woensdag 20 april 2011

Excessieve uitgaven bestuurders passend onderwijs

Beste lezer, wij van wijzijnverbijsterd doen nog af en toe wat anders dan ons opwinden over Ton, Marja of Kathleen. Wij zijn ook nog constructief aan het werk om passend onderwijs te realiseren op een manier dat recht doet aan ouders en kinderen.
Nu weten we allemaal dat onze Ton met de bon ton aan een paar dingen een broertje dood heeft:
  1. aan de zelfverrijking van de bestuurders in het passend onderwijs.
  2. aan bonnetjes die onterecht door de werkgever worden betaald.

"De Uwe" (zoals ik steevast door CHE word genoemd), ik dus, was vanmiddag op zo'n bijeenkomst van bestuurders in het passend onderwijs waar het allemaal maar niet op kon. Het was een locatie van extreem hoog niveau, de warme en koude dranken werden geserveerd op de temperatuur die je maar aan hoefde te geven. Koffie van 87 graden celsius? Geen probleem, cola van 12 graden? Doen we!! Er waren warme en koude hapjes en zelfs een (wie heeft er ooit van gehoord?) pre-borrel.
We zaten vanzelfsprekend niet op stoelen maar op pluchen fauteuils, we zaten niet aan tafels maar aan zwaar eiken stellages met individuele zitlocaties. We hadden geen gewone lampen maar individueel af te stellen persoonlijke verlichtingsmodules... .
Het kon niet op. De kok was er al om 14.00 uur, zodat het vijfgangendiner op tijd geserveerd kon worden.
De gans voor de paté liep nog in de tuin, en er waren drie (3!) soorten sinaasappels om uit te kiezen voor de vers geperste jus d'orange.

Dacht je? Ik dacht van niet.

Als het REC hier een middag organiseert dan gaat het om de inhoud. Ton met de bon ton zou er zijn neus voor ophalen, maar we doen dat dan in de gymzaal van een van de partners, met wat kleden op de grond om de vloer niet te beschadigen. We zitten op gewone houten stoelen. De koffie was prima, maar werd in een gewoon kopje geschonken. En er waren pinda's bij de borrel.

Ton, zo doen we dat in het onderwijs. Het gaat om de inhoud, en voor Marc Eikelenboom, Rob Hertog en Jan Peter Bogers van Proluder, die tijdens deze middag een erg inspirerend en to the point activiteit organiseerden:

JA, WIJ ZIJN VAN DE ACTIE, we rennen niet weg en leunen ook niet achterover.

En voor al die "bestuurders in het passend onderwijs", laten we doen waar we goed in zijn: dat onderwijs voor die kinderen. Wij van het speciaal onderwijs hebben elkaar nog hard genoeg nodig in de toekomst, want er is alleen maar uitstel, en niks anders.

En u snapt dat wij van wijzijnverbijsterd het erg waarderen als er collega's aangeven dat ze iedere dag dit blog bezoeken om te kijken of er nog iets te lezen valt.

Hierboven een sfeerimpressie van deze bijeenkomst. U zult tevergeefs zoeken naar Leo van de Tyltylschool.
Volgens zijn vrouw (die hij gestuurd had) was hij een proefrit aan het doen in een cabrio.

Hij wel.

Onbekend maakt onbemind (Tegen de onwetendheid)

"Onbekend maakt onbemind".
Wanneer wij van wijzijnverbijsterd eens rondvragen blijkt telkens weer hoe weinig mensen om ons heen op de hoogte zijn over wat de bezuinigingen op Passend Onderwijs nu eigenlijk zijn. Vooral ook collega's in het regulier onderwijs blijken weinig tot niets te weten over de voorstellen en de gevolgen, maar ook ouders zijn vaak ook nog niet op de hoogte. Vooral niet van het feit dat zij een groot deel van de zeggenschap kwijtraken.
Het blijft daarom van een groot belang om zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan deze ondeugdelijke voorstellen van de gedoogcoalitie plus, uitstel of niet.
Het is daarbij dan ook vaak belangrijk om juist de kern van de zaak goed neer te zetten. Veel mensen reageren vaak op ons verhaal met een wat nonchalant de schouders ophalen en mopperen dat iedereen inleveren moet of zelfs wat meer boze reacties waarin gesteld wordt dat wij alleen om onze baantjes zouden zeuren. Natuurlijk is het een feit dat erg veel collega's op de lijst staan om ontslagen te worden en dat is altijd wrang en kwalijk.
Maar meer nog gaat het in deze om het verlies van expertise en mogelijkheden voor de leerlingen die buiten het reguliere plaatje vallen. En zoals wij weten is dat verlies groot als de minister haar zin krijgt. Goede informatie blijft dus nodig.

