donderdag 15 december 2011

Ouders protesteren


De NKO (Nederlandse Vereniging Katholiek Onderwijs) verwijst in een artikel ook naar de vragenlijst waar de mening van ouders wordt geïnventariseerd.

De pijnpunten worden volstrekt helder neergezet, en wij van wijzijnverbijsterd steunen dit commentaar volledig.


Belangrijke waarborgen voor ouders ontbreken in het wetsvoorstel Passend Onderwijs. Hieronder volgen de vier pijnpunten.

1. Het ontwikkelingsprofiel van een kind wordt ‘in overleg’ met de ouders door de school opgesteld. Maar ouders hoeven het ontwikkelingsprofiel dus niet goed te keuren.
2. De medezeggenschapsraad (waarin ook ouders vertegenwoordigd zijn) hebben een adviesbevoegdheid over het ondersteuningsprofiel van de school. Maar in voorkomende gevallen kan het schoolbestuur dit advies naast zich neerleggen.
3. Er komt geen geschillenregeling voor gevallen waarin ouders en scholen het niet eens kunnen worden over de zorg die een kind nodig heeft. Ouders moeten dan maar bezwaar maken, een klacht indienen of naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) of de rechter stappen. Een bezwaar- of klachtenprocedure levert geen bindende uitspraken op. De CGB en de rechter zijn te hoogdrempelig voor veel ouders. Een snelle, goedkope geschillenregeling met een bindende uitkomst zou ideaal zijn volgens de NKO.
4. Er komt een ondersteuningsplanraad die moet instemmen met het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband (SWV). Hierin zitten ook ouders. Dat is winst! Echter die ouders worden door en uit de leden van de medezeggenschapsraden van het SWV gekozen. Andere goed geïnformeerde ouders zijn dus niet verkiesbaar voor de ondersteuningsplanraad.

Er wordt nogmaals naar de VRAGENLIJST verwezen.

Laat uw stem horen. Nu gaat het erom. De Tweede en eerste kamer moeten nog oordelen.

Marja, Marja, Marja

Het is toch werkelijk godgeklaagd of, hoe zeggen ze dat? "het is een gotspe".
Onze minister van onderwijs, Marja van Bijsterveldt, heeft ons het afgelopen jaar al diverse keren versteld doen staan met haar onzinnige taal, uitspattingen van onderwijs-nonsence en vooral grote goocheltrucs met cijfers. Wij van wijzijnverbijsterd hebben vanaf de eerste dag dat de bezuinigingen ter sprake kwamen al gezegd en aangetoond dat er vanuit het ministerie werd gelogen over de cijfers rond de bezuinigingen. Eerst ging het over de aantallen leerlingen in het speciaal onderwijs, later over de bedragen die ermee gemoeid zijn en nu weer over de ontslagen.

Het lijkt er ondertussen op, zo doet Marja, alsof de bezuinigingen volledig geaccepteerd zijn en dat het er alleen maar om gaat hoe ze ingevuld worden. En daar komt Marja de goochelaar weer om de hoek kijken.
Ze stuurt een BRIEF naar de tweede kamer en daarin zegt ze het volgende:

"Op basis van deze inventarisatie blijkt dat als gevolg van de bezuiniging 5.100 mensen met ontslag worden bedreigd. Zij zijn werkzaam op 3.700 fte. Dit aantal zal waarschijnlijk lager uitvallen, omdat meerdere schoolbesturen hebben aangegeven mogelijkheden te zien om een deel van de noodzakelijke personeelsreductie in de komende jaren te realiseren. De inventarisatie wijst uit dat door natuurlijk verloop, beëindiging van de inhuur van personeel, van detachering of door vrijwillige in- of externe mobiliteit dit aantal kan dalen naar zo’n 2.500 fte, dit correspondeert met 3500 mensen die met ontslag worden bedreigd. In de bijlage bij deze brief is de onderbouwing van deze aantallen opgenomen."

Nog effe en er hoeft helemaal niemand meer ontslagen te worden. We praten nog steeds over 300 miljoen. Daar zijn we het over eens.Van die 300 miljoen worden collega's betaald, daar zijn we het ook over eens. Nou kost een leerkracht aan de top zo'n 60.000 euro, en een assistente zo'n 35.000 euro, en alles bij elkaar kan je zeggen dat het gemiddeld gaat om 50.000 euro per fulltime medewerker. Het is toch echt een simpel sommetje: (vijfde klas basisschool) 300 miljoen delen door 50.000 geeft als antwoord het aantal onderwijsmensen dat ontslagen moet worden. Bij ons is de uitkomst.......... ja? 6000. Klopt. Bij Marja is de uitkomst 3700, maar eigenlijk 2500. Dat zijn dus bij ons 6000 FTE's, en door de parttime werkende collega's zijn dat er nog steeds zo'n 9000 collega's die weg moeten uit het speciaal onderwijs.

En daar gaat het nou net om. Die mensen moeten weg, en daardoor zijn de leerlingen ongelooflijk de dupe. Klassen moeten groter, kinderen worden niet meer geplaatst en de druk op teams gaat alleen maar onevenredig omhoog.

En Marja reduceert het maar weer een keer tot wat getallen.

