woensdag 29 juni 2011

Het speciaal onderwijs afgeserveerd (alweer)

Als je vanmiddag naar het debat hebt geluisterd in de commissie onderwijs dan bekruipt je waarschijnlijk een onbestemd gevoel.
Een gevoel van onbestendigheid, van "er klopt iets niet" en van "dit heb ik eerder meegemaakt".

De ondertussen bekende leden van de commissie onderwijs zitten in een halve cirkel: Ton met de bon Ton, K4 Ferrier, Voordewind, Dijsselbloem, Manja Smits en alle anderen, met de minister aan de andere kant, geflankeerd door "The Fonz", Fons Dingelstad, de almachtige algemeen directeur-generalissimo passend onderwijs van het ministerie van onderwijsafbraak, cultuurbarbarisme en wetenschapsafvoerputjes.

In het debat is de minister vervolgens eeeeh eh ja, eeeehm eh... ouderwets eeeeh op eeeeh dreef, ze weet de antwoorden niet precies en wordt veelal gesouffleerd door "the Fonz".
In de hele discussie is Marja zo beweeglijk als een blok beton. Dit is niet anders dan we van haar gewend zijn.

Over het gebruiken van verkeerde cijfers wordt wat badinerend gedaan, want "het aantal zware gevallen groeit wel".

In de tweede termijn werd door een aantal kamerleden aangegeven dat er ernstige signalen zijn dat er momenteel een "run" op het speciaal onderwijs is om nog een plekje te hebben voordat het passend onderwijs ingaat.

Kijk, je kan dat vergelijken met de laatste bus die op het punt staat te vertrekken, om middernacht op het centraal station.
Je kan dan op verschillende manieren reageren. de eerste is: we kijken wie er echt mee moet, en als de bus vol is, is-tie vol. Meer plekken zijn er niet. Een tweede manier van benaderen is: we
kijken wie er mee moet, en als er meer zijn dan er in de bus kunnen, zetten we nog een bus in, want blijkbaar zijn er NU mensen die mee moeten. De derde manier is: we vervroegen gewoon het moment van vertrek naar half 12. Wie er is, mag mee en wie er niet is, of onderweg, of degenen die het goed gepland hebben, die mogen niet mee en moeten maar zien hoe ze het oplossen.

De laatste variant is waar deze getalenteerde en charismatische minister voor gekozen heeft. Omdat er wordt aangegeven dat er misschien meer kinderen naar het speciaal onderwijs gaan vervroegt ze de laatste datum waarop de groeiregeling gebruikt kan worden naar 1 oktober van dit jaar. Je zal maar autistisch zijn, of een verstandelijke beperking hebben en ouders hebben die zo STOM zijn om je naar het speciaal onderwijs te willen sturen.

We weten al wat er dan gebeurt; die leerlingen worden aangemeld bij het "KAPLAcollege", de nieuwste school in het idyllische Bijsterveldt. (aka het "kansloos plan-college)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten