dinsdag 29 november 2011

Jubelende persberichten (ministeriële billen)

Dat minister van Bijsterveldt werkelijk geen benul heeft van onderwijszaken dat weten we onderhand, dat dit kabinet geen enkele moeite heeft met het verkopen van halve waarheden en hele leugens is ook geen nieuws, waarom zijn we dan toch steeds weer geschockeerd wanneer Marja van Bijsterveldt haar plannen rondom 'passend onderwijs' ongeacht welke kritiek of welk advies ook, in weerwil van werkelijk alles en iedereen die met onderwijs te maken heeft (de 'usual supsects' van VVD, CDA en PVV even niet in aanmerking genomen) doordramt?
Omdat het ten koste gaat van de allerzwaksten in het onderwijs.
Welk een schandalige levenshouding om vast te blijven houden aan plannen waarvan iedereen, zelfs het eigen adviesorgaan en zelfs de Raad van State, zegt dat deze "een zware wissel trekken op zowel de leerlingen als de leerkrachten bij het passend onderwijs en daarmee mogelijk op de kwaliteit daarvan". En dan kijkt men nog niet eens specifiek naar de kinderen met een ernstige beperking, de leerlingen binnen het specifieke speciaal onderwijs, die hoe dan ook niet mee zullen kunnen in het opbrengstgerichte 'passend onderwijs' van onze neoliberale garde, die, het liefst het volkslied zingend en met de vlag in top, een ieder die niet mee kan, het liefst zou stilzwijgen.

Nog gekker en hufteriger wordt het wanneer die zelfde mevrouw de minister haar plannen, ondanks alle tegenwerpingen van adviesraden en, opnieuw, de Raad van State, aan de kamer voorlegt met een jubelend persbericht. Jubelend over de ruggen van ouders en leerlingen, leerkrachten en scholen, die in een zeer nabije toekomst in rampzalige problemen zullen komen.

AOb-voorzitter Walter Dresscher stelt op de site van de Algemene Onderwijsbond: "Er wordt op onverantwoorde wijze 300 miljoen euro wegbezuinigd. Daardoor worden zesduizend formatieplaatsen weggesneden. De werkdruk voor de rest van het onderwijspersoneel neemt drastisch toe. De minister roept dat het beter, transparanter en minder bureaucratisch wordt. Bovendien stelt ze dat er meer geld naar de klas gaat. Wie denkt ze met dit soort teksten voor de gek te houden?"

Nou, stellen wij van wijzijnverbijsterd, vooralsnog de coalitiegenoten en verder Henk en Ingrid, die zolang het hen niet aangaat en zolang Geert zondebokken creëert als "de moslim" of "de Griek", alles dom papegaaien wat hun wordt voorgekauwd.

Schaamteloos zwelgend in het idee even lekker met de meest minieme meerderheid zo snel mogelijk alle sociale, culturele en menselijke waarden af te kunnen breken, zonder met iemand rekening te houden, zet Marja met graagte de botte bijl in het speciaal onderwijs: die invaliden kunnen toch al niet lopen, dus kunnen hun stoelpoten afgezaagd, die leerlingen met een beperking hebben toch al weinig mogelijkheden dus kunnen nog wel wat meer begrensd.
Adviezen of kritiek die op zoek zijn naar ware cijfers, nuances en het samenstel van sociale en op medemenselijkheid betrokken waarden en normen, daar veegt zij haar ministeriële billen mee af.
Dát is de boodschap die Marja en haar club ons geven. Met een jubelend persbericht.

Lees hier de reactie van de AOb op het voorliggende wetsvoorstel 'passend onderwijs' en de wijze waarop minister van Bijsterveldt de kritiek van de Raad van State naast zich neer legt.

Lange neuzen (ofwel: over leugen en bedrog)

Weet u het nog, de lange neuzen van Mark en Maxime, en de kromme rekensommetjes van Marja: "op onderwijs wordt door dit kabinet niet bezuinigd"
Maar wat u en wij van wijzijnverbijsterd al lang wisten wordt nu door de Algemene Onderwijsbond op haar site nog eens keihard bevestigd: dit kabinet bezuinigt wel degelijk op onderwijs en brengt hiermee, na het halsstarrig vasthouden aan de maatregelen rondom 'passend onderwijs' en prestatiebeloning, het gehele onderwijsniveau in Nederland in gevaar. En niet alleen voor de, in het neoliberale denken toch al afgeschreven leerlingen die extra zorg en aandacht behoeven.

In de woorden van de AOb: "Niet alleen bezuinigt het kabinet op passend onderwijs en ‘herinvesteert’ dat bedrag in de prestatiebeloning waar helemaal geen draagvlak voor is, ook daalt het bedrag per leerling."
‘De terugloop van financiële middelen, gecombineerd met het feit dat veel schoolbesturen moeite hebben met een degelijk financieel beleid, zorgt ervoor dat de kwaliteit van het primair proces onder druk komt te staan’, aldus Walter Dresscher, voorzitter van de AOb.


De bond heeft daarom een brief doen uitgaan naar de onderwijswoordvoerders van de partijen in de Tweede Kamer.
Van Ton met de bon ton (VVD) kunnen we weer de nodige schofferingen ten aanzien van leerkrachten, ouders en leerlingen zelf verwachten, van Kathleen Ferrier (CDA) verwachten we natuurlijk .... eh .... zoals gewoonlijk niks, noppes, nada en van onze Harm Beertema verwachten we een luidkeels gezongen Wilhelmus en vlaggengewapper voor de popi-bühne waarop Henk, Ingrid en hun familie uit Limburg gezeten zijn.
Maar misschien kunnen we wel nog wat weldenkendheid van bijvoorbeeld de SGP verwachten, naast de meestal goed ingewijde woordvoerders van de andere partijen, wie weet.

Lees de brief van de AOb hier.

Wetsvoorstel "passend onderwijs" en advies Raad van State nu online

Het wetsvoorstel voor "passend onderwijs" is vanaf nu te vinden op de site van de rijksoverheid. Klik hier voor het stuk "Wetsvoorstel wijziging van enkele onderwijswetten".

het wetsvoorstel omvat plm. 180 pagina's en we hebben dat nog niet in dit kort tijdsbestek kunnen lezen.
Wel hebben wij al het advies van de Raad van State met een schuin oog kunnen doornemen. De kritiek op de inhoudelijke kant (bijvoorbeeld met betrekking tot de wijze waarop cijfers worden gebruikt en de onjuistheid daarvan) maar ook de procedurele kant (de Raad ziet al voldongen feiten terwijl de wet nog niet eens van kracht is) is niet mals. Lees het advies hier.

Later meer hierover op dit blog, maar we nodigen iedereen uit om eventueel al te reageren in de commentaren.

Bezuinigingen Speciaal Onderwijs in kaart (AOb)

De AOb heeft (letterlijk en figuurlijk) in kaart gebracht wat de gevolgen van de plannen voor "passend onderwijs" zullen zijn, als ze inderdaad worden doorgevoerd als aangekondigd.

De tendens is duidelijk: 12,5 tot 15% (maar soms zelfs veel meer) banenverlies en vergroting van de klassen binnen het speciaal onderwijs met meer dan tien procent. Niet alleen verlies van banen, maar bovenal verschraling van daadwerkelijk 'onderwijs dat past' voor juist de leerlingen die alle aandacht nodig hebben vanwege hun beperking.
En dan hebben we het niet, we melden het nog maar eens vanwege het bord voor de kop van een aantal politici, over leerlingen met dylexie of die niet stil kunnen zitten, maar over leerlingen met een geestelijke of lichamelijke beperking, kinderen met een iq lager dan 55 bijvoorbeeld of blinde kinderen, kinderen met een ernstige vorm van autisme of kinderen in een rolstoel.

Bij deze plannen zijn de zwaarst getroffen provincies zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant waar tussen de duizend en 1.600 mensen hun baan verliezen.
Bij de cijfers is nog niet berekend hoeveel mensen eventueel herplaatst kunnen worden in de nieuwe samenwerkingsverbanden. "Wie daarin terecht komt is nog onbekend, de samenwerkingsverbanden zijn nog niet gevormd, waardoor vooralsnog alle mensen eerst ontslagen moeten worden voordat zij herbenoemd kunnen worden".
En aangezien momenteel de gemeenten ageren tegen de voorliggende voorstellen rondom de samenwerkingsverbanden (zij willen veel meer instemmingsrecht) is het nog zeer de vraag wanneer die samenwerkingsverbanden er komen. Kortom, de ontslagen collega's uit het speciaal onderwijs en de diensten AB mogen het, ruw gezegd, voorlopig lekker zelf uitzoeken.

Lees hier over de in kaart gebrachte gevolgen op de site van de AOb.