dinsdag 21 juni 2011

Zijn wij nou zo slim: leugen nr. 27

U weet het vast nog wel, de brief in januari waar onze Marja de hele ellende in aankondigde. Tegelijk met het voorstel heeft ze de "internetconsultatie" opengesteld.

Dat is nieuw.
Dan kan je thuis op je gemak een eigen mening vormen, op papier zetten en dan via een website "uploaden" naar het ministerie.

Heel veel ouders hebben hier slapeloze nachten over gehad. Die hebben hun ziel en zaligheid in een stuk gelegd waar tranen overheen zijn gegaan en waar uit de inzendingen vooral hun zorgen en angsten spreken. Er zijn uiteindelijk meer dan 2000 internetconsultaties ingestuurd.
Dan hoop je dat daar serieus mee om wordt gegaan. "Waarom doe je het anders" kun je je afvragen.

Nou, niks van dat alles. Marja heeft ook dit niet serieus genomen. In haar laatste brief van 14 kantjes wijdt ze er deze zin aan.

"Na de internetconsultatie, die meer dan 2000 reacties opleverde, is het wetsvoorstel aangepast en voor advies aangeboden aan onder meer de Onderwijsraad en de Evaluatie en adviescommissie Passend onderwijs (ECPO). De adviezen zijn inmiddels binnen en verwerkt. Na de zomer verwacht ik u het wetsvoorstel te kunnen toesturen. Bij dit wetsvoorstel volgt ook de reactie op het recente advies van de ECPO en de Onderwijsraad."

Nou, daar gaan we. Is dat alles? Ja, dat is alles. Maar lees mee wat er nou eigenlijk precies staat: "na de internetconsultatie is het wetsvoorstel aangepast en voor advies aangeboden aan onder meer de onderwijsraad en de ECPO."

He? Het wetsvoorstel is dus aangepast in de periode na de internetconsultatie, eind maart, waarna het is aangeboden aan de ECPO en de onderwijsraad. En daar weet niemand wat vanaf?
Waarom hebben wij dat niet gehoord? Waarom niet?

OMDAT HET NIET IS GEBEURD NATUURLIJK.

De ECPO geeft een oordeel over het wetsvoorstel wat we allemaal hebben gehad, er staat namelijk in het advies op pagina 9: "Het Wetsvoorstel Passend Onderwijs dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapmet haar brief aan de Tweede Kamer van 31 januari 2011 heeft gepresenteerd"

ZE LIEGT DUS ALWEER, Ze zegt glashard dat het wetsvoorstel aangepast naar de ECPO is gestuurd, en dat is gelogen. De ECPO heeft gewoon een oordeel gegeven over het wetsvoorstel wat we allemaal hebben gekregen op 31 januari. Ze heeft dus helemaal NIKS gedaan met de internetconsultatie, en dat is triest, heel erg triest voor al die mensen die daar hun ziel en zaligheid in hebben gelegd. Maar waarom zet een minister dat nou in een brief aan de Tweede Kamer?

Vervolgens zegt ze in dat ene zinnetje ook nog: "de adviezen zijn binnen en verwerkt'. Nou, dat is mooi. Wij hadden het advies van de ECPO (lees hier hoe onbarmhartig) ook al gezien, maar hoezo verwerkt? waar dan? Door de ambtenaren zeker, die hebben er niks mee gedaan. De ECPO had namelijk een aantal zeer principiële bezwaren, en daar zien we helemaal niks van terug.

Alles bij elkaar is het een twijfelachtig verhaal.

Wij van wijzijnverbijsterd voelen ons af en toe net Louis van Gaal: "zijn wij nou zo slim, of zijn zij nou zo dom"?

Gelukkig hebben we de foto's nog ("Hoop en vrees" in Den Haag)

Daan en Boris
Wij hadden u nog een fotoreportage beloofd van het uitstapje naar Den haag, waar de ouders van de St. Mattheusschool hun boekje "Hoop en vrees" hebben mogen overhandigen aan de verschillende leden van de vaste Kamercommissie voor onderwijs.
Tevens hebben zij zo'n 225 exemplaren achtergelaten voor alle andere leden van de Eerste en Tweede Kamer.

De leerlingen hadden prachtige spandoeken gemaakt en scandeerden onderweg naar het Binnenhof dat zij hun onderwijs, en dus ook hun toekomstperspectief willen behouden. Met de huidige bezuinigingen op speciaal onderwijs (we kunnen het niet genoeg benadrukken dat de bezuinigingen op 'passend onderwijs' in de praktijk zo uitpakken) en ook het pgb zal het onderwijs waar onze leerlingen om vragen (en recht op hebben!) niet meer mogelijk zijn. En daarbij worden de mogelijkheden na school ook flink uitgehold door de neoliberale waan dat de markt wel met oplossingen zal komen.

Ook aanwezig was natuurlijk Daan, die iedereen die wijzijnverbijsterd een beetje volgt natuurlijk kent vanwege zijn blijvende actiebereidheid om goed onderwijs voor zijn zusje Sabine te behouden.

Manja Smits
Ons bezoek aan den Haag was niet alleen om de woordvoerders van de gedoogcoalitie (Kathleen en Ton waren er in ieder geval, Ton, onder excuus, wat verlaat, maar toch)aan te spreken, maar toch ook om juist diegenen te bedanken die wel weten waar het om draait en die, in tegenstelling tot de minister en haar ambtenaren (nota bene!), wel dossierkennis hebben en deze ook gebruiken om telkens weer aan te tonen dat de minister halve waarheden, onzin of zelfs leugens verteld (keer op keer) en goochelt met cijfers om haar gelijk te halen.
Zo mochten de leerlingen de hand schudden van Boris van der Ham (D'66) en vooral ook Manja Smits (SP), die op verschillende manieren alle initiatieven van wijzijnverbijsterd en gelijkgestemden keer op keer ondersteunt met raad en daad. Wij van wijzijnverbijsterd beschouwen Manja vanwege haar inzet en kennis ondertussen als een heuse heldin.

Klik hier om naar de fotopagina's van de St. Mattheusschool te gaan.

"HOOP en VREES" overhandigd aan vaste kamercommissie

Na alle moeite die ouders hebben gedaan om hun persoonlijke verhaal aan het papier toe te vertrouwen is het vandaag gelukt.
De "verontruste ouders" hebben hun boekje "HOOP en VREES" aangeboden aan de vaste kamercommissie onderwijs van de Tweede Kamer.
Het had nog enige voeten in de aarde, want uw Verbijsterde Baas is bijna opgepakt vanwege het "organiseren van een ongeoorloofde demonstratie".

Als je je stem wil laten horen op het binnenhof moet je eigenlijk gekozen zijn. Als je door het Binnenhof loopt, zoals wij, met een stuk of 40 kinderen met een verstandelijke beperking, mag je niet onaangekondigd een spandoek laten zien en je mag ook niks roepen. Daar moet je een vergunning voor hebben.


Omdat we helemaal geen demonstratie van plan waren en wat te luidruchtig waren werd er door een agent gelijk proces-verbaal opgemaakt.
We leken verzeild in "Flikken Den Haag".
Er werd mij, met 70 man om mij heen gevraagd: "u bent niet tot antwoorden verplicht, maar wat komt u hier doen". Uiteindelijk mocht ik gewoon mee naar binnen met achterlating van een blauw boekje: "voor de bewijslast".

In het Tweede Kamergebouw zijn we ontvangen door vooral Manja Smits, Boris van der Ham en onze vriendin Kathleen "k4" Ferrier. Het moet gezegd dat ze de leerlingen die er bij waren erg enthousiast en geïnteresseerd tegemoet traden.


Ze hebben "HOOP en VREES" in ontvangst genomen van de ouders, en ook het verhaal aangehoord van de ouders dat ze duidelijk willen maken dat het gaat om kinderen, en niet om geld, scholen of bezuinigingen. Ook onze vriend Ton met de bon ton kwam aan het eind nog aangerend. Hij was "opgehouden" door de fractie van de VVD.


Ook de leerlingen van ons VSO hebben hun zegje nog kunnen doen: ze waren erg goed in staat om te verwoorden wat ze van de bezuinigingen vinden.

