vrijdag 27 mei 2011

De schaamteloosheid van van Bijsterveldt

In de bijdrage hier vlak onder wordt duidelijk dat de minister en haar neoliberale trawanten een eigen wereld hebben die ver weg staat van de wereld van de normale mensen.
Nu is ze van huis uit natuurlijk verpleegster, en daar is ze dan ook voor opgeleid. Dat is een geluk, want met die opleiding blijk je jezelf "onderwijsspecialist" en misschien wel "hoogleraar" te mogen noemen.

Want wat lezen we vandaag?

De onderwijsbewindslieden verkondigen hogere prestaties van alle leerlingen in 2015 aan door een opbrengstgerichte leercultuur. Opmerkelijk is de schaamteloosheid waarmee de minister en haar staatssecretaris Zijlstra voorstellen hoe je betere onderwijsresultaten bereikt (landelijke toetsen op leerwinst per leerling naast eindverantwoording in CITO of Centraal Examen); de hogere streefdoelen als opmaat voor de inspectie om scholen wel of niet de groene of rode kaart uit te delen; de verplichte opname in een beroepsregister van leraren en schoolleiders met nascholingsplicht en de manier hoe in scholen personeel elkaar kritisch moet bevragen. Ook nu weer wordt een meetsysteem ingevoerd gebaseerd op de zwakste scholen die zich moeten verbeteren naar voorbeeld van de betere scholen. Het helpt niet dat schoolbesturen aangeven zelf verantwoordelijkheid te kunnen zijn en de overheid voor die zwakke scholen een ander opsporingssysteem moet gaan hanteren.

De rest van het artikel leest u HIER.

De bond KBO is een zeer eerbiedwaardig gezelschap, dat zich niet snel van taal bedient die opzien baart. In dit stuk hebben ze het echter over "schaamteloosheid van de minister", en dat zegt genoeg.

Dus waar ze aan de ene kant de grens om zorg te krijgen omlaag brengt, lost ze dat zelf gelijk weer op door te garanderen dat de IQ's omhoog gaan.

U leest het goed.
Het lijkt hier wel een bananenrepubliek, of een ouwe russische daitsja-samenleving. Een verpleegster bedenkt dat we "opbrengstgericht" gaan werken, en dan schieten de IQ's omhoog. Ze sluit geen kinderen uit of zo, of zegt niet voor welke kinderen het specifiek wel geldt.
Voor 'passend' onderwijs wel weer goed nieuws: het aantal probleemkinderen zal omlaag schieten als de IQ's omhoog schieten.

Wat een kul, onzin en belazerij. Al weer plannen en uitspraken die totaal niet gedekt worden door goede cijfers. Weer uitspraken door een minister die niet gehinderd wordt door enige kennis van waar het over gaat.

Het is 2011; het is echt te gek voor woorden dat dit allemaal maar kan gebeuren. het is een open deur, maar ik ben verbijsterd.