woensdag 7 maart 2012

Boze en gekwetste ouders naar aanleiding van ongefundeerde en schofferende uitspraken van Dhr. T. Elias


Bij het kamerdebat van afgelopen dinsdag 6 maart zijn uitspraken gedaan door Dhr. Elias die voor vele ouders en hun kinderen als uitermate kwetsend, ondoordacht en ongenuanceerd zijn ervaren.
Dat deze ouders dit niet zullen accepteren zal duidelijk worden uit een door hen opgestelde brief aan de leden van de Tweede Kamer.
U kunt de brief hier lezen.

Zelfbewuste leraren (Redactioneel artikel Trouw)

Vandaag staat in dagblad Trouw een gedegen commentaar van de hoofdredactie, waarin te lezen is hoezeer deze weet heeft van de feiten en waaruit tevens een enorme waardering spreekt voor de lesgevenden in Nederland, die gisteren bij monde van 50.000 collega's duidelijk maakten dat de weg die de huidige minister OCW bewandelt heilloos is.
Niet gratuit, maar met argumenten en zelfs met een alternatief.
Zoals het artikel zegt: "De 50.000 leraren in het stadion wisten gisteren zelf ook wel dat de bezuiniging niet zomaar is teruggedraaid. (...). Het nieuwe zelfbewustzijn gaat op dat punt gepaard met realisme. De onderwijsbonden hebben voorgesteld om de 300 miljoen elders in het onderwijs te zoeken. De prestatiebeloning die het kabinet aan het onderwijs heeft beloofd, mag komen te vervallen. Dat betekent geen hoger salaris voor leraren die het extra goed doen".

Wanneer we reacties van Ton Elias c.s. moeten geloven dan stonden die 50.000 er gisteren onnadenkend en opgehitst.
Niets is minder waar en ook dit legt het artikel duidelijk uit:"De stakende leraren benadrukken dat het hen niet om de eigen baan gaat, maar om de leerlingen. Dat argument is geloofwaardig: de bezuiniging op het 'passend onderwijs' raakt de verantwoordelijkheid van het lerarenvak. Het gaat over leerlingen die extra zorg nodig hebben. Vanzelfsprekend zullen leraren daarvoor op willen en moeten komen. Het kabinet zou hen erom moeten prijzen"

Het is een verademing om na veel artikelen die de plank (deels) misslaan eens een evenwichtige en serieuze benadering van de argumenten en standpunten van het onderwijsveld te lezen.
Misschien dat een deel van de politiek na het lezen van dit stuk beseft dat het de leerkrachten ernst is. Dat wij serieus willen spreken over alternatieven, die zelfs al voor handen zijn.
"De ruil is een serieus voorstel, waar de minister van onderwijs serieus op moet reageren. Het zou de discussie over zorg aan leerlingen met een ziekte of beperking meteen uit de sfeer van verwijten kunnen halen, waar die nu ten onrechte in terecht is gekomen (...). ".

Beter kunnen wij het niet zeggen.

Lees hier het gehele artikel