woensdag 20 april 2011

Onbekend maakt onbemind (Tegen de onwetendheid)

"Onbekend maakt onbemind".
Wanneer wij van wijzijnverbijsterd eens rondvragen blijkt telkens weer hoe weinig mensen om ons heen op de hoogte zijn over wat de bezuinigingen op Passend Onderwijs nu eigenlijk zijn. Vooral ook collega's in het regulier onderwijs blijken weinig tot niets te weten over de voorstellen en de gevolgen, maar ook ouders zijn vaak ook nog niet op de hoogte. Vooral niet van het feit dat zij een groot deel van de zeggenschap kwijtraken.
Het blijft daarom van een groot belang om zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan deze ondeugdelijke voorstellen van de gedoogcoalitie plus, uitstel of niet.
Het is daarbij dan ook vaak belangrijk om juist de kern van de zaak goed neer te zetten. Veel mensen reageren vaak op ons verhaal met een wat nonchalant de schouders ophalen en mopperen dat iedereen inleveren moet of zelfs wat meer boze reacties waarin gesteld wordt dat wij alleen om onze baantjes zouden zeuren. Natuurlijk is het een feit dat erg veel collega's op de lijst staan om ontslagen te worden en dat is altijd wrang en kwalijk.
Maar meer nog gaat het in deze om het verlies van expertise en mogelijkheden voor de leerlingen die buiten het reguliere plaatje vallen. En zoals wij weten is dat verlies groot als de minister haar zin krijgt. Goede informatie blijft dus nodig.

Zo bleek ook tijdens een ouderinformatieavond in Groningen. “Passend Onderwijs? heeft dat iets met de bezuiniging op het speciaal onderwijs te maken?” was daar de vraag van de meeste ouders. Terwijl het hier toch ging om ouders van kinderen met ernstige spraaktaalmoeilijkheden, leerlingen in het speciaal onderwijs.
Bert Beuving van BOSK, de vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, vertelt op het boskblog over de grote onwetendheid die er nog heerst over wat er staat te gebeuren als de minister haar zin krijgt.
Een onwetendheid die tevens door ieder van ons op welke manier dan ook bij al die anderen weggenomen zal moeten worden: de bezuinigingen op Passend Onderwijs zijn echt van een andere orde dan al die verschillende (eveneens vaak kwalijke) bezuinigingen.
Waarom? Omdat het natuurlijk slecht is wanneer mensen in het leger, of bij het openbaar vervoer of in het bedrijfsleven, of ... door maatregelen van deze regering hun baan kwijtraken.
Ook al die collega's binnen het onderwijs die momenteel nu over twee jaar hun baan zullen verliezen zijn natuurlijk flink de pineut.
Maar uiteindelijk is dat allemaal niets bij de ellende die Mark Rutte en zijn club in de schoot werpen van onze kinderen, niet die van de toekomst, nee, die van vandaag.

Lees hier de blog van Bert Beuving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten