woensdag 29 juni 2011

Handelingsplannen: allemaal onzin

Wij van wijzijnverbijsterd zijn verbijsterd, echt waar. Vanmiddag in het debat over de voortgang van het "passend onderwijs" gaat het in de tweede termijn van de minister over eeeeh eeh eeehm even kijken eeeh passend eeeeh onderwijs.

Er worden in de discussie wat opmerkingen gemaakt. Het gaat daarbij over de rol van de ouders en de invulling van deze rol binnen het passend onderwijs. Nu, wordt er betoogd, hebben ouders een handelingsplan waar ze zich aan vast kunnen houden, en dat verdwijnt in de toekomst.

Dan zit je voor de computer, je verwacht een door "The Fonz" ingegeven intelligent antwoord, je hoopt dat je vakminister dit keer niet een hele beroepsgroep schoffeert, afserveert en voor schut zet.

Dan hoor je in de discussie in de Tweede Kamer de voor mij toch wel historische woorden, uitgesproken door onze minister: "ach, het handelingsplan wordt schromelijk overdreven. De inspectie kijkt niet naar de handelingsplannen, dat heb ik vanmorgen nog met de inspectie besproken. En ach, er zijn scholen en begeleiders die stellen zo'n handelingsplan soms wel 2 of 3 jaar per jaar vast, dat is nergens voor nodig. In MIJN regelgeving staat dat 1 maal per jaar moet, en dat is dan ook zat. Het is allemaal overbodige administratie en nutteloze bureaucratie".

Nou snappen we het eindelijk. Voor al die kinderen in het speciaal onderwijs wordt jaarlijks een handelingsplan gemaakt. Dat stuurt het handelen in de klas aan. Dit wordt met ouders besproken, en in de wet staat dat er "overeenstemming" moet zijn. Dat plan moet dus door ouders ondertekend. Dan wordt het handelingsplan na een periode geëvalueerd, er komt weer een bespreking, een nieuw plan en zo steeds verder. De inspectie serveert scholen af als er op 1 handelingsplan 1 handtekening van een ouder ontbreekt. Dan ben je een fokking zwakke school.

En dan zegt deze gemankeerde omhooggevallen assistent-verpleegster dat "dit nou valt onder overbodige bureaucratie".
Wij snappen dat ze ouders geen rol meer wil geven, die zouden wat te zeggen hebben, schei eens uit.

Nee, dan deze minister. Die heeft geen benul, geen benul van ouders, geen benul van onderwijs en al helemaal geen benul van alle mensen die zich dagelijks het schompes werken om dat onderwijs zo goed mogelijk invulling te geven.

Overbodige bureaucratie, flikker toch op.

Het speciaal onderwijs afgeserveerd (alweer)

Als je vanmiddag naar het debat hebt geluisterd in de commissie onderwijs dan bekruipt je waarschijnlijk een onbestemd gevoel.
Een gevoel van onbestendigheid, van "er klopt iets niet" en van "dit heb ik eerder meegemaakt".

De ondertussen bekende leden van de commissie onderwijs zitten in een halve cirkel: Ton met de bon Ton, K4 Ferrier, Voordewind, Dijsselbloem, Manja Smits en alle anderen, met de minister aan de andere kant, geflankeerd door "The Fonz", Fons Dingelstad, de almachtige algemeen directeur-generalissimo passend onderwijs van het ministerie van onderwijsafbraak, cultuurbarbarisme en wetenschapsafvoerputjes.

In het debat is de minister vervolgens eeeeh eh ja, eeeehm eh... ouderwets eeeeh op eeeeh dreef, ze weet de antwoorden niet precies en wordt veelal gesouffleerd door "the Fonz".
In de hele discussie is Marja zo beweeglijk als een blok beton. Dit is niet anders dan we van haar gewend zijn.

Over het gebruiken van verkeerde cijfers wordt wat badinerend gedaan, want "het aantal zware gevallen groeit wel".

In de tweede termijn werd door een aantal kamerleden aangegeven dat er ernstige signalen zijn dat er momenteel een "run" op het speciaal onderwijs is om nog een plekje te hebben voordat het passend onderwijs ingaat.