Deze dag bekijkend zijn de ouders zeer tevreden dat ze met hun initiatief de Tweede Kamer bereikt hebben. 
Dat is dan ook iets om trots op te zijn.
Wat ons van wijzijnverbijsterd betreft zijn al deze kanjers (ouders en leerlingen) ons predikaat "goedgekeurd door wijzijnverbijsterd" driedubbel en dwars waard!


Onacceptabel (reactie PO-Raad op brief minister)

"De PO-Raad vindt het (...) onacceptabel dat de invoering van een stelselwijzing gepaard gaat met een bezuiniging. Dit druist niet alleen in tegen de adviezen van de commissie Dijsselbloem, maar treft ook de meest kwetsbare leerlingen."

Na de al niet zo positieve ontvangst door de AOb van de brief van de minister over de voortgang 'passend onderwijs', laat nu de PO-Raad duidelijk van zich horen.
Met name ook het totaal voorbij gaan aan de kritische kanttekeningen van ECPO, het adviesorgaan van de minister zelf over de vormgeving van (de invoering van) Passend onderwijs, is de PO-Raad een doorn in het oog.

In een helder artikel zet men hier de verschillende kritiekpunten op een rij.

BREAKING NEWS Mattheusschool bestormt de Tweede Kamer !!!!!

DE BEELDEN SPREKEN VOOR ZICH ! (en binnenkort nog meer)




En de bus is vertrokken !

Met een grote rode bus, 300 prachtige boekjes "Hoop en vrees", ouders die op de barricaden gaan, spandoeken kinderen zonder ritalin in de bus, auto's met "losse ouders en kinderen, de verbijsterde baas, kortom: de MATTHEUSSCHOOL op en top is OP WEG naar Den Haag om daar dit mooie en ontroerende boek aan te bieden.

Kortom: wij geven NIET op, ondanks het vrolijke getwitter van Job Cohen, waarin hij aankondigt dat het allemaal mee gaat vallen met de bezuinigingen passend onderwijs en dat deze 'herzien' gaan worden. Vast goed bedoeld, maar gevalletje van 'helaas, niet voor onze kinderen bedoeld', het betreft hier namelijk alleen herziening epileptische en dove kinderen, de rest is blijkbaar niet zo belangrijk? Dus nogmaals: WIJ van wijzijnverbijsterd GEVEN NIET OP !!!!!!!!!!!
Zet hem op daar in Den Haag (en Manja Smits van de SP probeert te zorgen voor de pers: dank Manja !!)

Bestuurlijke dwaling

Je zou je toch de ogen uit de kop schamen als zelfs het buitenland zich kritisch uitlaat over de afbraak van cultuur die je teweegbrengt?
Hoelang zal het nog duren voordat het buitenland kritische geluiden laat horen over het schandalig hard korten op geestelijk- en lichamelijk gehandicapten (we noemen het maar op deze vervelende wijze zodat ook Henk en Ingrid het begrijpen) of het uitblijven van een handtekening onder de VN-verklaring van universele rechten van mensen met een beperking? Hoe lang nog voordat men in het buitenland schande zal spreken over een land dat weliswaar zijn huishoudboekje op orde heeft, maar daarbij koste wat kost de voorzieningen en basale rechten van iedereen die economisch niet interessant is heeft wegbezuinigd? Niet lang meer dunkt ons.

Voor nu komen de eerste binnenlandse tegengeluiden op de nieuwe brief van de minister over de voortgang van 'passend onderwijs' (lees hier, hier en hier), waarin de minister opnieuw glasharde leugens verkondigt wanneer zij zegt geen alternatieven te hebben gezien of gehoord.
Ja mevrouw van Bijsterveldt, met je kop in het zand gaat inderdaad een boel aan je voorbij. Dat daarbij ook het verstand niet meer optimaal werkt is evident.
We wijzen in dit kader hier graag nog maar eens op een van de mooie alternatieven die we hier de revue hebben laten passeren, het alternatief van de KBO
En verder heeft natuurlijk de Evaluatiecommissie Passend Onderwijs (ECPO), die nota bene de minister adviseert de nodige kanttekeningen geplaatst vanwaaruit tot heel andere alternatieven gekomen kan worden.

