerika: "Read my lips: NO MORE TAXES".

Na de verkiezingen moet, om in onderwijstermen te blijven, het verkiezingsresultaat geoperationaliseerd worden. We hebben zeg maar te maken met een vorm van opbrengstgericht werken: er wordt gewerkt en de opbrengst is een regering.

En daar gaat het fout: een minderheidsregering. Dat betekent dat de partijen die gaan regeren geen meerderheid hebben in de tweede kamer. Om voor de basis van het beleid aan een meerderheid te komen heeft die minderheidsregering een "gedoogpartner". Dat is eigenlijk het gekke broertje van het stel. Die mag niet meedoen, maar wel ja-knikken.

En dat is nou de PVV. Die denken niet na. Die zijn waarschijnlijk bang voor Ton met de bon ton. Dat is natuurlijk ook een ongelooflijk ongeleid projectiel. Een man (rond als een ton) die nietsontziend door de tweede kamer stiefelt. Hij gat zonder enige kennis van zaken tekeer tegen het meest kwetsbare en meest waardevolle wat we hebben: onze kinderen. Daar zijn die PVV-ers natuuurlijk bang voor. En anders wel voor de grote blonde leider: de fractiediscipline staat voorop; zelf denken verboden.

De uitkomst van wat "democratie" heet is een kabinet wat nergens naar luistert, alles aan de kant zet om de zwaksten te pakken en vooral kil en draconisch te bezuinigen.

Democratie, wat heb je er aan?

2 opmerkingen:

  1. Linda Uitdenbogerd22 februari 2011 om 07:50

    Ik ben ook steeds meer aan het nadenken over een staatsgreep. Volgens mij hebben we meer aan een goedaardige dictator dan aan deze democratisch gekozen bedrijfsleiding.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moeten we dan toch net als in Tunesie, Egypte, Oman, Libie de straat op? Het Malieveld bezetten en zo. Alleen zie ik de koningin niet vluchten naar haar öord in Zandvoort". De heer Rutte moet gewoon op zijn lazer krijgen van zijn moeder als ze hem vanavond instopt

    BeantwoordenVerwijderen