donderdag 28 april 2011

Ouders (I) (door de VERBIJSTERDE BAAS)

We hebben in het onderwijs te maken met onze "klanten". Althans, dat willen onze neo-liberale vrinden van de VVD ons doen geloven. We moeten de school zien als een bedrijf; je moet er bedrijfsmatig naar kijken en het ook zo aanpakken. Dan krijg je als vanzelfsprekend te maken met marktwerking en concurrentie, en dat is goed voor de kwaliteit. Volgens onze vrinden dan.
Waarschijnlijk heb je dan ook te maken met winst en verlies, met marges en met advertentie-mogelijkheden in de lokale pers.

Nou, wij niet. Voor ons is onderwijs nog steeds een basisbehoefte en basisrecht van ieder kind. Alle ouders hebben dan op hun beurt ook nog eens het recht om de beste school voor hun kind te zoeken.

Concurrentie? We hebben het liever over conculega's. Alle scholen willen immers hetzelfde: goed onderwijs, dat passend is voor ieder kind.

We hebben te maken met ouders die uitermate betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind. Daarbij zijn die ouders echt niet gek en houden bij wat er gebeurt in de school, in de groep van hun kind en ook in het politieke spectrum.
Overigens geldt dit niet voor echt alle ouders natuurlijk. Er zijn ook ouders die er gewoon zijn, zeg maar. Die hebben hun kind bij je op school en vinden dat ook verder goed.

Een aantal ouders is echter bezorgd, erg bezorgd. In ons geval hebben die ouders zich verenigd in een ouderinitiatief. Dat ouderinitiatief is bezig met een ongelooflijk ingrijpend project.
In totaal gaan vijftien ouders van "met de billen bloot".
Niet in de letterlijke zin als een soort ludieke actie zoals eerder brandweerlieden, nee, dat wil zelfs de Verbijsterde Baas niet op zijn geweten hebben.

Die vijftien ouders van leerlingen van de St. Mattheusschool voor ZMLK gaan nog veel verder. Zij hebben een zeer persoonlijk verhaal geschreven over zichzelf, hun kind, het onderwijs en de gevolgen van de bezuinigingen. Deze indringende verhalen worden gebundeld in een boekje dat binnenkort zal worden gepresenteerd.

Deze ouders zijn echt niet gek. Ze weten wat er aan de hand is en stellen zich ongelooflijk kwetsbaar op.
Hun gevoelens komen op straat, hun persoonlijke verhalen in de publiciteit.
Dat alles om een vuist te maken tegen de bezuinigingen van Marja en haar trawanten.

Het maakt je als directeur van een school nederig wanneer ouders zo ver willen gaan.

Bijdrage van de VERBIJSTERDE BAAS

2 opmerkingen:

  1. Heel goed van die ouders!
    En de enige reden dat deze moeder zich op de vlakte houdt, is dat haar zoon op een reguliere school zit en ALLEEN zonder bezuiniging uitzicht heeft op betaald werk....
    'Rugzakmoeder'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben benieuwd naar de actie. Hoop dat het hoop zal geven. De onzekerheid zorgt voor steeds meer initiatieven van ouders. Zoek verbinding met andere initiatieven op http://www.netwerkouderinitiatieven.nl. Daar zitten ook ouders achter die graag willen zorgen voor een bereikbaar netwerk.
    De vijftien ouders zijn alvast uitgenodigd om het initiatief aan te melden. En dat de rest mag volgen!

    BeantwoordenVerwijderen