De Algemene Onderwijsbond verwijst onder meer naar deze kanttekeningen in hun artikel "
AOb: doorzetten plannen passend onderwijs bestuurlijke dwaling waarin zij stelling neemt tegen de (dom-)koppige vasthoudendheid van de minister en haar fluisteraars op het ministerie.

"Door deze ondoordachte plannen worden niet alleen de meest zwakke kinderen getroffen. Alle leerlingen worden de dupe doordat ook het reguliere onderwijs de klappen moet opvangen." besluit bestuurslid Liesbeth Verheggen. Tevens hekelt zij het feit dat de minister weinig op heeft met de praktijk: "Van Bijsterveldt koerst vooral aan op inrichting van het stelsel van boven af. Begeleiders en leraren spelen een bijrol in haar verhaal. Dat is bijzonder vreemd: juist de mensen die weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat, moet je bij dit soort verstrekkende plannen een prominente rol geven. Het zal wel voortkomen uit het besef dat er onder het onderwijspersoneel geen draagvlak is voor de kabinetsvisie op het passend onderwijs."

Ja natuurlijk, we hebben het al eerder gezien, de regeercoalitie met gedoogpartner(s) houden niet zo van mensen die het niet met hen eens zijn, die worden het liefst monddood gemaakt, op een zijspoor gezet of (de hobby van Ton Elias) tot en met geschoffeerd.

Hoe lang nog tot men in het buitenland zich afvraagt wat er is gebeurd in dat land van tolerantie en gezond verstand, in dat land van vrije meningsuiting en dialoog en kritische vragen stellen gaat over die bananenrepubliek boven België, waar ministers mogen liegen en bedriegen, en de minister-president halve waarheden acceptabel vindt?

Niet lang meer denken wij.

"HOOP EN VREES" vandaag aangeboden

Vandaag, dinsdag 21 juni om 13:15 uur overhandigen de initiatiefnemers, ouders van de Rotterdamse Mattheusschool voor zmlk, het boek ‘HOOP EN VREES’ aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs.

In dit mooie boekwerkje schrijven de ouders van veertien kinderen met een verstandelijke beperking zeer openhartig wat de bezuinigingen concreet betekenen voor hun zoon of dochter, maar ook voor henzelf en de rest van het gezin.

Wij nodigen iedereen uit om zich te komen laten horen, ouders, leerkrachten, leerlingen en natuurlijk iedereen met het hart op de goede plek.

Ook nodigen wij graag de pers (geschreven, internet, radio, tv) uit om verslag uit te brengen over deze "ultieme poging" om deze minister en haar ambtenaren tot inkeer te brengen aangaande haar rampzalige plannen.

Lees hier het persbericht:

Klik op afbeelding om deze te vergroten


Op naar Den Haag

"En waarom nou al die moeite", zeggen ze dan. Waarom ga je nou eigenlijk naar Den Haag?
Nou, daarom.....

- We hebben een minister die ongelooflijk met cijfers goochelt
- We hebben een Tweede Kamer die daar niks aan doet
- We hebben Tweede kamerleden die niet weten waar ze over praten
- We hebben een nieuwe brief waaruit blijkt dat Marja nergens naar luistert
- We hebben een boekje met verhalen van ouders
- We hebben heel veel leerlingen die ons nodig hebben
- We hebben het besef dat het niet om geld gaat maar om kinderen
- We weten met z'n allen dat we ongelooflijk onrechtvaardig worden behandeld
- We zijn nog niet machteloos
- We hebben fantastische betrokken ouders die morgen voor deze trein gaan liggen
- We gaan er voor, daarom

En er zijn nog wel 100 regels met redenen te noemen, denk aan Ton (die gaan ze de hand schudden) K4 (Yessica gaat woensdag naar een meet and greet met K3, en haar moeder morgen met K4)

Maar we gaan, en laten ons niet tegenhouden. Uw Verbijsterde Baas is er ook bij. Om te voorkomen dat ik er niet in mag: ik ga incognito, onder mijn eigen naam. En hoe ik er uitzie?