donderdag 28 april 2011

Op de koffie

Helaas, we nemen onze woorden terug en dus ook onze dank. Helemaal niet dankzij, maar slechts ondanks.
Dacht eerst het weldenkende deel van Nederland dat wel verstand heeft van onderwijszaken, dat we het jaar respijt te danken hebben aan een fijn-christelijk deal door de SGP, blijken zij helemaal niet met de eer te hoeven strijken: ze hebben namelijk helemaal niets afgesproken of ingeruild.
Althans, zo beweerde eergisteren tijdens het debat over Passend onderwijs SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf . Er was volgens hem op geen enkele manier politiek gevoerd in "de achterkamertjes".

Terwijl iedereen in Nederland er van overtuigd was dat het uitstel van de verruiming van de zondagsopening en het wettelijk even door de vingers zien van het feit, dat vrouwen bij de SGP blijkbaar niet voldoende capaciteiten hebben om officieel en gekozen mee te praten namens de partij (passief kiesrecht), wisselgeld was, bleek dit alles slechts te berusten op toeval. Of Goddelijke voorzienigheid of predestinatie zo u wilt.

Nu zijn wij van wijzijnverbijsterd echt goed van vertrouwen (soms zelfs te goed) maar wanneer dan in dezelfde plenaire vergadering eerder nog zo'n toevallig gezellig onderonsje aan het bod is geweest, waar ook al helemaal niks is afgesproken of ingeruild, dan worden wij helaas door enige twijfel overvallen. Zou het nu echt zo zijn dat Mark voortdurend kopjes koffie drinkt met Zeeuwse babbelaars en Staphorster koek in ruil voor wat praatjes voor de vaak? Of worden wij hier met zijn allen enorm voor het lapje gehouden? Zegt u het maar: toeval of voorbeschikt, koffiekamer of achterkamertjes?

Hoe het ook zij, duidelijk is dat Mark met heel veel halve waarheden te eindstreep tracht te halen. Maxime doet alsof zijn neus bloedt, het zal zijn tijd wel duren en Geert draait voor de zevende maal zijn eigen standpunten nog eens rond, geen PVV-meeuw of -haan die er naar kraait. En zo wordt op geraffineerde wijze de neo-liberale agenda doorgedrukt die uiteindelijk de meest zwakkeren in de kou laat staan. Met name de kinderen van nu, met of zonder beperking, hoogbegaafd of zeer moeilijk lerend, lichamelijk of geestelijk gehandicapt, op de koffie bij Rutte I.

Laten we hopen dat het uiteindelijk alleen maar oploskoffie blijkt.

Ouders (II)

De Ombudsman is een onderzoek gestart naar de positie van ouders in het onderwijs. Ouders van kinderen die extra hulp nodig hebben op scholen in het basis- of voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om deel te nemen aan een enquête.

Opvallend is dat de medewerkers van De Ombudsman wel heel goed weten waar zij het over hebben. "Het wetsvoorstel Passend Onderwijs staat nog voor de zomer op de agenda van de Tweede Kamer. Met de komst van Passend Onderwijs verandert er veel. Dit geldt vermoedelijk ook voor de positie van ouders en het recht op inspraak. De uitkomst van de enquête levert een bijdrage aan het formuleren van aanbevelingen in het kader van het Passend Onderwijs".

Ton en Kathleen zullen wel verbaasd opkijken: Passend onderwijs is volgens hen, en natuurlijk ook tante Marja, namelijk allang op een debacle uitgelopen! Ja, inderdaad, vóórdat het dus ingevoerd is.
We hebben het hier al keer op keer rustig uitgelegd, maar de gedoogcoalitie plus blijft maar roepen om stelselwijzigingen en bezuinigingen op een mislukt stelsel.

Enfin, gelukkig is De Ombudsman een organisatie die wel rustig nadenkt voordat ze wat zegt. Vooral ook omdat juist de ouders buitenspel worden gezet met de nieuwe plannen is het van een groot belang dat juist zij zich laten horen. Klik hier voor de enquête.

Ouders (I) (door de VERBIJSTERDE BAAS)

We hebben in het onderwijs te maken met onze "klanten". Althans, dat willen onze neo-liberale vrinden van de VVD ons doen geloven. We moeten de school zien als een bedrijf; je moet er bedrijfsmatig naar kijken en het ook zo aanpakken. Dan krijg je als vanzelfsprekend te maken met marktwerking en concurrentie, en dat is goed voor de kwaliteit. Volgens onze vrinden dan.
Waarschijnlijk heb je dan ook te maken met winst en verlies, met marges en met advertentie-mogelijkheden in de lokale pers.

Nou, wij niet. Voor ons is onderwijs nog steeds een basisbehoefte en basisrecht van ieder kind. Alle ouders hebben dan op hun beurt ook nog eens het recht om de beste school voor hun kind te zoeken.

Concurrentie? We hebben het liever over conculega's. Alle scholen willen immers hetzelfde: goed onderwijs, dat passend is voor ieder kind.

We hebben te maken met ouders die uitermate betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind. Daarbij zijn die ouders echt niet gek en houden bij wat er gebeurt in de school, in de groep van hun kind en ook in het politieke spectrum.
Overigens geldt dit niet voor echt alle ouders natuurlijk. Er zijn ook ouders die er gewoon zijn, zeg maar. Die hebben hun kind bij je op school en vinden dat ook verder goed.

Een aantal ouders is echter bezorgd, erg bezorgd. In ons geval hebben die ouders zich verenigd in een ouderinitiatief. Dat ouderinitiatief is bezig met een ongelooflijk ingrijpend project.
In totaal gaan vijftien ouders van "met de billen bloot".
Niet in de letterlijke zin als een soort ludieke actie zoals eerder brandweerlieden, nee, dat wil zelfs de Verbijsterde Baas niet op zijn geweten hebben.

Die vijftien ouders van leerlingen van de St. Mattheusschool voor ZMLK gaan nog veel verder. Zij hebben een zeer persoonlijk verhaal geschreven over zichzelf, hun kind, het onderwijs en de gevolgen van de bezuinigingen. Deze indringende verhalen worden gebundeld in een boekje dat binnenkort zal worden gepresenteerd.

Deze ouders zijn echt niet gek. Ze weten wat er aan de hand is en stellen zich ongelooflijk kwetsbaar op.
Hun gevoelens komen op straat, hun persoonlijke verhalen in de publiciteit.
Dat alles om een vuist te maken tegen de bezuinigingen van Marja en haar trawanten.

Het maakt je als directeur van een school nederig wanneer ouders zo ver willen gaan.

Bijdrage van de VERBIJSTERDE BAAS