DAAR GAAN WE WEER, MARJA; LIEGEN, BEDRIEGEN EN GOOCHELEN.

De AOB, recentelijk goedgekeurd door wijzijnverbijsterd, heeft haar door. In DIT ARTIKEL stelt de AOB: "de minister rommelt WEER met cijfers." Er wordt zelfs gedreigd met een staking.

We zijn daadwerkelijk verbijsterd dat het gewoon weer gebeurt.

Hou jezelf voor de gek, Marja, niet ons.

Armoede

De premier bij wiens verschijnen "alle Nederlanders" blijkbaar hun vingers aflikken had deze week bezwaar tegen het gebruik van de term "armoede" tijdens een debat over de sociale staat van Nederland. Het feit dat er wachtlijsten bij de voedselbanken bestaan vindt onze Mark geen reden tot zorg. Natuurlijk, zo bevestigde hij, is het in Nederland 'pittig' om met een bijstandsuitkering rond te moeten komen, maar, zo voegde onze jolige vrijgezel (kind noch kraai, met in ieder geval een zilveren lepeltje in de mond opgegroeid) op zijn markant lollige wijze er aan toe, er is geen situatie waar "onmiddellijk ontwikkelingshulp naartoe moet". Ha ha ha, die Mark, dat terwijl zijn gedoogpartner natuurlijk ontwikkelingshulp ook nog eens overbodig vindt voor mensen die letterlijk sterven van de honger.

Kijk, natuurlijk is het al een gotspe dat die zelfbenoemde "premier van alle Nederlanders" ontkent dat het feit dat, mede of juist door de maatregelen van zijn kabinet, steeds meer mensen een beroep moeten doen op voedselbanken, een teken is van relatieve armoede in Nederland. Relatief omdat natuurlijk (nog) niemand sterft van de honger hier, maar dat er een steeds groter wordende groep niet mee kan in basale verworvenheden.
Mark en zijn neoliberale electoraat bezigen dan ideeën als "dan doen ze maar geen internet" of "dan stoppen ze maar met roken" of "dan maar geen snoepje voor de kinderen".
Immers, we MOETEN nu eenmaal ALLEMAAL bezuinigen, dus geen gezeur over armoede.
Maar eerlijk is eerlijk, die neoliberale flauwekul kunnen we verwachten van deze goedlachse bonvivant.

Veel erger is het dan wellicht dat hij de grote armoede niet herkent die zich juist bij hemzelf en de zijnen, zijn coalitiegenoten en fijne gedoogpartners openlijk manifesteert: een grote geestelijke armoede.
Een enorm gebrek aan empathisch vermogen, sociaal-emotionele ontwikkeling en creativiteit.
Een geestelijke armoede die het belang van de mens ondergeschikt maakt aan desnoods asfalt en de hobby van wat vrinden van mannetje Apetrots met snelle bolides en dus een investering van 132 miljoen mogelijk maakt in tijden dat lichamelijk en geestelijk gehandicapte leerlingen in het speciaal onderwijs een flink deel van hun mogelijkheden verliezen.
Dit omdat de geestelijke armoede van Marja van Bijsterveldt er toe leidt dat zij blind blijft voor de gevolgen van haar maatregelen voor het speciaal onderwijs, in weerwil van alle kennis en logica van het gehele werkveld en zelfs haar eigen adviesorgaan én nota bene de Raad van State.

Zij ziet niet in, dat het weghalen van mensen voor de klas en het vergroten van klassen in dit onderwijs, waar voor ieder kind juist zoveel mogelijk expertise en aandacht nodig is om ondanks de beperking (die zo verscheiden en extreem verschillend kunnen zijn) tot ontplooiing te komen, rampzalig is. Haar armoede toont zich bij voortduring in het hameren op prestaties terwijl bij deze kinderen de prioriteiten vooralsnog elders liggen, namelijk het slechten van de enorme drempels die zij kennen.
De geestelijke armoede van Marja leidt tot het idee dat leerkrachten hun loon belangrijker achten dat het onderwijs dat zij geven.
En ja, leerkrachten vinden dat zij wellicht recht hebben op meer salaris, maar niet ten koste van hun leerlingen.
Nee, die extra beloning zou moeten voortkomen uit het idee dat een leerkracht er toe doet, dat het belang van de onderwijsgevenden groot is, zoals bijvoorbeeld in Finland duidelijk wel onderkend wordt.
Finland, een (onder)wijs rijk land.

Dus Mark, likkebaardende premier van de happy few en die grote groep mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en aan niemand anders denken dan aan zich zelf (totdat het ongeluk hun treft), we kunnen wel zeker spreken over armoede. Dubbelop dus.
Niet alleen die armoede waar u de ogen voor sluit, omdat het u niet uitkomt wanneer u weer eens vrolijk dansen gaat en langs de voedselbank komt, nee, ook die armoede die u zelf moet dragen. Die egocentrisch gedreven neoliberale kortzichtigheid.
Dát is armoede waarvoor men zich diep schamen moet. Waarom? Omdat u daar iets aan veranderen kan. U wel.

Die steeds groter wordende groep mensen die die andere vorm van armoede moeten ondergaan door de keuzes die u maakt, kunnen in ieder geval het hoofd fier recht houden. Zelfs als de premier hun armoede liever niet benoemd wil zien.