Kijk, je kan dat vergelijken met de laatste bus die op het punt staat te vertrekken, om middernacht op het centraal station.
Je kan dan op verschillende manieren reageren. de eerste is: we kijken wie er echt mee moet, en als de bus vol is, is-tie vol. Meer plekken zijn er niet. Een tweede manier van benaderen is: we
kijken wie er mee moet, en als er meer zijn dan er in de bus kunnen, zetten we nog een bus in, want blijkbaar zijn er NU mensen die mee moeten. De derde manier is: we vervroegen gewoon het moment van vertrek naar half 12. Wie er is, mag mee en wie er niet is, of onderweg, of degenen die het goed gepland hebben, die mogen niet mee en moeten maar zien hoe ze het oplossen.

De laatste variant is waar deze getalenteerde en charismatische minister voor gekozen heeft. Omdat er wordt aangegeven dat er misschien meer kinderen naar het speciaal onderwijs gaan vervroegt ze de laatste datum waarop de groeiregeling gebruikt kan worden naar 1 oktober van dit jaar. Je zal maar autistisch zijn, of een verstandelijke beperking hebben en ouders hebben die zo STOM zijn om je naar het speciaal onderwijs te willen sturen.

We weten al wat er dan gebeurt; die leerlingen worden aangemeld bij het "KAPLAcollege", de nieuwste school in het idyllische Bijsterveldt. (aka het "kansloos plan-college)

van Bijsterveldt heft de democratie officieel op


Vandaag was het debat in de Tweede Kamer. Het debat waar velen op hebben gewacht. Zou het spannend worden of niet, zou er wat uitkomen en... zou onze Marja haar ministeriele poot stijfhouden of zou er nog wat te veranderen zijn.
De toon was al snel gezet. Ton met de bon ton zei al heel snel "ik snap jullie niet: er is democratisch besloten dat we dit gaan doen, dus zeur niet"

Op de website van de Aob een kort verslag (de minister houdt zich doof bij debat passend onderwijs), met daarin deze zinsnede:

"Verbazingwekkend was het commentaar van Van Bijsterveldt over de bevindingen van de ECPO. De Tweede Kamer had veel vragen over het document, maar de minister had er geen trek in. Zij bewaart haar commentaar op de plannen voor de formele behandeling van het wetsvoorstel passend onderwijs. Dat bleek bij aanvang van het debat al klaar en wordt vrijdag besproken in de Ministerraad. Daarna gaat het voorstel naar de Raad van State en blijft het voorlopig geheim. Hetgeen voor enige ergernis zorgde bij een aantal oppositiepartijen. Zo vroeg PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zich af of het vijf uur durende debat überhaupt zin had. ‘Ik heb nooit toegezegd dat dit overleg invloed zou hebben op het wetsvoorstel,’ reageerde Van Bijsterveldt."

Het is duidelijk: 160 gesprekken met het veld, waarna rapportage aan de tweede kamer? ammehoela. Schijt aan de kamer, schijt aan het veld en vooral schijt aan iedereen met een hart voor onderwijs.
Het is wederom een zwarte dag voor het onderwijs, maar een bijzondere dag voor Marja: ze heeft vandaag de democratie persoonlijk de nek omgedraaid.

PVV lijft Maxime Verhagen in

Het staat er echt: "Nooit eerder droeg Maxime Verhagen het gedachtegoed van de gedoogpartner PVV zo expliciet uit".

Deze man wil de politiek leider van het CDA zijn, een christelijke partij die staat voor waarden als "naastenliefde" en "barmhartigheid".
Deze man wil lijken op een staatsman, wil vergeleken worden met grootheden als Luns of Cals.

En dan lezen we dit. Echt, het staat er.
Het moet niet gekker worden. Wat je al niet doet om een paar stemmen terug te winnen. Het CDA staat tenslotte in de peilingen op 11 (ELF!!!) zetels, en wij zijn niet verbaasd. Wij van wijzijnverbijsterd hebben al heel lang geroepen dat het CDA verwordt tot een nieuwe Boerenpartij, een partijtje, tussen D66, SGP en Groenlinks, en net zo groot.

Dat krijg je ervan als je je principes verkwanselt aan de Grote Blonde Leider.

Maxime, het aanmeldingsformulier voor de PVV staat op de site. O nee, ze hebben geen leden, dom van me.
Je hoort er alleen bij als Geert dat wil.

Boze ouders in "jong010"


Wij van wijzijnverbijsterd vinden het ook leuk dat we onszelf en onze ouders op andere plekken tegenkomen.

Bijgaand een artikel met foto op de site van "jong010", een jongerensite met allerlei leuke en nuttige informatie.

Lees HIER het artikel