De ECPO, u weet wel de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs, ingesteld door de minister van OCW om haar te adviseren bij de invoering van passend onderwijs.
De ECPO heeft al eerder advies gegeven aan de minister, maar in mei 2011 (zeg maar vorige week) is het laatste advies gepresenteerd.
Het rapport heet; "Advies; aanbevelingen bij het wetsvoorstel passend onderwijs".
Het is een openbaar advies, en wij van wijzijnverbijsterd kunnen ons voorstellen dat de minister hier ongelooflijk de pest over in heeft. Ze komt er namelijk (voorzichtig gezegd) niet al te best vanaf in dit rapport.
In deze bijdrage zullen we alleen de, door de voorzitter ondertekende, bijgaande brief onder de loep nemen. In een latere bijdrage zullen we dieper op het rapport zelf ingaan.
"Mevrouw de minister", dat is het begin van de brief, en als eerst wordt gesteld dat de verantwoordelijkheid voor dit advies enkel en alleen bij de ECPO rust.
Kijk, dat zijn nou ballen. Ook al hebben ze met allerlei mensen gepraat, ze zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Daar kan Marja met haar inspectorale rookgordijn nog wat van leren.
In de brief worden allereerst drie winstpunten genoemd van het wetsontwerp passend onderwijs. Dat klinkt lekker en begint dus positief.
De ECPO vindt het goed dat er zicht is op de koers die het kabinet wil varen, dat de compartimentering van de zorg wordt doorbroken en dat er minder financiële prikkels zullen overblijven die aanleiding kunnen geven tot strategisch ongewenst gedrag. (Deze laatste snappen we niet zo goed, of heeft de ECPO misschien die VMBO-docent gesproken die even de leerlingen een rugzak adviseerde, is dat dan "strategisch ongewenst gedrag" ?)
Dat was het dan wel zo'n beetje , het positieve dan. Dat zijn dus ... drie positieve punten. De ECPO heeft er wel een beetje naar moeten zoeken, maar het zijn er drie.
Vervolgens zegt de ECPO in haar brief dat "daar tegenover staat dat het wetsvoorstel ook een reeks vragen oproept". En dat zijn er om te beginnen veertien (14)!
Veertien vragen dus, die niet gaan over of Marja koffie of thee drinkt, en ook niet of dat ze een trui of een vest aan wil als het koud is. Nee, het gaat om zeer basale, indringende vragen over het wetsvoorstel.
Zo worden bijvoorbeeld deze vragen gesteld:
- De onduidelijkheid rondom het begrip "zorgplicht"
"CHAKKAA" zouden wij willen zeggen. Ze pakken direct een belangrijk probleem aan, dat gaat over de definitie van de kern van passend onderwijs. Die is voor ons onduidelijk, maar dat oordeel heeft de ECPO ook. - De verantwoordelijkheid van de nieuwe samenwerkingsverbanden ten aanzien van scholen en ouders
"Goh, ja?" zeggen wij dan. Dat roepen wij al weken, maar zoals Louis van Gaal zei: "Ben ik nou zo slim....". Het is duidelijk dat ouders in de nieuwe plannen geen rechten hebben, en dat kan en mag dus gewoon niet. - Het discutabele karakter van het werken met een zgn. "ontwikkelingsprofiel"
Een heel belangrijk nieuw begrip in het wetsontwerp, maar voor de ECPO is er dus aanleiding om er een groot vraagteken bij te zetten. Dit komt natuurlijk doordat Marja en haar trawanten het te weinig hebben doordacht, en dat krijg je zo maar als een boemerang terug. - Het risico van verdamping van de op dit moment in en om het speciaal onderwijs aanwezige expertise.
Jeetje, daar zal Ton met de bon ton zich wel over aangesproken voelen. Die heeft het personeel in de scholen voor speciaal onderwijs meerdere malen weggezet als een stelletje incompetente hobbyisten. Dat een commissie met mensen die er wel wat vanaf weten het over de expertise heeft die in en om de scholen aanwezig is, zal hem steken, maar wij vinden de opmerking natuurlijk volledig terecht. - De onduidelijke positie en functie van het zogenaamde referentiekader
Het wordt subtiel gesteld, maar dat de ECPO spreekt over het zogenaamde referentiekader zegt eigenlijk meer dan de opmerking zelf. Het lijkt alsof ze het, net als wij, een nutteloos en inhoudsloos begrip vinden, dat geen enkele functie heeft en niets toevoegt. - Het tempo waarin de veranderingen moeten worden doorgevoerd
Kijk, dat is een blijk van inzicht. Maar ook een open deur, omdat het vanaf het begin voor iedereen duidelijk is, dat deze minister een trein op de rails heeft gezet die ze niet zelf kan besturen, en dat is kwalijk.
In de brief (HIER TE LEZEN) staat nog een aantal opmerkingen maar vervolgens geeft de ECPO een flinke mep op de vingers van de minister.