Zo bleek ook tijdens een ouderinformatieavond in Groningen. “Passend Onderwijs? heeft dat iets met de bezuiniging op het speciaal onderwijs te maken?” was daar de vraag van de meeste ouders. Terwijl het hier toch ging om ouders van kinderen met ernstige spraaktaalmoeilijkheden, leerlingen in het speciaal onderwijs.
Bert Beuving van BOSK, de vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, vertelt op het boskblog over de grote onwetendheid die er nog heerst over wat er staat te gebeuren als de minister haar zin krijgt.
Een onwetendheid die tevens door ieder van ons op welke manier dan ook bij al die anderen weggenomen zal moeten worden: de bezuinigingen op Passend Onderwijs zijn echt van een andere orde dan al die verschillende (eveneens vaak kwalijke) bezuinigingen.
Waarom? Omdat het natuurlijk slecht is wanneer mensen in het leger, of bij het openbaar vervoer of in het bedrijfsleven, of ... door maatregelen van deze regering hun baan kwijtraken.
Ook al die collega's binnen het onderwijs die momenteel nu over twee jaar hun baan zullen verliezen zijn natuurlijk flink de pineut.
Maar uiteindelijk is dat allemaal niets bij de ellende die Mark Rutte en zijn club in de schoot werpen van onze kinderen, niet die van de toekomst, nee, die van vandaag.

Lees hier de blog van Bert Beuving

Geen actie, toch actie

Hoewel de bonden van mening zijn dat gisteren de landelijke acties geen doorgang meer hoefden te vinden omdat men hoopt dat het uitstel ruimte biedt tot overleg, zijn er ook mensen die nog hun twijfels hebben. Ook wij van wijzijnverbijsterd hebben al onze vraagtekens geplaatst bij de bijna euforische stemming van onder meer het CNV-onderwijs in deze.
De vraag is hoe blij we moeten zijn met de brief van de minister van vorige week. Zeker wanneer de indiener van resolutie 12 zelf, CDA-er en beleidsmedewerker CNV Onderwijs Gerben Horst twittert "Het wordt nog hard werken om hoop over temporisering #passendonderwijs niet tot uitgestelde teleurstelling te laten verworden."


In Meppel zijn er waarschijnlijk meer mensen die het gevoel blijven houden dat er uiteindelijk met het uitstel niet zo veel gewonnen is en dat we in ieder geval niet op onze lauweren moeten rusten.
Naar aanleiding van de regionale bijeenkomst in Meppel, demonstreerden gisteren, 19 april, leerlingen, ouders en leerkrachten tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs.
Wat ons betreft een goede vinger aan de pols, terwijl het werkveld lichtjes in slaap wordt gesust door de idee dat het allemaal nog wel los zal lopen omdat de minister wil praten.
Eerder gaven we al aan dat zowel zij als de coalitiepartners hebben aangegeven dat dat wat hun betreft over alles, desnoods het mooie weer van vandaag kan gaan, maar dat de plannen en bezuinigen gewoon blijven staan.
Acties zoals in Meppel blijven daarom meer dan nodig, zolang het heersende enthousiasme over het uitstel vooralsnog nog steeds op weinig daadwerkelijk positieve vooruitzichten gebaseerd lijkt te zijn.

Lees hier over de actie in Meppel.

Er is geen weg terug (Blog Dorien Kok I-Carus)

Zoals we al eerder schreven is het speciaal onderwijs niet alleen aan de kinderen voorbehouden die leermoeilijkheden hebben vanwege een stoornis of bijvoorbeeld een laag IQ, maar juist ook voor kinderen die ver bovengemiddelde leermogelijkheden hebben, hoogbegaafde leerlingen.

Dorien Kok, moeder van een hoogbegaafde leerling schrijft hierover op haar blog I-Carus. In haar laatste bijdrage stelt zij, niet alleen ten aanzien van alleen kinderen in het Leonardo-onderwijs, maar ook kinderen binnen de andere vormen van speciaal onderwijs (in welk cluster dan ook): "Voor kinderen die onderwijs op maat hebben gehad – dus niet alleen de Leonardoschool kinderen – en waarvoor hier nu aan de rem wordt getrokken is er echter geen weg terug richting het reguliere onderwijs. Als het onderwijs dat je had al passend was, wat heb je dan in het reguliere onderwijs te zoeken….
Er is dus geen weg terug, ondanks de plannen die er liggen. Waar moet een een hoogbegaafd kind dan heen als het Leonardo onderwijs onbetaalbaar blijkt? Thuisonderwijs? Dat mag hier ook al niet…
Er is geen weg terug na passend onderwijs."


Lees hier de rest van het artikel.