De ECPO zegt namelijk: "Een groot deel van deze vragen hangt samen met factoren die de ECPO reeds in eerdere adviezen heeft geformuleerd:
- het ontbreken van concrete inhoudelijke doelen,
- de afwezigheid van een duidelijk regie,
- het ontbreken van (positieve) resultaten van (voortijdig beeindigde) experimenten en
- het (te) krappe tijdpad.
Als slot van de brief stelt de voorzitter: "De ECPO wil daarom wel waarschuwen voor al te hoge verwachtingen ten aanzien van de effecten die dit wetsvoorstel met deze inhoud en in de huidige omstandigheden zal bewerkstelligen met name voor de leerlingen die zijn aangewezen op extra ondersteuning".
Daarna zegt hij ook:"Het denken over passend onderwijs is nog zo in beweging dat (...) consolidering nog niet gewenst is." Daarom adviseert de ECPO uiteindelijk een INTERIMWET, en niet een gewone wet.
Het is, en daar ben ik mee begonnen, onthutsend hoe de ECPO in nette bewoordingen bevestigt wat wij al vanaf 1 februari roepen. De ECPO bevestigt aan alle kanten, op alle fronten en op alle manieren dat de minister een heilloze weg volgt met het doorduwen van dit wetsvoorstel.
Het legt pijnlijk de vinger op de zere plek: er zit een aantal onduidelijke, ondoordachte, zelfs zwakke en kwalijke aspecten in het wetsvoorstel.
Wij zeggen al vanaf het begin: Bezuinigingen NEE, en Passend onderwijs, JA MAAR, omdat er nog veel over te zeggen valt.
Daarom de vraag van deze week aan de minister: "Mevrouw de minister, heeft u het rapport van de ECPO al gelezen?" (AU)
Ach. Kan ze lezen dan? Met luisteren heeft ze ook al zo'n moeite. En met cijfers ook al niet sterk. Bovendien houdt ze star vast aan afspraken en herhaalt ze veel. Was er een voor een rugzakje geweest.
BeantwoordenVerwijderenMarja van (Ver)Bijster(d)veldt is een slecht verliezer. Waar blijven de kamervragen? Waar blijft de motie van wantrouwen?
BeantwoordenVerwijderenVan de week vroeg ik Dijsselbloem via de mail of hij het niet tijd vond om in te grijpen. Binnen vijf minuten antwoordde hij dat hij Kamervragen heeft ingediend, en stuurde een PDF. Die stonden een dag later op internet officieel geregistreerd. Aan de linkerkant begrijpt de politiek in elk geval dat niemand voor niets hulp aanvraagt voor een kind en dat dat erg veel ellende voorkomt.
BeantwoordenVerwijderen(Tussen haakjes, ik stem niet altijd PvdA, dat hangt er van af wie voor mijn gevoel op dat moment het meest doet voor de kwetsbare jeugd).
Een moeder
@een moeder: wat goed dat je dat gedaan hebt. En nu maar hopen dat de minister sneller antwoord geeft op de Kamervragen dan ze gaf op de Kamervragen van Manja Smits. En toch kunnen we verwachten dat er in de dagen rond de beantwoording van de kamervragen iets gaat gebeuren. Dat was half april ook.Toen lagen enkele belangrijke data wel erg dicht bij elkaar! Waar kan ik die Kamervragen lezen op het internet?
BeantwoordenVerwijderenDeze Kamervragen zijn afgelopen woensdag door Dijsselbloem ingediend: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z10272.html
BeantwoordenVerwijderenIk mis in de kritiekpunten, pardon vragen, van de EPCO de naïeve aanname dat elke leerkracht PO na een cursus verandert in een halve docent Speciaal Onderwijs. En dat die docent dan in staat is adequate zorg te verlenen aan leerlingen met uiteenlopende handicaps, pardon zorgbehoeftes, zonder de andere leerlingen tekort te doen en zonder haar werkdruk tot onaanvaardbare proporties op te drijven.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het uitstekend hoe hier op de website vooral het ouderperspectief vertegenwoordigd wordt en is. Maar als docent maak ik me ernstige zorgen over de werkbaarheid van de taken waarmee *alle* leerkrachten straks worden belast: de goede, maar ook de minder goede. Een kind heeft immers maar één juf of meester en moet er dus op kunnen rekenen dat die de specialistische taak naar behoren weet uit te voeren.
Als we dan beseffen dat de instroom in de lerarenopleidingen PO tegenwoordig geen erg hoge vooropleiding heeft (mbo-ers en zwakke havisten) dan houd ik mijn hart vast.
Ook de Onderwijsraad observeert dat 'leraren de sleutel zijn', wat een fraaie uitdrukking is om toe te geven dat de gewone leraren straks het moeilijke werk weer moeten opknappen. Er is in de halfbakken experimenten niet gebleken dat lesgevend Nederland daarop voorbereid is en of ze wel voldoende capaciteit & capaciteiten heeft.
Deze invoering van Passend Onderwijs is van een ongehoorde roekeloosheid. Maar ach, het gaat maar om kwetsbare kinderen, en Marja heeft over een jaar of wat toch een andere functie.